Ministerul Energiei a aprobat în Adunarea Generală a Acționarilor Complexul Energetic Valea Jiului, în calitate de unic acționar, semnarea unui Acord-Cadru de Cooperare cu un investitor australian, Green Gravity. Acordul vizează explorarea posibilitatea aplicării tehnologiei inovative de stocare a energiei Green Gravity în 17 puțuri de mină în cele patru operațiuni miniere din Valea Jiului din România.

Miner în RomâniaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Studiul va evalua de asemenea beneficiile și provocările potențiale ale integrării sistemului de stocare a energiei cu rețeaua electrică existentă și cu sursele de energie regenerabilă.

Proiect inovator cu energie gravitațională

Potrivit reprezentanților companiei australiene este un proiect inovator.

„Suntem încântați să colaborăm cu CEVJ la acest proiect inovator, care are potențialul de a transforma sectorul cărbunelui din România într-un centru de stocare a energiei regenerabile, creând locuri de muncă, creștere și inovație. Tehnologia noastră oferă o soluție unică pentru stocarea excesului de energie regenerabilă folosind gravitația, care poate ajuta la echilibrarea rețelei electrice și la sprijinirea obiectivelor climatice ale UE.”, a declarat Mark Swinnerton, CEO al Green Gravity.

„Iată că facem rapid primii pași în reinventarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului, o șansă de dezvoltare și noi locuri de muncă pentru întreaga regiune”, a declarat și ministrul energiei Sebastian Burduja.

Cum funcționează sistemul de stocare a energiei gravitaționale

Potrivit Ministerului Energiei, Green Gravity, dezvoltă și operează sisteme de ultimă generație pentru stocarea energiei gravitaționale.

Sistemul de stocare a energiei Green Gravity mișcă greutăți mari vertical în puțurile de mină moștenite pentru a captura și elibera energia potențială gravitațională a acestor greutăți. Utilizând pur și simplu piese mecanice dovedite și puțuri de mină neutilizate, tehnologia de stocare a energiei Green Gravity este cu costuri reduse, durată lungă de viață și ecologic atractivă.

Pentru a gestiona variabilitatea inerentă a regenerabilelor, stocarea energiei trebuie adăugată la rețelele electrice. Soluția tehnologică utilizează componente mecanice convenționale pentru a permite instalarea stocării de energie la costuri reduse la siturile miniere moștenite, mai arată Ministerul Energiei.

Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia