OPEC+ a amânat o reuniune ministerială care ar urma să discute reducerea producției de petrol pentru 30 noiembrie, de la 26 noiembrie, deoarece producătorii au întâmpinat dificultăți în a se pune de acord asupra nivelurilor de producție și, prin urmare, asupra posibilelor reduceri, au declarat surse din OPEC+, o amânare surprinzătoare care a făcut ca prețul petrolului să scadă, scrie Reuters.

Sediul OPEC, VienaFoto: Philipp-Moritz Jenne / AP / Profimedia

Trei surse OPEC+ au declarat pentru reuters că acest lucru a fost legat de țările africane. OPEC+ a declarat, după ultima sa reuniune din iunie, că cotele de producție din 2024 ale Angolei, Nigeriei și Congo erau condiționate de revizuirile efectuate de analiști externi.

Reuniunea de duminică a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților precum Rusia, cunoscută sub numele de OPEC+, era așteptată să ia în considerare noi modificări la un acord care limitează deja oferta până în 2024, potrivit analiștilor și surselor OPEC+.

„Incertitudinea nu este niciodată bună pentru piețele financiare, piețele trebuind acum să aștepte mai mult timp pentru a obține claritate cu privire la ceea ce face OPEC+ anul viitor”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

„Amânarea reuniunii arată, de asemenea, că există unele puncte de vedere diferite în rândul participanților la grup.”, adăugă el.

Țițeiul Brent a scăzut ultima dată cu 3 dolari pe baril, sau aproape 4%, tranzacționându-se sub 80 de dolari. Prețul a scăzut de la aproape 98 de dolari la sfârșitul lunii septembrie, presat de creșterea ofertelor și de îngrijorarea privind cererea și o potențială încetinire economică.

Vicepremierul rus Alexander Novak și ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, au fost de acord să amâne reuniunea, a declarat o altă sursă OPEC+, citând probleme în jurul altor producători.

Reuniunea de duminică ar fi trebuit să se desfășoare la sediul OPEC de la Viena.

OPEC a anunțat întârzierea într-o declarație care nu a menționat dacă grupul se va reuni online sau personal pe 30 noiembrie,deși trei delegați au spus că se așteaptă ca reuniunea să aibă loc personal la Viena.