O echipă a companiei azere Socar va semna miercuri la Guvern un memorandum cu oficialii Romgaz, document care va sta la baza unei investiții comune într-o facilitate de gaz lichefiat (LNG) la Marea Neagră, a anunțat miercuri premierul Ciucă. Acesta a făcut însă o nouă gafă, greșind procentul de gaze naturale din depozite.

Nicolae CiucaFoto: Facebook/ Guvernul Romaniei
  • UPDATE (16:25) În transcriptul făcut ulterior de Guvern, declarația premierului a fost corectată astfel încât acum este menționat că în depozite avem „o cantitate de gaze care depășește 90% din capacitate”. Premierul a declarat anterior că procentul ar depăși 20% din capacitate.

„La nivelul depozitelor avem înmagazinată o cantitate de gaze care depășește 20% din capacitate, ceea ce ne dă siguranța că putem să asigurăm cantitatea de gaze atât pentru consumul cetățenilor și susținerea economiei și vom lua măsuri pentru a ne asigura că facem tot ceea ce e posibil astfel încât să corelăm capacitatea de extracție zilnică, care asigură 50% din consum, cu capacitatea de extracție din depozite.”, a declarat miercuri premierul Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

În privința investiției la Marea Neagră, premierul a spus că bazele au fost puse în urma întâlnirii bilaterale pe care a avut-o în data de 1 octombrie la Sofia cu președintele Azerbaidjanului.

„În urma întâlnirii bilateriale pe care am avut-o pe 1 octombrie la Sofia cu președintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am căzut de acord să analizăm împreună posibilitatea demarării unui proiect comun de gaz lichefiat la Marea Neagră și astăzi o echipă de la compania Socar din Azerbaidjan este prezentă în România și vom semna azi la Guvern un memorandum, care va sta la baza unei investiții comune într-o facilitate de LNG la Marea Neagră.”, a spus premierul.

Surse guvernamentale au precizat miercuri pentru HotNews.ro că România are în prezent în depozite 92,35% din capacitatea totală de gaze.

De altfel, chiar premierul a anunțat vinerea trecută că depozitele de gaz din România au depășit cota de umplere de 90 la sută. Avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz depozitați deja în plus față de anul trecut, adică 2,774 miliarde mc din capacitatea totală de stocare de 3,07 miliarde, a spus vineri pe Facebook premierul Ciucă.