O posibilă eliminare a schemei de plafonare/ compensare a prețurilor la gaze și electricitate este un proces mult mai dificil de realizat decât a fost introducerea ei, arată într-o analiză Asociația Energia Inteligentă. Potrivit acesteia, renunțarea la compensații va urma cel mai probabil drumul eliminării ”pensiilor speciale”, deoarece există un număr limitat de consumatori/ furnizori privilegiați, care au mari avantaje din această plafonare/compensare și vor face tot posibilul, folosindu-se de diverse tertipluri să mențină această construcție convenabilă pentru ei.

Factura la gazFoto: Serge Tenani / AFP / Profimedia

Eliminarea plafoanelor la prețurile energiei/gazelor, ar aduce instantaneu aplicarea prețurilor existente în contractele în vigoare.

Prețul plafonat la gaze pentru consumatorii casnici este 0,31 lei/kWh cu TVA inclus față de 0,57219 lei/KWh fără TVA (0,68 lei/kWh cu TVA inclus), pretul existent în contractele dintre un furnizor și un client casnic din Bucuresti (acest preț este valabil în cazul facturii alăturate până în luna aprilie 2024).

Astfel, eliminarea plafoanelor va aduce în cazul acestui client din București, o creștere instantanee a prețului cu 119% (în cazul de față clientul ar plăti în iarna următoare cca 10.000 lei, față de cca. 4600 lei cât ar fi plătit la prețul plafonat).

Lipsa unei pregătiri corespunzătoare a consumatorilor, agravată de modul defectuos în care statul a derulat politicile de protejare a consumatorilor în anul 2021-2022, îi va face pe aceștia să nu conștietizeze și să nu reactioneze corespunzător la o eventuală eliminare a plafonării prețurilor la gaze, respectiv să nu meargă înspre platforma www.anre.ro pentru a-și căuta un alt furnizor ”trezindu-se” în plină iarnă cu facturi uriașe.

Menținerea schemei poate duce la creșteri de taxe și impozite

Dacă consumatorii ar merge către platforma anre.ro, ofertele existente astăzi acolo teoretic le-ar permite să achite aceleași prețuri ca acum. Dar, având în vedere statistica unor situații similare din trecut (2012, 2020), aceste prețuri nu vor mai fi aceleași după o decizie de eliminare a plafonării prețului la gaze în această toamnă, ele vor fi mai mari. Probabil invocânduse evoluția prețurilor din iarna 2023/2024 – respectiv dacă luăm prețurile futures ale gazelor de pe TTF, prețurile minime probabil ofertate ar fi la un nivel de cca. 0,38-0,4 lei/kWh cu TVA inclus (o creștere de cca 22% - 29%).

Astfel, cel mai probabil scenariu pentru iarna următoare, al unei eliminări potențiale, de la 1 octombrie 2023 a plafonării/ compensării prețurilor la gaze ar fi următorul: Majoritatea consumatorilor casnici de gaze naturale vor achita prețuri duble la gaze.

O mică parte dintre consumatori, la 2-3 luni de la momentul constatării facturilor mari, care trebuie achitate pentru gaze (duble față de anul trecut), se vor îndrepta către comparatorul de prețuri al ANRE, dar atunci vor găsi alte prețuri la gaze și vor achita pentru a doua jumătate a iernii prețuri mai mari cu cca 22 – 29%.

O foarte mică parte dintre consumatori (consumatori foarte bine instruiți și dinamici) care se vor îndrepta către comparatorul de prețuri al ANRE acum, vor mai prinde prețurile din acest moment de pe comparatorul ANRE, respectiv vor achita aceleași prețuri la gaze care îl achită și în prezent.

Totodată, menținerea schemei înseamnă un efort pe bugetul de stat, care va aduce cu siguranță creșteri de taxe și impozite. Respectiv greul va cădea tot pe populația săracă, care va trebui să achite impozite suplimentare pentru a compensa o parte din factura unor persoane cu venituri mari. O mare inechitate. În același timp această schemă nu este sustenabilă la nesfârșit. Dar cel mai mare argument al eliminării acestei plafonări este faptul că această schemă ”bagă” bani nemeritați în buzunarul unor furnizori.

O eventuală decizie de eliminare a plafonării prețurilor la gaze trebuie luată cu cel puțin 6 luni înainte, urmată de un calendar de eliminare a plafonării/ compensării, astfel încât să nu se ajungă în situația în care consumatorii să sufere mai mult decât dacă această schema de ajutor nu ar fi fost introdusă și să nu determine o modalitate de a crea profituri excedentare conjuncturale pentru furnizori.

Plafonarea prețurilor la energie nu este sustenabilă la nesfârșit și ca atare trebuie să fie eliminată la un moment dat, cu următoarele acțiuni imediate:

  • o politică reală, coerentă, echitabilă și reală de protejare a consumatorilor vulnerabili;
  • un mecanism de soluționare a derapajelor în piață și de protejare a consumatorilor în astfel de situații, care să se activeze automat atunci când se îndeplinesc anumite condiții;
  • constituirea entității de Soluționare Alternativă a Litigilor din Energie - SALENERG - (obligatorie conform Ordonanţei de Urgență nr. 38/2015), care reprezintă o necesitate pentru România, care ar aduce pe piața de gaz și energiei o instituție care să răspundă la problemele specifice post contractare (acolo unde ANRE nu are nicio competență pe piața liberă), ar evita multe din problemele de facturare existente în momentul de față, ar descongestiona Instanțele pe acest specific.