E.ON Gaz: Ori creste pretul, ori taiem gazul. Primii afectati: clientii rau-platnici
Daca Guvernul si ANRE nu vor aproba o crestere cu 19% a pretului gazelor de la 1 iulie, E.ON avertizeaza ca ar putea fi nevoita sa intrerupa furnizarea de gaze catre clienti, primii pe lista fiind cei rau-platnici, casnici si industriali.
Potrivit informatiilor prezentate marti intr-o conferinta de presa, compania va inregistra pierderi de peste 45 milioane RON in primul semestru din 2008, ca urmare a costurilor neacoperite.
"De vreme ce aducerea companiei intr-o situatie financiara grava nu constitutie o alternativa, deoarece acest lucru ar insemna ca cei 1,3 milioane de clienti - majoritatea casnici - sa nu mai poata fi aprovizionati deloc cu gaze naturale - E.ON Gaz va fi nevoita sa reduca cantitatile de gaze naturale importate. Acest lucru va duce la un deficit de gaze naturale pe piata romaneasca, deoarece 40% din cantitatile de gazele naturale consumate provin, in mod obişnuit, din import. Astfel, E.ON Gaz Romania ar putea fi nevoita sa intrerupa furnizarea catre clienti, logic fiind, sa inceapa cu clientii rau-platnici", se arata in comunicatul companiei.
Compania va adopta o politica de toleranta-zero fata de clientii rau-platnici, se mai arata in comunicat. In privinta celor vizati, oficialii E.ON au spus ca vor pastrarea confidentialitatii acestora, precizand doar un nivel de 100 milioane lei datorii de la companii.
E.ON Gaz cere cresterea cu 19% a pretului gazelor catre consumatori de la 1 iulie
Pentru a-si acoperi costurile de achizitie a gazelor naturale ale companiei, E.ON Gaz Romania a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului cu 12% de la 1 aprilie, dar cererea a fost respinsa. E.ON Gaz cere acum o crestere a preturilor finale la consumatori de 19% incepand cu 1 iulie.
"De la 1 iulie am avea nevoie imperioasa de majorarea pretului la gaze si cerem ANRE si Guvernului sa ia masuri. Este necesara o crestere cu 19% a pretului gazelor la consumatori pentru a acoperi pierderile din primele doua trimestre din acest an", a declarat Achim Saul, presedintele Consiliului de Administratie E.ON Gaz Romania.
Oficialii E.ON spun ca deficitul de gaze naturale va duce la imposibilitatea de a inmagazina suficiente cantitati de gaze naturale in depozitele subterane pentru urmatorul sezon rece, ceea ce va avea urmari grave pentru populatie si pentru siguranta in furnizare.
"Cu cat se amana mai mult majorarea necesara a pretului gazelor natuale, cu atat mai mare va fi majorarea de pret a gazelor naturale pentru populatie, in sezonul rece", spune oficialul E.ON Gaz Romania.
Achim Saul: situatia prezenta arata ca era mai bine daca E.ON Gaz si-ar fi pus banii la banca, decat sa investeasca in Distrigaz Nord
Intr-o prezentare asupra rezultatelor financiare in 2007, Achim Saul, a tinut sa evidentieze ca cel putin pana acum, investitia E.ON Gaz in Romania nu este una de succes.
"De la privatizarea din iunie 2005, rata de recuperare a investitiilor a fost cu mult sub nivelul dobanzilor la depozitele bancare. Situatia prezenta arata ca era mai bine daca E.ON Gaz si-ar fi pus banii la banca pentru ca rata dobanzii ar fi fost mai mare decat sa investeasca in Distrigaz Nord", a precizat Achim Saul.
Oficialul companiei spune insa ca E.ON Gaz nu regreta investitia facuta in Romania.
"Nu regretam ca am facut aceasta investitie. Rezultatele nu sunt acolo unde ar trebui, dar avem incredere ca vom ajunge si in Romania la un comportament comercial normal", a mai spus Saul.
Dupa pierderi nete de 108 milioane lei in 2005, E.ON Gaz Romania a inregistrat un profit net de 87 milioane lei in 2006 si 140 milioane lei in 2007. Oficialii E.ON Gaz spun insa ca in acest an nu vor atinge rezultatul din 2007 si ca in conditiile unei cresteri insuficiente a preturilor la gaze, riscul de inregistrare de pierderi nete de catre companie este foarte mare.

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Deja sunt f multi oameni care au reclamat debransari abuzive, acum avem tolerantza-zero, adica se poate si mai rau, adica shpaga-infinit.
Eu caut un sistem de inclazire independent de cel cu gaze ,sa nu polueze si sa ma coste pe iarna mult mai putin decat facturile de la gaze;dar mai ales caut acea liniste ca nu sunt la mana acestor corbi sau a altora ca ei.
S-a spus ca in Romania gazul se plateste la mc iar in Europa la puterea calorica;diferenta e ca la mc,pe langa gaz se mai baga si aer in instalatie(am inteles ca e normal pana la un punct) numai ca la noi se baga prea mult aer,astfel ca noi platim si aerul iar ca timp de preparare ptr o mancare e mai mult,deci si mai multimc;la puterea calorica nu mai pot sa depasesca acea cantitate de aer si consumul ar fi mai mic;AICI TREBUIE SA SE SCHIMBE CEVA!Stam ca boii in jug si astia ne iau pielea!
19% inseamna majorari semnificative in preturile la toate produsele.
Si nu inteleg de ca rau platinicii trebuie sa fie orcotiti ...? Abia de acum o sa inceapa o campanie de "toleranta-zero "? Nu e un pic cam tarziu?
Daca domniii din E-ON ,conducerea ,doreste sa le facem public fluturasul de salarizare pe luna Ianuarie sau Februarie, ori si mai interesant pe Decembrie 2007.....,o putem face....,ne credeti???
EON mai practica sistemul de incrucisare a preturilor, astfel incat pierderile industriasilor sa fie exportate consumatorilor casnici ?