Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat joi că filialele Gazprom din țară au încetat să mai primească gaze naturale din Rusia de ieri, dar că piața permite compensarea acestui lucru, relatează Interfax.

Vladimir Putin ameninta ca taie gazul EuropeiFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„Aseară, în jurul orei 22:30, Putin a publicat un decret conform căruia întreprinderile europene sunt supuse sancțiunilor. În Germania, Gazprom și filialele sale nu mai primesc gaze din Rusia”, a declarat Habek joi, vorbind în Bundestag.

El a precizat că angajații germani din domeniul energetic „monitorizează situația și s-au pregătit pentru ea”. „Piața poate compensa lipsa aprovizionării cu gaz din Rusia”, a asigurat el.

Rusia a impus sancțiuni împotriva Gazprom Germania

Anunțul lui Habeck vine după ce guvernul rus a impus miercuri sancțiuni împotriva unor companii energetice occidentale, inclusiv împotriva grupului Gazprom Germania, după ce autoritățile germane au preluat temporar controlul asupra acestuia pe 4 aprilie.

Această „naționalizare” temporară urmează să rămână în vigoare până pe 30 septembrie și nu a presupus trecerea activelor Gazprom din Germania în proprietatea statului, ci preluarea conducerii companiei.

Mai mulți oficiali germani au declarat la începutul acestei săptămâni pentru agenția Reuters că autoritățile de la Berlin fac pregătiri pentru eventualitatea unei opriri bruște a livrărilor de gaze naturale din partea Rusiei, după cum s-a întâmplat în cazul Poloniei și Bulgariei.

Gazele ruseşti au reprezentat 55% din importurile Germaniei anul trecut, iar Berlinul a fost supus presiunilor pentru a desface o relaţie de afaceri despre care criticii spun că ajută la finanţarea războiului Rusiei în Ucraina.