Statele Unite a demarat procesul de licitație pentru a găsi companii care să le ajute să creeze un lanț intern de aprovizionare cu uraniu îmbogățit la nivelurile superioare necesare următoarei generații de reactoare, un combustibil nuclear pe care doar Rusia îl poate furniza deocamdată la cantitățile necesare, relatează Reuters.

UraniuFoto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia Images

Departamentul Energiei de la Washington a anunțat joi că dorește să ofere contracte pentru o perioadă de maxim 10 ani pentru companii care să producă uraniu slab îmbogățit cu dozaj ridicat (HALEU), un tip de uraniu îmbogățit până la 20%, comparativ cu combustibilul nuclear îmbogățit până la 5%, folosit în reactoarele nucleare de astăzi.

Departamentului Energiei i-au fost alocate în acest scop în jur de 500 de milioane de dolari prin Legea Reducerii Inflației, pe care Congresul a adoptat-o în 2022, și a căutat la finele anului trecut servicii suplimentare de îmbogățire a acestui tip de uraniu.

Programul ar putea fi extins în următorii ani, în funcție de finanțările suplimentare aprobate de Congres.

Specialiștii se așteaptă ca HALEU să fie necesar pentru următoarea generație de reactoare nucleare proiectate de companii printre care se numără X-energy și TerraPower, dar lansarea procesului de îmbogățire a fost amânată în SUA întrucât reactoarele nu au fost construite încă.

„Cine a fost primul: oul sau găina?”, a descris situația Jon Carmack, un oficial american responsabili de sectorul nuclear în cadrul Departamentului Energiei de la Washington.

Rusia este singura țară care produce combustibil nuclear pentru noua generație de reactoare

Carmack afirmă că guvernul american trebuie să investească suficienți bani pentru a arăta producătorilor că există cerere și pentru ca ei să construiască capacitățile de producție necesară pentru combustibilul HALEU.

Administrația președintelui Joe Biden vede noile reactoare și menținerea în funcțiune a celor existente ca fiind obiective critice pentru agenda sa legată de combaterea schimbărilor climatice.

Însă deocamdată singurul furnizor care vinde pe piață HALEU este Tenex, o entitate economică deținută de Rosatom, compania nucleară de stat a Rusiei.

În Statele Unite singura companie care deține o licență pentru producerea acestui tip de combustibil nuclear este Centrus Energy, însă ea furnizează doar cantități mici de HALEU Departamentului Energiei în scopuri experimentale.

Compania britanică Urenco ar putea produce pe viitor HALEU pentru SUA, dar ea deocamdată nu are o licență în acest sens.