Închiderea Nord Stream 2 „va elibera Europa de sub controlul geostrategic rusesc din cauza furnizării sale de gaze naturale”, a asigurat marți un înalt oficial american, citat de AFP.

Nord Stream 2Foto: Nord Stream 2

Suspendarea acestui controversat gazoduct care leagă Rusia de Germania, anunțată marți dimineață de Berlin, este un „punct de cotitură major în independența energetică a lumii” față de Moscova, a estimat el.

Președintele american Joe Biden a anunțat marți seară impunerea unei "prime tranșe" de sancțiuni pentru Rusia, cea mai dură fiind tăierea posibilității de finanțare de la instituțiile financiare vestice sau de pe piețele de capital.

”Instituim sancţiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Aceasta înseamnă că tăiem finanţarea occidentală pentru Guvernul rus. Nu mai poate accesa bani din occident și nu-și mai poate tranzacționa datoriile pe piețele noastre sau pe cele europene. Lucrăm cu Germania ca Nord Stream 2 să nu pornească”, a anunțat Biden.

Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2, cancelarul Olaf Scholz declarând marți că procesul de certificare a acestuia nu poate continua date fiind ultimele acțiuni ale Rusiei, relatează agențiile AFP și Reuters.

„Trebuie să reevaluăm această situație, mai ales în ceea ce privește Nord Stream 2”, a declarat cancelarul german într-o conferință de presă. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi dat în uz”, a subliniat el.

Anunțul făcut marți de Olaf Scholz vine după ce acesta avertizase luni că recunoașterea independenței regiunilor separatiste Luhansk și Donețk de către Moscova ar reprezenta „o denunțare unilaterală” a acordului de la Minsk în a cărui negociere s-a implicat personal predecesoarea sa, cancelarul Angela Merkel.

Nord Stream 2, un proiect controversat între Germania și Rusia

Tot luni noaptea Olaf Scholz a avut o discuție telefonică de urgență cu președintele francez Emmanuel Macron și cel al Statelor Unite, Joe Biden, în urma anunțului făcut de Vladimir Putin.

La începutul lunii februarie Joe Biden declara că dacă Rusia decide să invadeze Ucraina, gazoductul Nord Stream 2 „nu va mai exista”.

„Dacă Rusia invadează (Ucraina), asta înseamnă că tancuri și trupe trec din nou granița cu Ucraina. Atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Vom pune capăt", a spus Biden despre această controversată conductă de gaz care leagă Rusia de Germania.

Oficialii ucraineni au denunțat în mod repetat gazoductul Nord Stream 2 ca fiind un proiect care va duce la creșterea dependenței europene față de gazul rusesc și eludarea Ucrainei ca țară de tranzit.

Într-o conferință de presă susținută pe 14 februarie alături de Olaf Scholz, aflat în vizită la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma că Nord Stream 2 este „o armă geopolitică”.

Germania suspendase inițial procesul de certificare al gazoductului Nord Stream 2 în luna noiembrie a anului trecut, cerând părții ruse să îndeplinească mai multe criterii tehnice.

Ultima porțiune a gazoductului ce trece pe sub Marea Baltică a fost finalizată în septembrie.

  • știrea se actualizează