Congresul SUA impune „sancțiunile iadului”, ca să întârzie finalizarea Nord Stream 2
Camera Reprezentanților SUA a inițiat sancțiuni împotriva companiilor în legătură cu conducta din Marea Baltică Nord Stream 2. Deputații au votat cu o majoritate mare în favoarea unui pachet legislativ privind bugetul de apărare, care include Legea privind sancțiunile.
Senatul trebuie să treacă pachetul legislativ înainte de întreruperea sesiunii parlamentare, la sfârșitul săptămânii viitoare. O dată exactă nu a fost încă stabilită. Casa Albă a precizat deja că președintele american, Donald Trump, va semna pachetul legislativ.
Nord Stream 2 va livra gaz din Rusia în Germania începând cu anul viitor, ocolind Polonia și Ucraina. Până în prezent, potrivit consorțiului Nord Stream 2, în Marea Baltică au fost instalați peste 2.100 de kilometri de conducte duble, ar mai lipsi doar 300 de kilometri pentru finalizarea proiectului.
Congresul american vrea să împiedice însă finalizarea gazoductului. Sancțiunile ar putea măcar să-l întârzie. SUA își argumentează blocajul prin faptul că gazoductele ar spori dependența Germaniei de Rusia. „Legea pentru protecția securității energetice a Europei” prevede sancțiuni împotriva operatorilor navelor extrem de specializate, care instalează conducte pentru gazoductul prin Marea Baltică.
Sancțiunile afectează și TurkStream, un gazoduct rusesc care urmează a aduce gaz prin Marea Neagră, în Turcia. De asemenea, se aplică sancțiuni pentru orice proiecte succesive ale Nord Stream 2 și TurkStream. Legea prevede că, în consultare cu ministrul Finanțelor, secretarul de stat al SUA va trebui să raporteze Congresului, în termen de 60 de zile, ce nave sunt folosite și ce companii au furnizat aceste nave.
Împotriva managerilor companiilor și a acționarilor lor principali urmează a se impune interdicții de intrare în SUA, iar vizele existente vor trebui revocate. Tranzacțiile financiare ale persoanelor în cauză, cu proprietățile sau interesele lor comerciale din SUA, ar urma să fie blocate. Comisiile de afaceri externe ale Camerei și Senatului au trecut deja proiectele de lege cu sancțiuni pe scară largă asupra Nord Stream, acum 2 luni.
Atât președintele Trump, cât și democrații și republicanii din ambele camere ale Congresului au atacat constant Nord Stream 2. „Noi protejăm Germania de Rusia”, a spus Trump, „dar apoi Rusia primește miliarde și miliarde de euro din Germania”. Ucraina, Polonia și alte țări din Europa de Est au făcut și ele valuri la Washington, în ultimii ani, împotriva gazoductului germano-rus din Marea Baltică.
În timp ce democrații din Congres sunt preocupați în primul rând de sancționarea președintelui Putin și a Gazprom, Donald Trump este mai preocupat de beneficiile economice pentru Statele Unite. Trump vrea ca europenii să cumpere gaz petrolier lichefiat (GPL) american. Datorită boom-ului realizat prin fracking, SUA a devenit între timp cel mai mare producător de gaze naturale din lume.
Nord Stream 2 va dubla capacitatea deja existentului gazoduct Nord Stream (55 miliarde de metri cubi de gaz pe an). Gazoductele aparțin în cea mai mare parte Gazprom, care a preluat jumătate din costurile planificate, care se ridica la 9.5 miliarde euro. Restul costurilor se împart între cinci consorții energetice europene – OMV-ul austriac, Uniper și Wintershall din Germania, Royal Dutch Shell și Engie din Franța.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Rusia ar trebui lovita mult mai puternic, prin restrictionarea accesului pe pietele externe si retragerea din sistemul platilor internationale.
Aceste masuri luate de congres sunt puerile, abia daca pot intarzia putin inaugurarea Nord Stream 2.
Înlătură-i concurențial, nu cu sancțiuni. Urangutanul nu realizează că amerlocii lui nu prea sunt iubiți pe mapamond. Ar trebui să fie mai cumpătat, mă rog, nu el, ci cei din anturaj.
Ne lasi cu concurentialul? americanii au cheltuit miliarde de dolari ca Europa de vest sa nu ajunga gubernie ruseasca si tu ne povestesti de economie de piata? Economie de piata o sa fie cand nentu Putin o sa dea Crimea inapoi Ucrainei si o sa se retraga din Donbass, Osetia, Moldova samd.
Dupa aia discutam de concurenta si iubire.
1. Gazoductele in constructie asigura Europei alternative pentru importul de gaze! Cand ai de ales, poti negocia pretul. Cand nu ai de ales...
2. SUA vrea sa exporte gaze de sist in Europa. Conductele sunt o optiune, dar nu singura. Gazul natural lichefiat (complet diferit de gazul petrolier lichefiat - GPL) poate fi transportat cu vapoare cisterna special construite. Rata de compresie este 1:600. GNL este insa mai scump decat gazul care vine pe conducta si tot ai nevoie de conducte pentru a-l transporta din porturi pe continent.
3. Europa are mare nevoie de gaz natural. Multe tari Europene ar avea probleme economice serioase fara importul de gaze. Nu vorbim doar de Germania!.. Germania si-a diversificat importurile. Sunt insa vreo 10 tari care folosesc doar gaz rusesc.
4. Dependenta de gaze naturale nu este obligatorie! Europa trebuie sa se concentreze pe eliminarea consumului de combustibili fosili.
Practic, asta nu este un razboi economic SUA-Rusia, ci SUA-Europa. O fi batranul continent ceva mai amarat cand vine vorba de bugete militare, dar daca Trump face greseala sa intre in razboi economic cu toata lumea, nu poate castiga.
Mai uita-te odata si pe urma comenteaza.
Oricum, Mazeta este prea ^(*^*((!
Ma,eu cred ca voi sunteti extrateresti...
Daca era asa intra in rasboi din 39 - 40 odata cu uk. In schimb au vandut arme la nemti.....
Iar aici is de-a dreptul penibil. Cand ei se faceau pres la Emirates pt petrol era ok, numai europenii nu pot.
P.S daca europa are teava de la rusi facuta nimic nu ii impiedica sa ia petrol de la americani de pe vapoare daca o sa fie mai rentabil. daca in schimb renunta la conducta raman la mana americanilor.
Zi mersi ca te-a scos din rahat inainte sa te-nneci.
Unde bantuie fantoma lui Lenin si a lui Petru cel Mare?
Mai baietii, voi n-ati fost niciodata in Europa. Mai bine stai cu ochii pe poporul frate chinez ca se pare ca gazoductul ala deja functioneaza. Sa vedeti cand o sa va plateasca in "ochi mici" si multi.
Dai un ban in plus dar macar stii ca o duc americanii mai bine.
#Respect
- pare mai mult a rafuieli dintr-un "town" din Texas .. cu Duke si ceilalti ..
- se spune despre noi romanii ca (cica) suntem "spalati, inapoiati", cum vreti, ca votam de 30 de ani psd, alde, insi cu dosare penale sau in urmarire, DAR americanii astia care-i voteaza pe abominabilli astia de tot dau sanctiuni in stanga si dreapta, voteaza razboie, cica in numele democratiei, astia ce sunt ?
cu ce putere negociaza merkeloglu cu rusii cand are morcovul de gaze,introdus pana la capat?
aaahhh politica asta,merge unsa.
Asa cum SUA isi poate muta ambasada la Ierusalim, desi UE nu ar admite in prezent o asemenea pozitie comunitara, asa si francezi prin Total trebuie sa poata face tranzactii cu Rusia. La fel si in cazul gazoductului North Stream 2.. Americanii vor sa-i protejeze pe nemti impotriva propriei vointe? Hmmm. Suna ciudat.
UE a avut la dispozitie peste 20 de ani sa isi dezvolte strategii energetice si ce sa vezi? Pana la urma in loc sa diversifice sursele ramane pana la urma tot la mana rusului, ba inca se baga sub cizma lui benevol.
PS aici vorbim de Germania fiindca ea e beneficiara principala a gazului rusesc.
Polonia: polacii au reusit performanta de a-i irita pe multi granzi din UE. Interesul lor e ultimul lucru care sa i intereseze pe nemti.
Nu e vorba de a depinde de rusi. Ultimii vor sa faca afaceri. De ce sa sanatajez Vestul cand pot face afaceri cu el? Daca as fi rus m ar interesa sa mi valorific resursele, nu sa le tin in depozite.
Nemtii au cantarit si au ales. Pe industriasii germani nu i intereseaza de unde vine gazul cata vreme il pot cumpara relativ ieftin. Polaci daca vor sa le fie bine pre pamant, sa fie rezonabili, sa nu mai stea ancorati in istorie si in general sa se poarte ca niste oameni normali.
Deci dupa dumneavoastra astia nu au dreptul sa isi aleaga propriile optiuni, adica UE si NATO in cazul Ucrainei sau respingerea fara conditii a tuturor idioteniilor Germaniei, in cazul Poloniei.
Dupa dumneavoastra Ucraina, Polonia si de ce nu tot restul Europei de est e doar carne de tun in fata intereselor Germaniei si Rusiei?
Nu cumva e exact mentalitatea din anii '30, urmata de Ribentrop-Molotov si de WW2?
Anexarile au inceput deja.
Cand SUA sprijina desantat arabia saudita, desi toti stiu ca ultimii sunt primitivi, nu se mai sesizeaza
nimeni. Cum ar fi fost ca UE sa le impuna sanctiuni celor doua state? In realitate tarile au doar interese. Poate ca suna machiavelic, neprincipial, insa asta e politica. Franta si Germania vor face afaceri cu Rusia, ptr ca in final e in interesul propriilor tari. Pana la urma, Rusia nu le a facut nimic. A aduce in discutie URSS, Georgia sau Ucraina cred ca inseamna a privi oarecum limitat contextul actual.
Chestia asta imi aduce aminte de celebra zicere :
- Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia !
Astept reactia Germaniei .
Astept de asemenea si primele livrari de gaz lichefiat american pentru Romania ca sa scapam si noi de gazul rusesc !
Impunerea de sanctiuni este praf in ochi, 300km de teava sunt o gluma pentru Rusia.
Economic vorbind politica de mare putere va fi determinata de urmatoarea relatie:
Germania-Rusia-China-India-Turcia-Iran =
know how/gas/raw materials/infinite man power/infinte oil/infinte army
vs
Uncle Sam si Ion zis "roata" pentru ca si-a vandut pana si roata de la caruta.
Vezi ca ai uitat sa aduagi la axa politicilor de "mare putere" Venezuela.
Mai sunteti multi strategi din astia in beciurile din Tiraspol mai coditelor de toporas?
Acum ca europenii fac acelasi lucru, isi urmaresc propriul interes pentru a obtine o resursa energetica ieftina cu care sa-si sustina industria si bunastarea cetetenilor sai, SUA loveste puternic in aceste interese.
Sa nu fim naivi, nu Rusia e pedepsita, ci interesele europene. SUA asteapta la cotitura sa vanda resurse scumpe doritorilor de "independenta". Si mai reusesc ceva, sa dea o lovitura industriei europene care devine necompetitiva daca va folosi petrol si gaze scumpe.
Nu stiu daca ai auzit dar petrolul e o marfa bursiera, daca creste pretul, creste pentru toti, scade, scade pentru toti.
Problema nu e pretul resursei ci dependenta de o anumita sursa iar Germania, ca de ea e vorba in principal a ales sa devina dependenta de o singura sursa.
Zici ca interesele europene vor fi pedepsite? Si daca Rusia intr-o iarna decide sa inchida robinetul cu gaz pentru Germania fiindca tocmai ce a invadat sudul Ucrainei pana la Odessa si Germania protesteaza? Ti se pare un scenariu de neimaginat? Acum 6 ani iti imaginai ca Rusia va anexa Crimea? ca vor exista omuleti verzi?
PS - nu am inteles ce a vorbit "slugoiul" ? Convorbirea Trump-Zelenski a fost declasificata demult deci nu stiu ce dezvaluire ati vazut si unde!