Fluxurile de gaze din conducta Yamal-Europe au reînceput miercuri dimineață să curgă spre vest după mai mult de 40 de zile în care gazoductul a funcționat în ”marșarier”, dinspre Germania spre Polonia, arată datele operatorului german de rețea Gascade, citate de Reuters.

Conducte de gaze in peninsula YamalFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

UPDATE 12.40 Fluxul de gaze s-a oprit după doar o oră, arată datele Gascade. La această oră gazele nu curg în nicio direcție. Imediat după oprirea fluxului, prețurile gazelor au început să crească pe piețele europene.

Revenirea la normalitate a gazoductului era una așteptată deoarece Gazprom a rezervat marți capacitate de tranzit prin Yamal.

Funcționarea în ”marșarier” a început pe 20 decembrie, provocând o creștere a prețurilor gazelor din Europa până la maxime istorice și acuzații reciproce din partea Occidentului și a Rusiei.

Unii europarlamentari au acuzat Moscova, cea care furnizează peste 30% din gazele naturale ale UE, că folosește situația ca pârghie în negocieri, pentru a obține aprobarea de a porni gazoductul Nord Stream 2, recent terminat.

Rusia a respins acuzațiile, spunând că Nord Stream 2 îi va stimula exporturile și va duce la reducerea prețurilor gazelor din Europa. De asemenea, a insistat că își respectă obligațiile contractuale privind livrările de gaz.