Compania "Nord Stream 2 AG" a început să umple cu gaz prima ramificaţie a gazoductului "Nord Stream-2", a cărui construcție a fost finalizată în luna septembrie, se afirmă într-un comunicat al companiei. "Conducta va fi umplută cu gaz treptat până la atingerea volumului și a presiunii necesare pentru testări tehnice viitoare" - se precizează în comunicat, potrivit agenției Tass, citată de Rador.

Nord Stream 2Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Operatorul conductei de gaze a anunțat, de asemenea, că de-a lungul ramificaţiei au fost efectuate lucrări de punere în funcțiune pentru a controla integritatea conductei de gaz, inclusiv o inspecție internă cu utilizarea unor dispozitive de diagnoză speciale, precum și verificări vizuale și instrumentale externe. Lucrările de punere în funcțiune pe a celei de-a doua ramificaţii continuă, a adăugat compania.

De asemenea, au anunţat surse din cadrul comapaniei, conducta "a fost certificată independent în conformitate cu standardele tehnice și industriale aplicabile pentru a asigura funcționarea sa sigură și fiabilă".

Menţionăm că, luni, Agenția Daneză pentru Energie a anunțat că "Nord Stream 2 AG" a îndeplinit toate condițiile pentru darea în exploatare a gazoductului. Aceasta a acordat autorizația de construcţie a conductei "Nord Stream-2" la 30 octombrie 2019 și autorizația de funcționare a gazoductului - la 1 octombrie 2020.