Prăbușirea prețului petrolului pe piețele americane este un semn prost pentru economia globală, spune ministrul Economiei, Virgil Popescu. El mai afirmă că va scădea prețul țițeiului de import, având în vedere situația petrolului american.

Virgil Popescu Foto: StartupCafe.ro

"Părerea mea este că petroliștii americani decât să închidă sonde preferă să piardă foarte mult la vânzarea petrolului pentru că o închidere de sonde și o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piața europeană, prețul este relativ stabil la 25 de dolari.

Pe piața românească, România este, încă, importator net de petrol. Compania românească OMV Petrom este integrată și producția de țiței, deci practic ei sunt cei care produc țițeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an. Consumul României în ani normali este de 10-11 milioane de barili, deci avem un import de petrol. Putem să spunem că avem, ca să zicem așa, un oarecare noroc în momentul de față că rafinăria de la Petromidia este într-o revizie tehnică de o lună și jumătate și se consumă din producția internă foarte mult petrol.

Deci nu am oprit sondele ca să avem această problemă cum au americanii. De asemenea, acum se poate vedea și de ce acea ordonanță pe care am adoptat-o acum o săptămână cu privire la posibilitatea vânzării pe piață a carburanților fără adaosul acela de biocarburant ne poate ajuta în acest moment, pentru că era foarte complicat să aducem din import biocarburantul cu care se aditivează benzina și trebuia să rămână în depozite. Acum putem debloca aceste depozite", a declarat pentru Digi 24 ministrul Economiei.

El spune că scăderea prețului la pompă ajută pe moment, dar nu este un semnal legat de revenirea economiei globale și naționale.

"Este un semn pentru economia globală că în America ajunge să se vândă petrolul la un preț negativ, practic «luați-l ca să mă scăpați de el pentru că nu mai am unde să îl pun», practic flota de transport este plină, conductele sunt pline, e un semn că se produce pe stoc, iar producția pe stoc nu e un lucru bun.

Va scădea prețul țițeiului de import, asta va face o reducere la pompă, dar v-am zis consumul în România de carburant a scăzut deja cam cu un 30%. Evident, e clar că și necesarul de import este mai mic decât în lunile normale, dar asta nu înseamnă că prețul la pompă nu va trebui să scadă dacă prețul petrolului se va duce în jos sub această cotație de 25 de dolari pe baril. (...) Nu este un lucru neapărat bun pentru economie că prețul scade, scade, scade pentru că asta îmi demonstrează că nu e consum pe piață, nu există consum în Europa, nu există consum în lume și asta înseamnă că economia nu merge”, a adăugat Virgil Popescu.

Indicele de referință al prețului petrolului din SUA s-a prăbușit pe un teritoriu negativ pentru prima oară în istorie, din cauza scăderii cererii cauzate de pandemia de coronavirus și a capacității de stocare insuficiente.