Premierul Ludovic Orban spune că în cazul în care nu va putea să-și vândă participația din proiectul de la Marea Neagră la un preț convenabil, Exxon Mobil ar putea să rămână. Șansele nu sunt foarte mari, a adăugat premierul într-un interviu acordat HotNews.ro. Orban a mai spus că România poate găsi o soluție care să impiedice o decizie care să nu-i convină.

Foraj Marea NeagraFoto: AGERPRES

Declarațiile premierului pe subiectul Exxon

  • Numai Exxon poate să decidă, nu putem decide noi. Ce putem face noi? Putem să găsim o soluție să impiedicăm o decizie care să nu ne convină. Până la urmă, decizia de vânzare a participației de 50% a Exxon o ia Exxon.
  • Aici putem să generăm o ofertă atractivă în care să fie implicată și o companie românească. Suntem implicați în realizarea unei oferte către Exxon care să fie atractivă și care să creeze o implicare și a României în acest proiect.
  • Exxon stabilește până la urmă dacă pleacă. Dacă nu poate să-și vândă participația la un preț care să-i convină, un preț estimat, dorit de conducerea Exxon, s-ar putea să decidă să rămână. Probabil, șansele nu sunt foarte mari. Asta depinde foarte mult de Exxon. Sigur, în discuțiile pe care le-am avut, am spus foarte clar: hotărâți-vă ce vreți să faceți, iar dacă vă hotărâți să vindeți, trebuie să știți de la noi care sunt punctele noastre de vedere.

Potrivit informațiilor vehiculate în spațiul public, ar fi interesate mai multe companii de participația de 50% pe care Exxon Mobil o deține în proiectul Neptun de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră, alături de OMV Petrom. Pe de-o parte ar fi un consorțiu format din compania românească Romgaz, Compania naţională de gaze naturale din Polonia, PGNiG, și OMV Petrom care are drept de preemțiune. Pe de altă parte ar fi și compania rusească Lukoil.

Ministrul economiei Virgil Popescu a declarat că recomandă ca transferul de licență de către Exxon să fie făcut prin Hotărâre de Guvern.

"Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislatația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență.

De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru.

Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru", a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Pentru mai multe amănunte, citește Afacerea Exxon din Marea Neagră, în atenția unui consorțiu format din Compania naţională de gaze din Polonia, Romgaz și OMV/ Pe de altă parte, este interesat și Lukoil