ANRE, amenzi de peste 2,36 de milioane de lei pentru distribuitori de energie și gaz. Neregulile descoperite la Hidrolectrica, Enel sau Engie

de S.J.     HotNews.ro
Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:59 Economie | Energie


Piata gazelor naturale
Foto: Freepik.com
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a anunțat vineri că în perioada ianuarie – octombrie 2021 a sancționat principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale, aplicând amenzi contravenționale în valoare totală de 2.365.000 lei.

ANRE afirmă că amenzile au fost aplicate în baza sesizărilor și reclamațiilor clienților finali, în paralel cu celelalte tipuri de acțiuni de control, efectuând și un număr de 749 de acțiuni de control de tip supraveghere.

Principalele amenzi aplicate de ANRE:

Hidroelectrica - 1.550.000 lei, în principal pentru:
 • Nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, după ce clientul final a acceptat condițiile de furnizare propuse de furnizor;
 • Neîndeplinirea obligației de a furniza corect şi complet datele şi informațiile solicitate de ANRE și să îndeplinescă măsurile dispuse de aceasta.

Enel Energie Muntenia
- 410.000 lei (320.000 lei în domeniul energiei electrice; 90.000 lei în domeniul gazelor naturale), în principal pentru:
 • Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
 • Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligațiilor de plată.
Enel Energie - 190.000 lei (140.000 lei în domeniul energiei electrice; 50.000 lei în domeniul gazelor naturale), în principal pentru:
 • Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului;
 • Nerespectarea termenului de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare pentru transmiterea clientului final a facturii cu decontul final de regularizare a obligațiilor de plată;
 • Neincluderea în factură a tuturor informațiilor prevăzute în regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali.
EON Energie România - 105.000 lei (90.000 lei în domeniul gazelor naturale; 15.000 lei în domeniul energiei electrice), în principal pentru:
 • Nerespectarea obligației de a pune la dispoziția celor interesați, în scris, prin intermediul punctului unic de contact/punctelor de informare regională/locală, şi în format electronic, prin intermediul paginii proprii de internet, a ofertelor-tip definite pe fiecare categorie de client final;
 • Nerespectarea obligației de a furniza gaze naturale în baza unui contract de furnizare încheiat cu clientul final;
 • Nerespectarea obligației de a încheia contractele de furnizare a gazelor naturale, pe baza documentelor legale prezentate de solicitant.
Engie România - 90.000 lei în domeniul gazelor naturale, în principal pentru nerespectarea termenului de 15 zile de răspuns la sesizările adresate de consumatori cu privire la facturi.

CEZ Vânzare - 20.000 lei (10.000 în domeniul energiei electrice; 10.000 în domeniul gazelor naturale) în principal pentru:
 • Nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, după ce clientul final a acceptat condițiile de furnizare propuse de furnizor;
 • Nerespectarea termenului de maximum 21 de zile pentru schimbarea furnizorului.
Hidroelectrica a fost compania care a primit cele mai mari amenzi din partea ANRE și în perioada 1 iulie 2020 - 30 iunie 2021. Enel a fost vizată de cele mai multe reclamații în respectivul interval de timp.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3034 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Ha, ha, ha! (Vineri, 26 noiembrie 2021, 13:22)

  axxa [utilizator]

  Aia cu termenul de 5 zile la Hidroelectrica e o gluma proasta. Pentru astia si 3 luni este mult prea putin pentru a raspunde al o solicitare. Or fi fost bagati cu forta in hora asta si le strica somnul? E greu sa inteleg lipsa lor totala de reactie la solicitari. Numai ine ptul ala de popescu nu vede sau vede altceva la aceasta adunatura de incompetenti.
 • +6 (6 voturi)    
  De la înființare sa ANRE a devenit o instituție (Vineri, 26 noiembrie 2021, 13:52)

  Rescator [utilizator]

  sinecură pentru diverși clienți politici și protectoare a
  diverselor mafii din energie.A jucat și joacă împotriva
  românilor jumuliți ,la sânge,de furnizori și intermediari,
  fără ca șefilor foarte bine plătiți(10.000-15.000 euro pe lună,plus bonusuri și prime de *performanță*) să le pese
  cumva.Legea de funcționare a ANRE a fost croită
  special pentru clientela de partid(partide) pentru că
  are o prevedere stupidă ,că instituția percepe un anume
  procent din cifra de afaceri a furnizorilor,iar sumele
  extrem de mari alimentează salariile de care am vorbit.
  Fiecare leu din sumele vărsate către ANRE se regăsește în facturile consumatorilor.Aceiați soartă o
  au și amenzile,sunt plătite tot de noi.Așa că minciuna
  sfruntată că entitatea se autofinanțează este una
  mizerabilă.Nimeni nu va face nimic pentru a repara
  mizeria.
 • +2 (2 voturi)    
  ANRE nu mai e credibila de mult/ (Vineri, 26 noiembrie 2021, 15:29)

  EdyT [utilizator]

  Este o institutie politizata, ineficienta si fara nicio strategie de viitor. Ar fi trebuit sa se amendeze pe ea insasi ptr ineficienta si lipsa de viziune cu care a gestionat criza gazelor inclusiv intarzierea elaborarii normelor tehnice ptr aplicarea compensatiilor care are impact si asupra furnizorilor (o mare parte deja se retrag) cat si asupra clientilor finali. ANRE face parte din cangrena sistemului public romanesc alaturi de ASF, ANCOM si multe alte autoritati care manaca banul public degeaba.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by