Comisia Europeană a cerut celor două 27 de state membre ale UE să aprobe un preț maxim de 60 de dolari pentru barilul de petrol rusesc, scrie The Wall Street Journal, citând mai multe persoane familiare cu discuțiile.

Petrol rusescFoto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Diplomații europeni au început să discute propunerea joi după-amiaza, potrivit WSJ, publicația americană amintind că toate cele 27 de state membre trebuie să aprobe măsura și că negocierile ar putea continua în contextul în care Ungaria a afirmat în mod repetat că se opune oricăror noi sancțiuni împotriva energiei rusești.

Nu este exclus ca în urma negocierilor Comisia Europeană să vină cu un alt plafon, deși cel de 60 de dolari propus este o variantă considerată relativ „safe” de către experții care subliniază că este un prag în jurul căruia executivul UE crede că poate obține un consens.

Alte țări membre ale blocului comunitar, printre care statele baltice și Polonia, propuseseră ca prețul maxim să fie mai mic, însă acestea s-au confruntat cu opoziția Greciei care se teme că îi va fi afectat comerțul maritim.

Ciprul și Malta au susținut de asemenea poziția Atenei.

Propunerea executivului comunitar vine în contextul în care luni, prețul petrolului Ural, marca fanion a Rusiei, scăzuse la prețul de 51,96 de dolari per baril la porturile Rusiei de la Marea Neagră și Marea Baltică.

Negocieri privind plafonarea prețului petrolului rusesc

Totuși, propunerea de 60 de dolari nu reprezintă o cedare totală a executivului de la Bruxelles, ținând cont că diplomații europeni au vorbit săptămânile trecute de un plafon maxim situat în jurul pragului de 65-70 de dolari.

Același plafon de 65-70 de dolari a fost discutat și la nivelul negocierilor grupului G7 care include Statele Unite, Japonia și Canada, pe lângă țările din Europa (Franța, Germania, Italia și Marea Britanie).

Pentru ca măsura să fie eficientă ea trebuie adoptată și de statele G7 din afara Europei și este posibil ca grupul să nu ajungă imediat la un consens.

Planul este ca oricărui cumpărător care plătește mai mult decât plafonul maxim stabilit să îi fie interzis să folosească nave europene pentru transportarea petrolului rusesc. Diplomații europeni vor de asemenea ca aceste transporturi să nu poată fi asigurate de companiile din UE.

Oficialii de la Bruxelles ar dori ca măsura să fie adoptată până pe 5 decembrie, când un embargo separat asupra importurilor de țiței rusesc intră în vigoare.

Ucraina voia un preț maxim mai mic pentru importurile de petrol din Rusia

Ucraina propusese săptămâna trecută ca plafonul pentru prețul petrolului rusesc să fie stabilit în jurul pragului de 30-40 de dolari pe baril.

„Limita care este luată în considerare astăzi – aproximativ 60 de dolari – cred că aceasta este o limită artificială”, a spus Zelenski, care a împins constant aliații să impună sancțiuni de toate tipurile mai dure împotriva Rusiei.

„Ne-am dori ca sancțiunile să fie foarte eficiente în această luptă, astfel încât limita să fie la nivelul de 30-40 de dolari, astfel încât Rusia să simte (sancțiunile)”, a subliniat liderul de la Kiev într-o conferință de presă.

Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.