Planul rusesc de a transforma Turcia într-un hub regional de gaze, reînviind o versiune a vechiului plan Nabucco, după cum a încercat să facă guvernul interimar de la Sofia în primăvară, pare să fie în derivă, potrivit Energy Press, citat de Rador.

GazoducteFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Noul guvern bulgar al lui Nikolai Denkov, care a preluat mandatul în iunie, nu manifestă aceeași abordare pro-turcă precum guvernul anterior, ci adoptă o abordare mai pro-occidentală în domeniul energetic.

Dar nici Comisia Europeană, la care a fost depus controversatul proiect de conducte sub denumirea „Inelul Solidarității” (Solidarity Ring), nu a manifestat vreun interes în a-l susține financiar.

Este vorba de un plan ambițios, promovat de anumite cercuri ale conducerii bulgare, care a „exploatat” intenția declarată a președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, de a dubla cantitățile care urmează să fie exportate în UE, de la 11 la 27 bcm până în 2027.

La începutul lunii mai a fost semnat la Sofia, în prezența lui Aliev, un memorandum între Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia pentru creșterea livrărilor către Europa Centrală prin Solidarity Ring, fiind stabilit anul 2027 drept orizont de implementare a proiectelor în valoare de 700 de milioane, pentru interconectarea rețelelor din cele patru țări.

Dar, în ciuda eforturilor de a-l face viabil și de a promova ideea că proiectul ar contribui la independența energetică a UE față de Rusia, orice discuție a „înghețat”, după cum spun surse europene.

Problema gazului rusesc / Opoziția Atenei

La „înghețarea” proiectului a contribuit și Atena, precum și alți actori internaționali importanți. Văzând că proiectul riscă să izoleze Grecia, să crească rolul Turciei și servească planurilor Rusiei de a intra pe piața europeană „botezând” gazul rusesc drept gaz azer, Atena a trimis o scrisoare în acest sens Comisiei Europene în luna mai.

În acestă scrisoare, Atena a pus întrebarea cui servește cu adevărat acest proiect și, mai ales, care este originea gazelor naturale pe care Bulgaria, în cooperare cu Turcia, aspiră să le exporte în UE.

Și asta deoarece gazul azer, după cum se știe, urmează traseul prin conducta TANAP, care apoi aprovizionează conducta TAP la granița greco-turcă (Ipsala).

Ruta proiectului Solidarity Ring urma să ocolească Grecia și să urmeze ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Slovacia, ceea ce însemna că Ankara ar fi folosit rețeaua de conducte rusești pentru a furniza gaze pe această rută. Ar fi folosit adică Turk Stream, ceea ce însemna că gazul planificat a fi transportat în Europa ar fi fost probabil rusesc. Acest lucru a generat și o reacție din partea SUA.

Planul a „înghețat” și ca urmare a schimbării ștafetei la Sofia, guvernul Denkov fiind considerat mult mai pro-occidental, dar asta nu înseamnă că problema s-a încheiat.

Acordul de formare a guvernului la Sofia, după o lungă aventură a lipsei guvernării, prevede ca după nouă luni, în martie 2024, Denkov să cedeze locul Mariei Gabriel, candidatul formațiunii de centru-dreapta GERB-UDF a fostului premier Boiko Borisov.

Evoluțiile sunt monitorizate îndeaproape de SUA, care au „văzut” în Solidarity Ring drept o încercare mai amplă de a submina binecunoscutul „Coridor Vertical” - ale cărui verigi principale sunt conductele IGB și TAP - precum și o încercare de a revigora conducta Nabucco. Adică a planului care, în anii 2010, a încercat să excludă Grecia din rețelele de transport al gazelor naturale din Marea Caspică, plan care a fost în cele din urmă „învins” în 2013 de conducta TAP, pe care SUA au susținut-o foarte mult.

Orice finanțare a Inelului de Solidaritate de către Bruxelles ar deschide calea pentru subminarea proiectului „Coridorului Vertical”, adică, interconectarea Mării Egee cu Marea Baltică și furnizarea de gaze naturale din surse nerusești către toate țările din Europa Centrală și Balcani.

Chiar dacă proiectul Solidarity Ring a înghețat, totuși ruta de tranzit a cantităților suplimentare de gaze naturale azere către Europa, așa cum s-a angajat Aliev, rămâne încă pe masa discuțiilor, iar Grecia este interesată ca această rută să treacă pe teritoriul grecesc. O chestiune care va preocupa părțile implicate din toamnă încolo, susțin surse competente, când se va redeschide discuția pe această temă. Energy Press (Preluare Rador)