Compania americană Microsoft a anunţat joi crearea unui nou centru de date în capitala Finlandei, a cărui căldură reziduală va fi utilizată pentru a încălzi locuinţele şi sediile firmelor din regiunea oraşului Helsinki, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Centru de date MicrosoftFoto: AFP / AFP / Profimedia

Pentru acest proiect, descris de Microsoft drept cel mai mare centru de reciclare a căldurii reziduale din lume, firma americană va colabora cu compania de electricitate finlandeză Fortum, a cărei infrastructură actuală de încălzire urbană cuprinde o reţea de 900 de kilometri de ţevi subterane care transferă căldură într-un sfert de milion de locuinţe din regiunea oraşului Helsinki.

„Amplasarea în această regiune a centrului de date a fost aleasă ţinând cont de reciclarea căldurii reziduale”, au declarat reprezentanţii celor două companii într-un comunicat de presă comun, adăugând că proiectul va reduce emisiile anuale de CO2 cu aproximativ 400.000 de tone.

Construcția centrului de date Microsoft va începe „cât mai curând posibil”

Potrivit CEO-ului companiei Fortum, Markus Rauramo, acest proiect reprezintă „o etapă importantă pentru o lume mai curată, care a devenit posibilă prin ambiţia noastră comună de a atenua schimbările climatice”.

Construirea acestui centru va începe „cât mai curând posibil”, imediat după obţinerea autorizaţiilor necesare, afirmă Microsoft Finland.

În ceea ce priveşte costul total al proiectului, acesta va reprezenta „cea mai mare investiţie făcută în domeniul TIC (tehnologii ale internetului şi comunicării) din Finlanda până în prezent”, a declarat un purtător de cuvânt al acestei companii, Pekka Isosomppi.

Microsoft a cumpărat divizia de telefoane mobile a Nokia în 2013 pentru 5,44 miliarde de euro.

Aproape jumătate din locuințele din Finlanda sunt încălzite prin sisteme de termoficare urbană

Aproximativ 45% din locuinţele finlandeze sunt încălzite prin intermediul sistemelor de termoficare urbană, care transferă căldură pompând apă prin ţevi izolate. Ponderea căldurii reziduale utilizate pentru alimentarea acestor sisteme este în creştere, iar companiile încearcă să găsească surse de energie mai durabile.

Căldura emanată de noul centru de date Microsoft va reprezenta aproximativ 40% din încălzirea urbană folosită în districtele Espoo, Kauniainen şi Kirkkonummi, au precizat reprezentanţii companiei Fortum.

Liderii politici finlandezi încearcă de mult timp să promoveze această ţară nordică drept un spaţiu privilegiat pentru centrele de date, invocând avantajele economice oferite de clima sa rece, preţurile relativ mici pentru energie şi conexiunile rapide, precum şi posibilităţile de durabilitate ale infrastructurii sale de încălzire urbană.

Finlanda a anunțat pe 12 martie că își pornește importantul reactor nuclear Olkiluoto 3 pentru a atenua din presiunile puse pe sistemul său energetic.

Aceasta este prima centrală nucleară nouă din Finlanda din ultimele patru decenii şi prima din Europa în aproximativ 15 ani.