Compania americană NuScale, cea care ar urma ca în parteneriat cu Nuclearelectrica să construiască reactoare modulare mici (SMR) în România, la Doicești, are costuri mult peste cât câștigă, raportând o pierdere netă de 180,1 milioane dolari în 2023 față de un venit de doar 11,8 milioane dolari.

Prototipul reactoarelor mici modulare NuScaleFoto: Nuclearelectrica

Reamintim că NuScale a înregistrat un eșec uriaș în toamna anului trecut, când proiectul din Idaho (SUA), de dezvoltare a primelor sale mini-reactoare, a fost anulat pe motiv că s-a dovedit prea costisitor, mult peste așteptări. Acum, după ce a picat proiectul din SUA, România este următoarea țară pe lista NuScale pentru construirea acestor SMR-uri.

După creșterea pierderilor, NuScale să facă economii

În acest context, NuScale și-a anunțat bilanțul pe 2023, cu o pierdere în creștere cu 27% față de 2022. Și în anul precedent a avut pierderi, acestea ridicându-se la 141,6 milioane dolari.

Totuși, veniturile sale s-au dublat în 2023 de la 11,8 milioane dolari la 22,8 milioane dolari, însă nivelul rămâne în continuare mult prea redus față de cheltuieli.

NuScale spune că va avea o politică de eficientizare a costurilor care să aducă economii anuale de 50-60 de milioane de dolari. Compania își va redirecționa resursele către zona comercială, cu accent pe avansarea proiectelor generatoare de venituri, pe asigurarea de noi comenzi și pe poziționarea NuScale către succesul pe termen lung.

De altfel, compania a anunțat recent că își va concedia 28% din personal, pentru a reduce din costuri.

Câteva semne de întrebare legate de proiectul de la Doicești

Singurul proiect acreditat din Occident privind construirea reactoarelor modulare mici este mort, arăta ziarul britanic The Telegraph, în decembrie, amintind de eșecul din Idaho. Conceptul arăta excelent pe hârtie, însă au apărut întrebări serioase cu privire la punerea sa în practică, mai arată The Telegraph.

Planul inițial era ca România să dezvolte aceste SMR-uri după SUA, însă acum a devenit principalul client al NuScale.

"Proiectul Carbon Free Power Project (CFPP) din Idaho va fi prima centrală SMR NuScale Power.(...) Pentru proiectul CFPP, care este mai avansat decât proiectul SMR din România, NuScale a plasat deja comanda pentru materialele de lungă durată esențiale pentru a începe fabricarea primelor module NuScale Power cu Doosan Enerbility", răspundea, în septembrie, NuScale, unor întrebări ale HotNews.ro.

Câteva săptămâni mai târziu, pe 8 noiembrie, NuScale a anunțat că proiectul inovator privind construirea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. În plus, NuScale Power se confruntă și cu o serie de acuzații potrivit cărora ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un "client fals", Standard Power.

Eșecul proiectului este îngrijorător, deoarece NuScale este singurul dezvoltator din afara Rusiei și Chinei care a primit certificarea pentru proiectarea unui SMR. Proiectul urma să construiască șase SMR de 77 de megawați (pentru un total de 462 MW) lângă Idaho Falls, la Laboratorul Național Idaho al Departamentului de Energie, și să vândă producția unor companii de utilități locale care sponsorizau proiectul.

De ce a eșuat compania NuScale la ea în țară

Începând cu 2019, costurile proiectului s-au majorat de la 5,3 miliarde USD la 9,3 miliarde USD, din cauza creșterii costurilor pe lanțul de aprovizionare, a ratelor dobânzilor și a inflației. Data de finalizare a proiectului a crescut de la 2026 până la 2029, ceea ce a determinat retragerea mai multor companii de utilități.

În martie, NuScale a spus că va avea nevoie de clienți care să contracteze 80% din producția SMR-urilor pentru ca proiectul să meargă mai departe, deși până atunci vânduse doar mai puțin de 25%. Un raport al Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară, un think tank critic față de tehnologiile SMR, a arătat că au crescut costurile de la 55 USD pe megawat-oră la 89 USD pe MWh.

Decizia de a amplasa primul SMR din SUA în Idaho Falls a avut sens, arată The Telegraph. Orașul este mic (70.000 locuitori), găzduiește Laboratorul Național Idaho, specializat în cercetarea nucleară a guvernului federal încă din anii 1940. Proiectul s-a bucurat, de asemenea, de sprijin din partea administrației prezidențiale, lucru care este tot mai rar în SUA. Administrația Trump a aprobat un plan de 1,4 miliarde USD de susținere a costurilor proiectului, iar sprijinul a fost continuat sub președintele Joe Biden.

Energia nucleară este sprijintă, de asemenea, prin Legea de reducere a inflației a lui Biden, cu credite fiscale, atât pentru a menține producția din centrale nucleare existente, cât și pentru a stimula investițiile în SMR și alte reactoare avansate.

Pentru mai multe amănunte despre proiectul NuScale, citește și: