Consiliul Concurenței consideră că trebuie impuse reguli mai stricte furnizorilor de gaze, în contextul în care piața va redeveni liberă, odată cu depășirea crizei energetice și eliminarea schemei de plafonare - compensare a prețurilor, valabilă până în martie 2025. Astfel, Consiliul Concurenței transmite o serie de recomandări, precum impunerea unui contract standard de furnizare a gazelor naturale.

GazeFoto: AGERPRES

Este nevoie de reguli mai stricte

Dereglementarea pieței de furnizare de gaze naturale pentru clienții casnici, începută în vara lui 2020, a condus la apariția unor oferte atractive pentru clienții români, atât din perspectiva prețurilor reduse, cât și din cea a pachetelor oferite (oferte combinate pentru gaze naturale, energie electrică, servicii conexe).

Criza energetică, însă, a adus schimbări majore, impunând intervenția Guvernului (atât pe zona abia liberalizată a consumatorilor casnici, cât și pe cea concurențială a consumatorilor industriali) și arătând fragilitatea furnizorilor. Ca urmare, este nevoie de reguli mai stricte pe piață, arată ancheta sectorială derulată de Consiliul Concurenței pe piața gazelor naturale.

Recomandările Consiliului Concurenței - trebuie să existe un contract standard de furnizare a gazelor naturale

Autoritatea de concurență consideră că este necesară o informare continuă a consumatorilor casnici cu privire elemente esențiale ale sectorului gazelor naturale (de exemplu, cu privire la rolul distribuitorilor și furnizorilor, la tipologiile de contracte de furnizare, la riscurile și beneficiile pe care le poate aduce schimbarea furnizorului).

Trebuie continuate eforturile de informare și popularizare făcute la debutul liberalizării și după expirarea măsurilor aplicabile clienților finali din piața de gaze naturale reglementate prin OUG nr. 27/2022 și trebuie organizate campanii periodice de informare publică.

Pe lângă realizarea unor astfel de campanii de informare, este necesar ca furnizorilor să li se impună o obligație mai clară de informare a consumatorilor casnici cu privire la drepturile și obligațiile acestora în urma semnării sau, după caz, a prelungirii contractelor. Astfel, consumatorii vor primi un rezumat al principalelor condiții contractuale, într-un limbaj concis și simplu, care ar putea include informații privind prețul total a contractului, promoțiile aplicate de furnizor, serviciile suplimentare, precum și drepturile și obligațiile clienților casnici.

Având în vedere că, în ultimii ani, mai multe companii și-au abandonat clienții procedurii de transfer la Furnizorii de Ultima Instanță (FUI), autoritatea de concurență consideră că sunt necesare reglementări mai stricte pentru ca furnizorii să demonstreze că au capacitatea de a face obligațiilor față de clienții lor, indiferent de evoluțiile din piață.

Consiliul Concurenței mai consideră că trebuie să existe un contract standard de furnizare a gazelor naturale, care să prevadă clauze și condiții unice, singurul parametru care poate diferi de la un furnizor la altul fiind prețul final al gazelor naturale. Sugestia vizează obligativitatea ofertării unui contract standardizat de către toți furnizorii, fără a limita libertatea acestora de a utiliza alte contracte în regim concurențial în relațiile cu clienții finali casnici.

O altă recomandare a autorității de concurență se referă la elaborarea de oferte personalizate prin prețul de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii casnici, în funcție de scopul final pentru care gazele sunt achiziționate, cum ar fi prepararea hranei, încălzire și asigurarea apei calde pentru locuință sau doar asigurarea căldurii într-o casă de vacanță. Însă, elaborarea și transmiterea acestor oferte personalizate nu trebuie să limiteze sub nicio formă dreptul furnizorilor de a propune în continuare clienților casnici oferte-tip de furnizare, cele două opțiuni trebuind să se aplice în paralel.

Citește și:

Eșec guvernamental în gestionarea prețurilor la gaze și electricitate: Plafoanele sunt prea mari și nu se mai justifică, dar eliminarea lor poate crea și mai mult haos pe piața energetică