OMV Petrom a semnat contractul pentru achiziția a 50% din părțile sociale ale societății românești "Respiră Verde" SRL, lider local în colectarea uleiului alimentar uzat, se arată într-un comunicat al companiei energetice. Finalizarea tranzacției este estimată să aibă loc în primul trimestru al anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții, inclusiv autorizarea de către Consiliul Concurenței și de către Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

OMV PetromFoto: Facebook/ OMV Petrom

Potrivit comunicatului OMV Petrom, uleiul alimentar uzat este una dintre principalele materii prime regenerabile pentru a produce combustibil de aviație sustenabil și biodiesel (ulei vegetal hidrotratat). Utilizarea acestora în transport reduce considerabil emisiile de carbon. În cazul utilizării SAF, emisiile de CO2 rezultate din zborurile comerciale sunt cu aproximativ 80% mai mici față de combustibilul convențional.

OMV Petrom vrea ca până în 2030 biocombustibilii să reprezinte peste 15% din producția totală de carburanți

"Unul dintre obiectivele strategiei noastre pentru 2030 este ca biocombustibilii să reprezinte peste 15% din producția totală de carburanți. Prin această tranzacție, facem un prim pas pentru a ne asigura accesul la materia primă necesară producerii biocombustibililor și deschidem perspectiva integrării economiei circulare în activitățile noastre de bază", a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing.

Înființată în urmă cu 12 ani, "Respiră Verde" colectează până la 10,000 de tone de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici din domenii precum industria ospitalității (hoteluri, restaurante) și retail. Societatea are o flotă proprie de transport și două depozite principale, în Bihor și Ialomița. Aceasta vizează intrarea pe alte piețe europene în viitorul apropiat.