​Reprezentanţii companiilor petroliere sunt nemulţumiţi de soluţia pe care au găsit-o autorităţile cu privire la preţul carburanţilor: compensarea a 50 de bani pe litru la pompă.

Pompa benzinarie - carburantiFoto: Dreamstime.com

Companiile petroliere nu au avut o reacţie oficială până acum, pentru că aşteaptă ca Guvernul să facă public modul în care se va aplica mecanismul. Din declaraţiile premierului Nicolae Ciucă reiese că este vorba despre un pachet de compensare în valoare de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat.

Petroliştii cred că vor fi păcăliţi, aşa cum au păţit furnizorii de energie

Acest mecanism este similar cu cel implementat toamna trecută în privinţa preţului la energie electrică şi gaze naturale.

Deşi în legislaţia de la energie scrie că furnizorii trebuie să-şi primească banii de la stat în termen de 30 de zile, în realitate statul a întârziat cu lunile, primii bani fiind decontaţi abia în aprilie-mai pentru luna noiembrie. În acest timp, companiile s-au împrututat la bănci şi nici acolo nu mai găseau bani, pentru că sistemul bancar ajunsese supraexpus la sectorul energetic.

Revenind la preţul carburanţilor, reprezentanţii companiilor petroliere se tem că vor păţi acelaşi lucru ca şi furnizorii de energie.

“Este foarte clar că vom ajunge în aceeaşi situaţie, în care să ne recuperăm banii de la stat foarte târziu. Între timp, de unde luăm bani? Băncile râd dacă le spunem că le vom da banii înapoi atunci când ni-i va da statul. Plus că aceste împrumuturi se fac cu dobânzi”, au spus, pentru Hotnews.ro, oameni din sectorul petrolier.

Reducerea TVA ar fi ieftinit carburanţii în secunda doi

Altă nemulţumire a lor este că nu au fost consultaţi de niciun fel cu privire la măsurile care ar trebui aplicate pentru reducerea preţului.

“O măsură care ar duce automat la scăderea preţului la pompă ar fi reducerea TVA. Noi am fi aplicat acest lucru la pompă în secunda doi, dar nimeni nu ne-a întrebat asta”, mai spun cei din domeniu.

Plafonarea preţului ar fi dus la penurie

Întrebaţi dacă există riscul ca operatorii din sector să crească preţul la pompă pentru a primi acea compensare de la stat, experţii din sector au precizat că acest lucru s-ar vedea imediat, întrucât pe această piaţă există, ca preţ de referinţă, cotaţiile produselor petroliere, atât la benzină, cât şi la diesel.

Consumatorii şi opinia publică spun că 50 de bani pe litru este prea puţin, însă aceasta este marja companiei, iar noi nu putem vinde sub costuri. Dacă preţul la pompă scade cu 1-2 lei, cum s-a cerut în spaţiul public, noi nu vom mai putea asigura cantităţile necesare şi se ajunge la altă criză. Se vorbeşte, totodată, de faptul că în alte ţări au fost plafonate preţurile, însă nivelul la care a fost stabilit plafonul în acele ţări este mai mare decât preţul de acum din România”, au mai spus reprezentanţii din sector.

Ei amintesc ce s-a întâmplat în Ungaria, unde plafonarea preţului a dus la penurie.

Companiile aşteaptă ca zilele următoare să fie definitivat şi publicat mecanismul anunţat de Guvern, pentru a veni cu reacţii şi propuneri oficiale.

Citește și: Dumitru Chisăliță, expert energie: Reducerea de 0,5 lei pe litru este infimă, dar poate fi o perioadă în care Guvernul să vină cu soluții viabile

Sursă foto: DreamStime.com