Aplicația Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice „Casa Verde Fotovoltaice” se deblochează astăzi, potrivit Administrației Fondului de Mediu (AFM). Cei 25.000 de beneficiari care nu și-au ales până acum un instalator au la dispoziție 90 de zile.

Panouri fotovoltaice pe acoperișFoto: Manfredxy | Dreamstime.com

Astfel, începând de la ora 10.00, solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării programului au la dispoziție un termen de maximum 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziție de AFM la adresa www.afm.ro.

Este vorba de aproximativ 25.000 de solicitaţi care nu au selectat până acum un instalator.

În cadrul aplicației va fi disponibilă lista completă a instalatorilor validați de către Administrația Fondului pentru Mediu.

În acest termen, instalatorii selectați au obligația efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum și aprobarea solicitanţilor eligibili.

În cazul solicitărilor de revenire în statusul „în verificare conformitate și eligibilitate”, determinate de rezoluția eronată aplicată de instalatori în aplicație, în urma analizei documentelor încărcate de solicitant, se stabilește un termen de maximum 5 zile calculate începând de astăzi, în cadrul căruia instalatorii sunt obligați să remedieze aceste situații.

„Asta înseamnă că, în cel mai scurt timp, 90.000 de gospodării din România vor beneficia de o factură mai mică pentru curentul electric, producând, în acelaşi timp, energie curată, fără emisii şi poluare.

Dacă adăugăm cei aproximativ 100.000 de potenţiali beneficiari din ediţia din 2024 a programului, când avem un buget-record de 2 miliarde lei, dar şi alte programe de finanţare de la nivelul Guvernului, putem spune că, într-adevăr, 2024 va fi anul prosumatorilor în România", a scris ministrul Mediului, Mircea Fechet, pe Facebook.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat în luna septembrie 2023, după ce unul dintre instalatori a reclamat în instanță că nu a fost respectat Ghidul de finanțare, iar Curtea de Apel Oradea i-a dat câștig de cauză.

Sursa foto: Dreamstime