Acord final al statelor UE asupra legislaţiei ce stabileşte obiectivele de mediu

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 28 iunie 2021, 19:31 Economie | Energie


Poluare - Emisii CO2
Foto: pxhere.com
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat luni, cu o singură abţinere, cea a Bulgariei, textul legislativ prin care ţintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră devin obligatorii din punct de vedere juridic, în timp ce Comisia Europeană pregăteşte un pachet consistent de politici menite să combată schimbările climatice, relatează Reuters și Agerpres.

Acordul statelor membre survine după ce plenul Parlamentului European a dat joi undă verde angajamentului Uniunii Europene de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050, adică să nu emită mai multe gaze cu efect de seră decât poate absorbi, şi să-şi reducă emisiile nete de CO2 cu cel puţin 55% în anul 2030 faţă de 1990.

Miniştrii celor 27 de state membre au aprobat luni legea ce cuprinde acest angajament, cu excepţia reprezentantului Bulgariei, care s-a abţinut. „Compromisul final nu reflectă suficient poziţia noastră naţională”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Sofia, fără alte explicaţii.

Legislaţia europeană necesară aplicării Pactului Verde European nu stabileşte obiective precise de reducere a emisiilor pentru fiecare ţară în parte, ci doar o ţintă globală la nivel comunitar, concesie făcută pentru a obţine consimţământul statelor cu economii încă intensive în carbon, precum Polonia, Ungaria sau Slovacia.

În timp ce statele mai bogate vest-europene sunt în general favorabile unor politici de mediu mai dure, ele se lovesc de opoziţia ţărilor central şi est-europene, care atrag atenţia că economiile lor încă nu sunt suficient de competitive pentru a face faţă schimbărilor implicate de atingerea obiectivelor de mediu europene şi, prin urmare, au nevoie de finanţări pentru a putea susţine costurile generate de aceste transformări.

Consecinţa compromisului legislativ la care s-a ajuns astfel va fi o revizuire a circa 50 de norme legislative europene ce privesc diferite teme, precum comercializarea certificatelor pentru emisiile de CO2, impulsionarea folosirii vehiculelor electrice, fiscalitatea verde sau dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen şi a noilor materiale mai sustenabile.

Comisia Europeană va prezenta pe 14 iulie un pachet substanţial de politici menite să asigure atingerea ţintei diminuării emisiilor de CO2 în deceniul care se încheie în 2030.

Textul legislativ adoptat luni de statele membre prevede şi crearea unui organism care să verifice coerenţa între obiectivele climatice şi politicile implementate pentru a le atinge, precum şi a unui mecanism de tip bugetar prin care vor fi calculate emisiile totale pe care le va putea produce UE în perioada 2030-2050 conform ţintelor stabilite.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

823 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Deci, spre frig și întuneric? (Marţi, 29 iunie 2021, 8:32)

  BEDE [utilizator]

  Nu ardeți gazul, nici petrol, ci mai curând stați în frig și în întueric când nu bate vântul ca să producă eolienele și nici nu e soare ca să producă ceva panourile solare.
  În Australia au fost mai multe întreruperi de curent din cauza folosirii resurselor regenerabile, zise verzi...
  Pentru a nu arde ceva, care degajă CO2 doar energia nucleară ar fi o sursă pe care să te poți baza la orice oră.
  Statele din vest plătesc mai mult pe kWh pentru că au cetățenii de unde. Dar noi? Cei mai afectați de nebunia verde sunt oamenii de rând. Să vedem ce de jillets jaunes prin mai toată Europa dacă se trece la a da legi dure în domeniul transporturi și energie.
  Și Germania ce face? Păi, a gaze din Rusia ca să acopere necesarul când nu le merg eolienele și nu a redus cu nimic capacitatea termocentralelor,
  Ce trist este când politicienii împreună cu niște băieți deștepți caută să impună austeritatea la ceva mai bine de un miliard de oameni (socotind Europa și America).
  Și totul în numele unei gogorițe cum că toate schimbările climatice ar fi din cauza CO2, lucru care nu este cert, dar pe care unii caută să-l forțeze prin intermediul mass-media.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by