Royal Dutch Shell si British Petroleum au realizat, in primele trei luni din 2008, profituri cumulate care au depasit sapte miliarde de lire sterline, potrivit datelor publicate marti, informeaza The Independent. Cele doua companii petroliere raporteaza profituri in crestere fata de perioada similara a anului trecut, in contextul in care pretul petrolului doboara record dupa record, iar carburantii se scumpesc pe masura.

Shell a raportat un profit de 3,92 miliarde lire sterline, in primul trimestru, in timp ce BP a afisat un profit de 3,32 miliarde lire sterline. Profiturile celor doua companii sunt in crestere fata de cifrele raportate in perioada similara a anului trecut. Shell a inregistrat o crestere de 12%, iar BP de 48%.

Aceste profituri au fost alimentate de pretul in crestere al petrolului. Reprezentantii Automobile Association din Marea Britanie au spus ca, in conditiile in care soferii platesc in medie cinci lire sterline pe un galon (circa patru litri) de benzina fara plumb, sunt socati ca aceste companii raporteaza profituri record. "Soferii se simt asaltati din toate partile cand vad profiturile in crestere ale companiilor petroliere si incasarile Trezoreriei", au spus acestia.

Pretul barilului de petrol a ajuns luni aproape de valoarea de 120 de dolari, dupa o greva a petrolistilor din Scotia care a afectat productia rafinariilor din Marea Britanie.

Saptamina trecuta, un alt gigant al pietei petrolului, ConocoPhillips (a treia mare companie petroliera din Statele Unite) a raportat o crestere cu 17% a profitului net din primul trimestru, pana la 4,14 miliarde de dolari.