Ministerul Energiei a notificat Primăria Generală privind Memorandumul aprobat în cadrul ședinței Guvernului României din 31 ianuarie, privind intenția de fuziune dintre Elcen și Termoenergetica. Ministerul cere Primăriei un punct de vedere privind această fuziune, care ar trebui să reflecte acordul de principiu, neangajant.

Electrocentrale BucurestiFoto: ELCEN

În acest moment, producătorul de agent termic, Elcen, este în subordinea Ministerului Energiei, iar distribuitorul și furnizorul, Termoenergetica, este la Primăria Generală.

Scopul fuziunii este de a asigura crearea unui serviciu public integrat de alimentare cu energie termică, operat printr-un sistem centralizat și integrat de energie termică (SACET) în București, spune ministerul.

„Această inițiativă este vitală pentru îmbunătățirea eficienței și sustenabilității furnizării energiei termice în capitală, având un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor.

Într-un efort continuu de a îmbunătăți furnizarea de energie termică în capitala României, Ministerul Energiei face un apel public către Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, pentru a se alătura dialogului inițiat încă din august 2023”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Până în prezent, acest apel nu a primit un răspuns.

Burduja: Primăria București nu a depus niciun proiect în apelurile de investiții lansate recent

Ministrul de resort, Sebastian Burduja, amintește că ieri au rămas fără căldură și apă caldă peste 200.000 de bucureșteni, din aproape 1500 de blocuri.

„Este pur și simplu inadmisibil. Noi facem tot ceea ce depinde de Ministerul Energiei pentru rezolvarea acestei probleme, alocând bani din Fondul pentru Modernizare atât pentru modernizarea CET-urilor, cât și pentru reabilitarea rețelei.

Am lansat deja de două săptămâni un apel de peste jumătate de miliard de euro pentru investiții în rețele de termoficare, cu alocarea fondurilor pe principiul primul venit - primul servit. Din păcate, până astăzi Primăria Municipiului București nu a depus niciun proiect, deși problema este extrem de gravă”.

„La fel de grav este și faptul că Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale, datorează la zi ELCEN, companie a Ministerului Energiei, aproximativ 800 de milioane lei”, a completat ministrul.

El crede că o singură companie pentru producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic pentru apă caldă și căldură pentru bucureșteni ar putea reduce facturile bucureștenilor cu întreținerea, „ca Gcal să fie 400 lei ca la Oradea, nu 1000 de lei ca în Bucureștiul de azi”.