Producția de gaze naturale din Qatar va crește, în ciuda unor scăderi abrupte ale prețurilor pe plan mondial. Iarna foarte blândă, cererea scăzută și abundența de gaze au dus la o reducere foarte mare a prețurilor, ajungând la minime istorice în SUA. De asemenea, gazul natural lichefiat din Asia a ajuns la cele mai mici prețuri din ultimii trei ani, iar în Europa scad tot mai mult, ajungând la 22 euro/MWh, cât erau și înainte de criza energetică.

Navă încărcată cu gaz lichefiatFoto: DreamsTime

Oficial din Qatar: Există un viitor pentru gaz cel puțin 50 de ani de acum înainte

Pe fondul acestor scăderi masive de prețuri, Qatar vrea să își extindă producția de gaze. Șeful QatarEnergy, Saad al-Kaabi, a declarat duminică că producția anuală va crește cu 16 milioane de tone, capacitatea totală ajungând la 142 de milioane de tone pe an, transmite Reuters.

Prețurile au scăzut după ce acestea au atins niveluri record în 2022, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia și a reducerii livrărilor de gaze rusești către Europa. Vidul în aprovizionare a fost acoperit de către furnizorii de gaze din SUA, devenind cel mai mare exportator de gaze lichefiate din lume, în 2023, întrecând Qatar.

Anunțul din Qatar vine la scurt timp după decizia președintelui Statelor Unite, Joe Biden, de a bloca aprobările pentru cererile pentru noi terminale de export de gaze lichefiate americane.

Kaabi a spus că piețele asiatice de gaze vor crește, iar Europa va avea în continuare nevoie de mai mult gaz în viitorul apropiat.

„Credem că există un viitor pentru gaz cel puțin 50 de ani de acum înainte”, a spus Kaabi. Potrivit acestuia, „Europa va avea nevoie de gaz pentru o perioadă foarte, foarte lungă de timp. Dar creșterea din Asia va fi cu siguranță mai mare decât cea din Europa, în principiu determinată de creșterea populației”.

Producția de la North Field din Qatar va crește de la 77 milioane tone/an de gaz lichefiat la 142 milioane tone/an până în 2030, ceea ce înseamnă o majorare cu 85% a producției.

Cantități mari de gaze în Europa și prețuri tot mai mici

Marii producători de gaze din întreaga lume caută să își crească producția, pe fondul îngrijorării că ar putea să nu mai fie nevoie de gaz, peste decenii, din cauza tranziției energetice.

În prag de primăvară, prețul gazului de pe bursele internaționale este tot mai redus, ajungând luni la nivelul de 22 euro/MWh pe bursa TTF de la Amsterdam, reprezentativă pentru piața europeană. Practic, se află la nivelul de dinaintea declanșării crizei energetice de către Rusia.

Prețul tot mai scăzut al gazului este influențat de oferta abundentă, pe fondul importurilor de gaze lichefiate și al faptului că depozitele de gaze sunt încă pline, în prag de primăvară.

La nivelul UE, depozitele sunt pline în proporție de 64,08%. În România, avem depozite pline în proporție de 56,46%.