​România este singura țară din Europa unde există sărăcie energetică extremă. Peste 5.400 de imobile nu sunt racordate la rețeaua de electricitate. În ele locuiesc 11.600 de oameni, din care 4.500 sunt copii, arată datele centralizate în ultimele luni de Asociația Energia Inteligentă. Pentru a electrifica aceste case este nevoie de 12 milioane de euro. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face un apel către mediul privat și către orice cetățean care vrea să îi ajute pe acești oameni, spunând că statul nu poate rezolva singur această problemă. „Într-o democrație avansată, nu este nicio rușine ca stat să spui că nu poți face asta”, susține Burduja.

ElectricitateFoto: Yupa Watchanakit | Dreamstime.com

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă, pe baza datelor furnizate de Consiliile Județene, la nivelul țării există un număr de 5.494 de imobile care nu sunt racordate la rețeaua de electricitate.

Cele mai multe sunt în județele Satu Mare, Harghita, Covasna, Suceava, Bistrița-Năsăud și Sălaj.

În aceste imobile locuiesc 11.611 oameni din care 40% (4.499) sunt copii care stau în întuneric.

Interesant este că trei sferturi din aceste imobile sunt la mai puțin de doi kilometri de rețeaua electrică și doar un sfert sunt mai departe.

În 75% dintre județe nu există niciun plan de electrificare a acestor locuințe.

O altă problemă identificată este lipsa cadastrului pentru 87% dintre imobile, iar majoritatea celor de acolo câștigă sub venitul minim pe economie.

„Pentru electrificarea acestor locuințe ar fi nevoie de o sumă de 12 milioane de euro”, a afirmat, vineri, Dumitru Chisăliță, președintele asociației, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă aceste cifre pot fi considerate un eșec al statului român, el a răspuns: „Datele care au existat până acum au fost superficiale. Acest studiu poate fi un bun început pentru ca această problemă să poată fi rezolvată”.

România este singura țară europeană unde mai există situații de sărăcie energetică extremă, a mai spus Chisăliță.

Burduja: „Orice acțiune se va face după 9 iunie. Nu este despre alegeri aici”

Prezent la conferință, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a arătat că statul nu poate rezolva singur această problemă și a făcut apel la mediul privat și la orice cetățean care vrea să se implice în rezolvarea sărăciei energetice din România.

Ce a spus ministrul:

  • Acest studiu este primul pas, nu poți să gestionezi ceea ce nu măsori. Urmează să definim acele mecanisme de sprijin prin care să aducem lumină în casele oamenilor.
  • Nu sunt investiții mari. A pune câteva panouri fotovoltaice cu capacitate de stocare locală pentru a avea electricitate pentru nevoile de bază reprezintă o investiție de câteva mii de euro.
  • Ne propunem prin campanii publice, prin sponsorizările acordate de companiile din domeniul energetic și poate chiar printr-un program cu finanțare publică încercăm să identificăm și o sursă din bugetul Ministerului Energiei, din bugetul de stat, să putem rezolva această problemă. Ea se poate rezolva într-un an, doi.
  • Sunt companii care vor să facă bine, sunt companii unde ministerul este acționar majoritar, noi ne vom strădui să le mobilizăm să facă acest gest.
  • Sumele nu sunt mari: 12 milioane de euro. Probabil că proiectele care pot fi rezolvate de Asociația Energia Inteligentă sunt de 2-3 milioane de euro, restul pot fi rezolvate de distribuitori.

”Să mobilizăm mediul privat și, în măsura în care orice cetățean dorește să ajute, să afle despre această oportunitate”, a mai spus Burduja.

  • Suntem datori să nu mai existe copii în țara asta care să studieze la lumina lumânării, nu este acceptabil.
  • Există lucruri pe care statul le poate face și trebuie să le facă, dar există și lucruri care trebuie făcute de mediul privat, de mediul asociativ, unde statul să joace un rol de catalizator, noi să creăm o platformă.
  • Cred că România trebuie să meargă spre zona în care toată lumea se implică, nu este rușinos pentru stat să spună „aici nu putem să intervenim noi, nu ne pricepem noi, dar încurajăm o inițiativă din mediul privat”.
  • Când am demarat campania de strângere de lemne, primele reacții au fost „Dom`le, ministrul Energiei spune că românii ar trebui să contribuie să ajute pentru cei aflați în nevoie, care nu-și pot încălzi locuința”. Într-o democrație avansată, civilizată, acest lucru nu este unul rușinos. Poți să catalizezi dintr-un rol public, admițând că statul poate să facă până aici și mai există o bucățică în care prin acțiuni de tipul acestora să adresăm această nevoie.
  • Citiți aici: Ministerul Energiei cere românilor să doneze bani pentru a combate sărăcia energetică

Când lucrurile nu se fac cu cap, iese prost, a completat Burduja.

„De aceea precedentele programe de mică electrificare nu au dat rezultate, pentru că lucrurile s-au făcut în ordine inversă, mai întâi s-a făcut un program într-un birou la minister și apoi când s-a trecut la implementare ne-am dat seama că nu putem produce rezultate.

Noi nu am gândit și nu vom face acțiuni în această perioadă. Nu vrem să strângem voturi. Orice acțiune se va face în teren va fi după data de 9 iunie. Pentru că nu este despre alegeri aici”, a mai spus ministrul.

Citiți și: Plafonarea prețului energiei nu este suficientă: aproape jumătate din gospodăriile din România se află în sărăcie energetică

Sursa foto: Dreamstime