​Nuclearelectrica a anunțat că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în seara zilei de 28 iulie, ca urmare a unui tranzient în sistemul energetic care a afectat partea clasică, fara a fi afectate funcțiile de securitate nucleară ale unității. Este pentru a doua oară în luna iulie când este deconectată Unitatea 2. Aceasta în condițiile în care Unitatea 2 abia a trecut prin programul de mentenanță.

Centrala nucleara de la CernavodaFoto: Nuclearelectrica

Deconectarea automata a Unitatii 2 s-a produs in conditii de siguranță, toate sistemele unității functionând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații, mai arată Nuclearelectrica.

Deconectarea automată a Unității 2 precum și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.

Unitatea se deconectase automat de la sistem pe 10 iulie, în urma unei avarii, în ciuda faptului că nu au trecut decât trei săptămâni de la programul de mentenanță. Pe 9 mai, Unitatea 2 intrase în programul de oprire planificată, pentru mentenanță și inspecții.

Cinci săptămâni mai târziu, pe data de 14 iunie, lucrările de mentenanță au fost finalizate. Atunci, Nuclearelectrica anunța că au fost finalizate "inclusiv cele efectuate pentru remedierea unor probleme identificate la sistemul electric, în partea clasică a centralei care au condus la extinderea perioadei de oprire planificata cu 1 zi".

Nu a trecut nicio lună și Unitatea 2 a fost deconectată de la sistem exact din cauza unei avarii în partea clasică a centralei.