​Imediat după listarea Hidroelectrica pe bursă a început marea cursă pentru șefia companiei, fiind demarată o procedură de selecție a candidaților în poziția de membru al Directoratului. Dosarele de candidatură au trebuit trimise până pe 11 septembrie 2023. Potrivit informațiilor HotNews.ro, pe listă se află și persoane controversate, susținute politic, obișnuite cu funcții la stat sau cu afaceri în domeniul energetic, alături de generali în rezervă SIE.

HidroelectricaFoto: AGERPRES

Deocamdată, mandatul actualilor membri ai directoratului este unul de provizorat, fiind prelungit pe o perioada de 5 luni, începând cu data de 7 octombrie 2023, sau până la desemnarea unor noi șefi, în baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă. Hidroelectrica s-a listat la bursă pe 12 iulie 2023.

Cine este Karoly Borbely, unul dintre favoriții lui Marcel Ciolacu

Unul dintre favoriți este Karoly Borbely. Potrivit surselor HotNews.ro, ar fi preferat de premierul Marcel Ciolacu, datorită relației de rudenie cu un om de afaceri din Buzău. Karoly Borbely este căsătorit cu fiica lui Ionel Gagu, om de afaceri din Buzău, apropiat al premierului. Despre această relație de rudenie a scris pe larg ziarul Libertatea.

Acesta a fost membru în Consiliul Hidroelectrica din august 2017 până în august 2023, fiind şi preşedintele comitetului de strategie şi IPO al companiei. El mai este şi Public Affairs Director în cadrul Orange. De asemenea, a fost director Dezvoltare Afaceri si Export la Energobit Group.

A deținut mai multe funcții la stat: Secretar de stat la Departamentul pentru Energie, în guvernarea Ponta, ministru al comunicațiilor în Guvernul Tăriceanu, secretar de stat la Autoritatea Națională pentru Tineret, tot în guvernarea Tăriceanu.

Cine este Corina Popescu și cu cine a intrat aceasta în afaceri cu energie

Tot pe lista favoriților ar fi și Corina Popescu. Fostă șefă la Electrica, aceasta a intrat, recent, în afaceri cu energie. Controlează, alături de un general în rezervă SIE, un alt fost șef Electrica și un acționar Fratelli, o firmă care tocmai a primit licență de furnizare energie, potrivit Profit.ro. Swift Spot SRL se numește firma și este deținută integral de către Swift Energy SRL, firmă de consultanță fondată în septembrie 2022 și la care asociați sunt, cu câte 25% din capital, Silviu-Bogdan Nicolae, Corina Popescu, Cristian Bușu și Nicolae Mergeani.

Corina Popescu a fost director general al Electrica din februarie 2019 şi până în primăvara lui 2022. Din cauză că a fost revocată cu un an înainte de încetarea mandatului, a primit o compensație de 680.000 de euro. "Deși compania este într-un dezastru managerial, financiar și organizațional, Consiliul de Administrație decide să plătească sute de mii de euro din banii acționarilor ca și o compensație pentru o demitere anunțată și asumată ca fiind “fără motiv”", spunea atunci Răzvan Nicolescu, expert în domeniul energiei.

Și Corina Popescu a mai ocupat funcții de conducere la stat. A fost secretar de stat în Ministerul Energiei, în perioada decembrie 2015 - februarie 2017, iar înainte de a ajunge la Electrica, a fost în directoratul Transelectrica. A mai ocupat, de asemenea, funcții de conducere în cadrul grupului E.ON România și al grupului OMV.

Alți participanți la cursă și problemele lor

Pe lista celor care luptă pentru șefia Hidroelectrica se află și Bogdan Badea, actualul președinte al Directoratului. Conduce compania din iunie 2017. În momentul numirii la Hidroelectrica, era susținut de ALDE și era cunoscut ca fiind un apropiat al lui Daniel Chițoiu, care a a fost de doua ori ministru (la economie si la finante), în perioada guvernelor Ponta. De altfel, a fost secretar de stat în Ministerul Energiei și la Ministerul Economiei, în guvernările Ponta.

În perioada 2015- 2016 a fost membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom. Înainte sa ajunga la OMV Petrom a fost membru în Consiliul de Administrație al Rompetrol Rafinare. În perioada iunie 2009-iunie 2013 a fost administrator la BNB Renewables Consulting, firmă de consultanță în dezvoltarea proiectelor in sectorul energiei regenerabile. În perioada august 2007-martie 2009 a fost director de strategie si dezvoltare la Electrica SA. În aceeași perioada a fost și membru în Consiliile de Administrație de la ENEL Energie Muntenia SA și ENEL Energie SA.

Pe listă se mai află Petronel Chiriac. Acesta a fost membru în Directoratul Hidroelectrica și este susținut de Remus Borza, administratorul judiciar care a scos compania din insolvență, fost parlamentar și consilier al foștilor premieri Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Ludovic Orban și Viorica Dăncilă. Petronel Chiriac a fost revocat din funcția de director financiar al Hidroelectrica, însă acesta a contestat decizia și a câștigat în instanță, compania fiind obligată să-l repună în funcție, în ianuarie 2021, și să-i plătească despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, de la data concedierii si până la reintegrarea efectivă.

Pentru șefia Hidroelectrica a mai intrat în cursă și Andrei Maioreanu. Și acesta a fost secretar de stat în Ministerul Energiei, în perioada 2017-2019. A lucrat mai mulți ani la Hidroelectrica Sucursala Targu Jiu și la Hidroserv. Adeverința 6993/11.06.2009 a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) arăta că Maioreanu a fost recrutat în noiembrie 1987 "pentru supravegherea informativă a unor persoane avertizate pentru comentarii negative sau cunoscute cu rude în RFG și Austria". A avut numele conspirativ "Arthur". A furnizat 6 materiale informative, însă potrivit unor prevederi legale, nu i s-a atribuit calitatea de lucrator/colaborator al Securității.

Pe listă se află și Cosmin Nicula, vicepreședinte al Curții de Conturi din 2014 și fost parlamentar. O anchetă realizată de Gazata de Cluj arată că acesta ar fi implicat în afaceri obscure, cu bani publici, alături de persoane cercetate penal.

În cursă s-ar mai afla și Mihai Darie, fost director financiar la Nuclearelectrica, dar și fost director financiar al Electrica.