Schimbari semnificative in conducerea sectorului petrolului si gazelor naturale din Kazahstan. Premierul Karim Masimov si-a facut pe neasteptate aparitia la sediul companiei nationale KazMunaiGaz - actionar majoritar al Rompetrol, pentru a-l prezenta pe noul director al holdingului, Serik Burkitbaev, care i-a luat locul lui Uzakbai Karabalin. Burkitbaev a condus pana acum compania nationala de cercetari stiintifice, Samgau.

Formal, Karabalin (61 de ani) ramane vicepresedintele KazMunaiGaz. Dar este absolut evident ca este doar un cadou inainte de trimiterea definitiva la pensie, scrie cotidianul rus Vremya. Fostul sef al companiei este apropiat de ginerele presedintelui Nursultan Nazarbaev, iesit de mult din gratiile socrului.

Iar noul presedinte este, in opinia observatorilor, legat de principalul om de incredere al sefului statului, numit recent conducator al administratiei prezidentiale, Kairat Kelimbetov. Aceasta inlocuire se inscrie in logica eventimentelor din ultimul timp din sectorul petrolului si gazelor naturale din Kazahstan. Inca din luna aprilie se vorbeste despre o noua strategie de dezvoltare a companiei de stat.

In varsta de 50 de ani, Serik Burkitbaev este fiul fostului director al Academiei de Stiinte, care se bucura de mare autoritate in republica. Burkitbaev a fost ministru al transporturilor si comunicatiillor, a condus Institutul pentru petrol si gaze si a ocupat un post de consilier prezidential. Este cosiderat un functionar cu viziuni destul de progresiste.

  • Mai multe subiecte pe aceeasi tema, in sectiunea Energie