Gazoductul Yamal-Europa, care de obicei trimite gazul rusesc spre vest, în Europa, a funcționat duminică, pentru a 13-a zi consecutivă, în direcția est, dinspre Germania spre Polonia, potrivit datelor operatorului de rețea german Gascade, preluate de Reuters.

Conducta YamalFoto: Gazprom

Datele de la punctul de măsurare Mallnow de la granița germano-poloneză au arătat volume spre est de aproape 5,4 milioane de kilowați oră (kWh/h), fluxul fiind aproximativ constant în ultimele 24 de ore.

Conducta este o rută majoră pentru exporturile de gaze rusești către Europa.

Duminică nu existau solicitări pentru fluxuri în direcția vest prin Mallnow.

De asemenea, exportatorul rus Gazprom nu a rezervat capacități pentru export prin gazoduct pentru duminică.

Compania a rezervat 8,3 milioane de kWh/h de capacitate de tranzit prin gazoduct pentru luna ianuarie, în cadrul unei licitații desfășurate luna trecută.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Germania revinde gazul rusesc Poloniei și Ucrainei în loc să amelioreze situația din piață, dând vina pentru inversarea fluxurilor de-a lungul conductei Yamal și pentru creșterea prețurilor pe importatorii germani de gaz.

Nominalizările de capacitate pentru fluxurile de gaz rusesc din Ucraina către Slovacia prin punctul de frontieră Velke Kapusany, o altă rută majoră pentru gazul rusesc către Europa, au scăzut și mai mult duminică.

Nominalizările s-au situat la 375.529 de megawați oră (MWh), cel mai scăzut nivel de după 25 februarie 2021, față de 524.134 MWh sâmbătă, au arătat datele operatorului slovac de gazoducte Eustream.