România se pregătește să introducă o nouă schemă de ajutor pentru producătorii de energie regenerabile, respectiv contractele pentru diferență, similare cu certificatele verzi pe care le plătim acum în facturi. Însă statul, în încercarea de a atrage investiții, nu ar trebui să exagereze cu schema-suport, pentru a nu repeta greșeala de acum 10 ani, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. La acel moment, producătorii de energie regenerabilă au primit subvenții prea mari, facturile au crescut, apoi statul s-a răzgândit și a redus schema, dar a fost dat în judecată de către companii.

Turbine eolieneFoto: Jan Wachala | Dreamstime.com

"Din ce am învățat noi până acum mi se pare cel mai important să asigurăm o constanță. Uitându-ne la lucrurile pe care le-am făcut bine și mai puțin bine acum zece ani, schema noastră de certificate verzi a fost foarte generoasă. La un moment dat a fost cea mai generoasă din lume. Asta a atras investiții, dar a dus și la revers: la un moment dat a devenit foarte scumpă. Atunci statul a intervenit cu anumite măsuri, și la noi, și în alte state", a spus Chirițoiu, în cadrul unei conferințe pe tema energiei eoliene offshore, organizată de Income Magazine.

Acest lucru a dus la creșterea facturii pentru consumatori și la impredictibilitate pentru investitori, iar România este în litigii cu companiile.

"Asta trebuie să învățăm acum, să venim cu ceva atractiv, dar nu exagerat, să fie ceva suportabil pentru societate, să fie ok pentru noi, stat și societate, și să fie ok și pentru investitori. Înțeleg ideea să fim atractivi, dar să nu fim nici prea atractivi, să nu fie nici exagerat, pentru că nu va fi sustenabil și nu este bine pentru nimeni", a explicat el.

Chirițoiu se așteaptă ca schema de contracte pentru diferență (CfD) să fie aprobată luna viitoare de către Comisia Europeană.

Producătorii de energie regenerabilă care vor beneficia de aceste subvenții vor fi selectați în urma unor licitații care vor avea loc la finalul acestui an și în 2025.

"Este important că vor fi licitații. Vor câstiga cei care vor un sprijin mai scăzut", a completat Chirițoiu.

Aceste subvenții vor fi plătite din Fondul pentru Modernizare, dar și de către consumatorii de energie, printr-o contribuție CfD.