Creșterea surselor regenerabile din surse variabile, cum ar fi energia eoliană și solară, duce la nevoia de dublare a „flexibilității” în sistemul energetic al UE, arată un raport comun lansat vineri de două agenții ale Uniunii Europene: Agenția Europană de Mediu și Agenția Europeană de Reglementare în Energie (ACER). Potrivit raportului, această "flexibilitate" înseamnă investiții tot mai mari începând de la stocarea energiei hidro prin pompaj până la noi tehnologii precum bateriile, dar și creșterea numărului de prosumatori.

Energie eolianaFoto: Chuyu | Dreamstime.com

Trebuie stimulate investițiile prin semnale de preț

"Flexibilitatea sistemului energetic al UE trebuie să se dubleze aproape până în 2030 pentru a ține pasul cu creșterea surselor de energie regenerabilă variabilă", se arată în raport. Aceasta în condițiile în care ținta UE 2030 este de 42,5% energie regenerabilă.

Raportul mai arată că este esențială îmbunătățirea interconectării. Ar trebui construite mai multe rețele transfrontaliere, iar capacitatea rețelei existente ar trebui utilizată mai bine.

De asemenea, trebuie redusă nevoia de alimentare cu energie din alte surse decât cele eoliene și solare.

În același timp trebuie permise semnalele de preț care să stimuleze investițiile. (În România sunt blocate semnalele de preț în condițiile în care este aplicată schema de plafonare-compensare până în primăvarea lui 2015. Practic, nu avem o piață liberă care să permită semnale de preț).

Sistemul energetic trebuie adaptat la cererea și oferta de resurse regenerabile

Potrivit raportului, "flexibilitatea" este capacitatea sistemului de furnizare de a se adapta la producție și consum de energie fluctuante. Odată cu tranziția către energie curată, sunt necesare alte tipuri de resurse de "flexibilitate", atât din partea cererii, cât și a ofertei. În prezent, o mare parte din "flexibilitatea" care echilibrează și oferă stabilitate sistemelor de alimentare provine din combustibili fosili (de exemplu, gaz).

Pe viitor, sistemul energetic trebuie adaptat la cererea și oferta de surse regenerabile prin utilizarea mai multor soluții de flexibilitate compatibile cu clima.

  • Flexibilitatea cererii poate include: gospodării care își ajustează consumul, încărcarea inteligentă a vehiculelor electrice, prosumatori (consumatori care și produc energie electrică, de exemplu, prin panouri fotovoltaice), clădiri eficiente energetic.
  • Flexibilitatea ofertei poate include: stocarea energiei electrice, hidrocentrale, energie din hidrogen regenerabil și noi tehnologii care pot genera electricitate în scurt timp.

Sursa foto: Chuyu | Dreamstime.com