Sancțiuni americane: Ușoară întârziere pentru Gazoductul Nord Stream 2, care va fi terminat în trimestrul II din 2020 (oficial guvernamental)
Aceste sancțiuni vor "întârzia terminarea Nord Stream 2 în Marea Baltică, dar cred că conducta va fi terminată în cursul semestrului al doilea al anului viitor", a afirmat Peter Beyer, coordonatorul transatlantic pentru guvernul german, la radioul public Deutschlandfunk.
Acest gazoduct ar fi trebuit terminat la începutul lui 2020.
Președintele american Donald Trump a promulgat vinerea trecută legea prin care sunt impuse sancțiuni companiilor și țărilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania.
Scopul declarat al măsurii luate de congresmeni este acela de a contracara influența rusă în Europa, însă liderii politicieni europeni au îndemnat SUA să nu se amestece în politica energetică europeană.
Sancțiunile vizează inclusiv companii care furnizează servicii de instalare a conductelor submarine, întrucât Washingtonul încearcă să oprească finalizarea conductei care ar urma să permită transportarea gazului rusesc spre Germania, pe sub Marea Baltică. Donald Trump a promulgat vineri Legea privind Autorizarea Apărării Naționale (National Defense Authorization Act) pentru anul 2020, care include și măsurile de sancționare a companiilor care ajută Gazprom să construiască gazoductul către Germania, precum și a celor care sunt implicate în construcția unui alt gazoduct rusesc, Turk Stream, care trece prin Marea Neagră către Turcia.
Administrația Trump are acum 60 de zile pentru a identifica companiile și persoanele care furnizează servicii pentru acest proiect. Sancțiunile se referă la anularea vizelor pentru SUA și blocarea proprietăților acestor persoane. Cei vizați de sancțiuni ar avea apoi 30 de zile pentru a-și opri activitatea în cadrul proiectului Nord Stream 2. Oficialii americani consideră că gazoductul va crește dependența Europei de energia rusă, va spori veniturile Moscovei și va amplifica influența președintelui rus Vladimir Putin.
Cu toate acestea, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a îndemnat SUA să nu se implice în politica energetică europeană.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU