OMV Petrom anunță achiziția integrală a Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de stații pentru încărcarea mașinilor electrice, și a 50% din Electrocentrale Borzești, care deține un portofoliu de proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de 1.000 de MW. Prin acest parteneriat, OMV Petrom și Renovatio planifică investiții de 1,3 miliarde euro în surse regenerabile în România, până în 2027.

Statii incarcare masini electriceFoto: Flickr - Karlis Dambrans

Compania petrolieră va achiziționa de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic. Proiectele vor fi dezvoltate, construite și operate în parteneriat cu RNV Infrastructure.

Totodată, OMV Petrom va achiziționa integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare în România, cu perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026.

Prin acest parteneriat nou format, OMV Petrom împreună cu Renovatio planifică să investească, până în 2027, circa 1,3 miliarde euro, inclusiv finanțare bancară, în surse regenerabile în România. Contribuția OMV Petrom pentru achiziția și construcția acestor proiecte este estimată la până la 350 milioane euro.

Finalizarea tranzacțiilor este prognozată să aibă loc în prima parte a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții.

Christina Verchere, director general OMV Petrom: „Cu aceste tranzacții progresăm semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic și diversificat de proiecte regenerabile. Ambiția noastră este să ne menținem poziția de lider în domeniul energiei în sud-estul Europei, transformând în același timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”.

La rândul său, Aurel Arion, director general Renovatio, a afirmat: „Încă de la începuturile sale, Renovatio a țintit către un viitor mai curat și resurse utilizate eficient. Suntem încântați de intrarea în parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW în proiecte care vor livra energie verde în Romania și pentru a continua dezvoltarea sustenabilă a serviciilor de mobilitate electrică”.

OMV Petrom devine cel mare jucător din domeniul mobilității electrice din România

Prin achiziționarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din România, OMV Petrom completează portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW.

Parcul fotovoltaic și cele patru parcuri eoliene vor fi construite în zona de nord-est a României.

Conform estimărilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producția între 2025-2027.

Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice.

Odată cu achiziționarea a 100% din acțiunile Renovatio Asset Management, OMV Petrom va deveni cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România, adăugând peste 400 de puncte de încărcare noi la rețeaua existentă.

La sfârșitul anului 2023, rețeaua regionala OMV Petrom număra aproximativ 270 de puncte de încărcare instalate, inclusiv prin parteneriate.

Renovatio este un proprietar de active de infrastructură, manager și dezvoltator in sectorul energiei regenerabile.

Compania a dezvoltat până acum peste 3.000 MW de proiecte eoliene și peste 800 MW de proiecte fotovoltaice în România și pe alte piețe emergente.

Renovatio a fost prima companie care a dezvoltat o rețea de stații de încărcare a vehiculelor electrice în România.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW.

Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.