ENERGIE
Vagon special de transport minereu de uraniu
Foto: Compania Nationala a Uraniului

Compania Națională a Uraniului va intra în lichidare în perioada următoare / Stocurile de uraniu vor fi preluate de Nuclearelectrica

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 5 Mar 2021 Economie | Energie
Un nou proiect de Ordonanță de Urgență a Ministerului Energiei prevede aprobarea vânzării concentratelor tehnice de uraniu din stocul de siguranță constituit în perioada 2009-2011, aflat în proprietatea privată a statului şi în administrarea Companiei Naţionale a Uraniului către Nuclearelectrica, tot companie a statului. În motivarea actului normativ se arată că există "perspectiva clară de lichidare a CNU în perioada următoare".

Profitul Electrica a crescut cu 87,5% în an de pandemie

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 5 Mar 2021 Economie | Energie
Grupul Electrica a obținut, anul trecut, un profit net consolidat de 388 milioane RON, înregistrând o creștere de 181 milioane RON, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent. Consiliul de Administrație al Electrica SA a avizat și va înainta spre aprobare Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, din data de 28 aprilie 2021, propunerea de a distribui un dividend brut în valoare de 0,73 RON/acțiune din profitul individual al anului 2020.
Comparator preturi energie
Foto: Captura

VIDEO Tutoriale ANRE - Cum folosim comparatoarele de prețuri la energie electrică și gaze naturale

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 4 Mar 2021 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat două tutoriale video prin care îi învață pe consumatorii de energie electrică și gaze naturale cum să utilizeze comparatoarele de prețuri. Reamintim că piața gazelor a fost liberalizată complet pentru consumatorii casnici de la 1 iulie 2020, iar cea a energiei electrice de la 1 ianuarie 2021. Consumatorii au posibilitatea de a alege ofertele cele mai avantajoase și de a-și schimba furnizorii.

Greenpeace: Complexul Energetic Oltenia trebuie să renunțe la producția pe cărbune după anul 2025

de C.P. HotNews.ro
Marţi, 2 Mar 2021 Economie | Energie
Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia nu are șanse să fie aprobat de Comisia Europeană în actuala formă, soluția fiind renunțarea la producția pe cărbune după anul 2025, consideră Greenpeace România. Potrivit organizației de mediu, decizia de a elimina cărbunele din mixul energetic este esențială. Altfel, compania va fi împovărată în fiecare an de plata certificatelor de emisii, mai ales în condițiile în care emisiile de CO2 vor crește în 2030 față de 2020 cu 28% în urma aplicării așa-ziselor măsuri de decarbonare, susține Greenpeace.
Energie
Foto: AGERPRES

Amenzi de peste 2 milioane de lei pentru importanți furnizori de energie / Nu au respectat termene pentru încheierea contractelor de furnizare

de C.P. HotNews.ro
Marţi, 2 Mar 2021 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sancțiuni de 2.010.000 lei pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică. Au fost amendați furnizori importanți precum Electrica, E.ON, Enel și Hidroelectrica.
Comparator preturi energie
Foto: ANRE

Liberalizarea pieței energiei: Prețul pentru serviciul universal poate fi cu până la 16% mai mare decât cea mai ieftină ofertă concurențială la același furnizor - Consiliul Concurenței

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 2 Mar 2021 Economie | Energie
Diferența între prețul pentru serviciu universal și cea mai ieftină ofertă concurențială poate fi semnificativă în cazul unor furnizori de ultimă instanță, precum Enel Energie, Enel Energie Muntenia și CEZ Vânzare. La alți furnizori de ultimă instanță, E.ON Energie și Electrica Furnizare, diferența este foarte mică, se arată într-un document al Consiliului Concurenței, reprezentând un răspuns oferit deputatului liberal Nicolae Giugea, la o întrebare privind clauzele inșelătoare cuprinse în ofertele furnizorilor de energie pentru consumatorii casnici. Vezi din ce este format prețul energiei.
Energie
Foto: Hotnews

Furnizorii de energie electrică sunt controlați de ANRE și Protecția Consumatorului

de C.P. HotNews.ro
Luni, 1 Mar 2021 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au demarat acțiuni de control la furnizorii de energie electrică, în contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2021. Printre altele, Protecția Consumatorului va verifica dacă sunt utilizate eventuale practici comerciale incorecte sau înșelătoare în relația cu consumatorii de energie electrică.
Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES

Virgil Popescu: Romgaz va depune în următoarele două luni o ofertă pentru preluarea participației Exxon din Marea Neagră

de C.P. HotNews.ro
Joi, 25 Feb 2021 Economie | Energie
Romgaz va depune în următoarele două luni o ofertă pentru preluarea participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, a declarat joi Virgil Popescu, ministrul economiei. Ministrul consideră că Romgaz are capacitatea de a gestiona acest proiect.
Sediul Romgaz
Foto: Romgaz

Profitul Romgaz a crescut cu 15% în 2020, în ciuda pandemiei

de C.P. HotNews.ro
Joi, 25 Feb 2021 Economie | Energie
Romgaz a înregistrat în 2020 un profit de 1,25 miliarde lei, în creștere cu 15,14% față de anul anterior. În ultimul trimestru, profitul a fost de 312,7 milioane lei, crescând spectaculos, cu 121,6% față de trimestrul trei. Producția de gaze naturale estimată pentru anul 2020 a fost de 4,5 miliarde mc, cu 757,2 milionae mc mai mică decât producția realizată în anul anterior (-14,35%) ca urmare a situației speciale generate de pandemia COVID-19 în economia românească.
Nuclearelectrica
Foto: Hotnews

Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 27,8% în an de pandemie

de C.P. HotNews.ro
Joi, 25 Feb 2021 Economie | Energie
Nuclearelectrica anunță că a inregistrat anul trecut un profit net de 684,7 milioane lei, în creștere cu 27,8% față de anul 2019, o creștere cu 3,4% a veniturilor din exploatare. EBITDA a crescut cu 10,6%, iar EBIT cu 21,8% comparativ cu rezultatele anului 2019. Producția de energie a crescut cu 2%.
Mineri Valea Jiului
Foto: Captura

Minerii din Valea Jiului vor primi în total 11 milioane de lei

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 24 Feb 2021 Economie | Energie
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un proiect de act normativ care este o completare la ce a fost adoptat săptămâna trecută pentru sprijinirea minerilor din Valea Jiului, a anunțat premierul Florin Cîțu. Acesta spune că suma totală pe care o vor primi minerii este de 11 milioane de lei.
Hidroelectrica
Foto: AGERPRES

Hidroelectrica se angajează să vândă energie pe piața spot la un anumit preț maxim

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 24 Feb 2021 Economie | Energie
Consiliul Concurenței a acceptat angajamentele asumate de Hidroelectrica SA pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producției și comercializării energiei electrice. Astfel, compania se angajează să ofere la vânzare pe piața pentru Ziua Următoare (PZU), o cantitate de energie electrică la un preț maxim determinat pe baza prețului prevăzut în cadrul contractelor la termen.
Răzvan Nicolescu
Foto: Deloitte Romania

Răzvan Nicolescu: Minerii din Valea Jiului ar trebui angajați într-o nouă companie și să extragă uraniu și grafit

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 24 Feb 2021 Economie | Energie
Mineritul din Valea Jiului nu mai are nicio şansă, consideră Răzvan Nicolescu, consultant și fost ministru al energiei. Acesta consideră că minerii din Valea Jiului ar trebui preluați de o nouă companie și plătiți mai bine decât acum, cu scopul de a lucra pentru exploatarea rezervelor de uraniu și grafit.
Comparator preturi energie
Foto: ANRE

Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 24 Feb 2021 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care sunt introduse noi obligații legate de liberalizarea pieței energiei. ANRE susține că ordinul are scopul de a clarifica unele aspecte legate de documentele necesare încheierii contractului de furnizare a energiei electrice. Potrivit proiectului de ordin, consumatorii casnici trebuie să comunice la schimbarea furnizorului indexul autocitit. Ordinul mai prevede și ce trebuie să conțină oferta tip și din ce este compus prețul, acesta urmând să fie prezentat defalcat pe componente.
Frans Timmermans
Foto: Agerpres/AP

Frans Timmermans: Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune

de C.P. HotNews.ro
Marţi, 23 Feb 2021 Economie | Energie
Cărbunele nu are niciun viitor, a declarat marți Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe pe teme de energie. Acesta consideră că România trebuie să vină cât mai repede cu un plan de renunțare totală la cărbune pentru trecerea la energie regenerabilă, hidrogenul fiind energia viitorului. În acest proces este nevoie de gazele naturale ca resursă de tranziție.
Sediul Romgaz
Foto: Romgaz

Virgil Popescu: Proiectul centralei de la Iernut a fost un eșec total al vechilor conduceri ale Romgaz

de C.P. HotNews.ro
Marţi, 23 Feb 2021 Economie | Energie
Proiectul Romgaz privind construirea centralei termoelectrice, pe gaze, de la Iernut, a fost un eșec total, a declarat marți ministrul energiei, Virgil Popescu. Acesta consideră că vinovată este vechea conducere a Romgaz. Reamintim că directorul general al Romgaz, Constantin Adrian Volintiru, a fost demis în luna ianuarie, după ce Romgaz a rămas fără constructor pentru centrala Iernut. Contractul de construire, semnat în 2016, a fost controversat încă de la început, în condițiile în care firmele implicate nu prezentau încredere.
Virgil Popescu, la Ministerul Energiei
Foto: Facebook

Virgil Popescu: Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta din perimetrul Aurora

de N.O. HotNews.ro
Luni, 22 Feb 2021 Economie | Energie
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta de către compania Black Sea Oil&Gas din perimetrul Aurora, în zona de nord a litoralului, relatează News.ro.
Energie
Foto: HotNews / C.P.

Liberalizarea pieței energiei: 60% din consumatori spun că nu au suficiente informații despre alegerea unui furnizor- Sondaj

de C.P. HotNews.ro
Luni, 22 Feb 2021 Economie | Energie
Un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, în perioada 8-17 februarie 2021, la comanda Asociației Energia Inteligentă, arată că majoritatea românilor nu au informații suficiente cu privire la posibilitatea și procedurile privind alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021. La o lună jumătate de la liberalizarea pieței de energie, întrebați dacă au suficiente informații despre posibilitatea și procedurile pentru alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, doar 35,9% dintre cei intervievați au răspuns afirmativ, iar 59,9% negativ. 4,2% nu știu sau nu răspund.
Transgaz
Foto: Transgaz

Transgaz a scăpat de monopolul Gazprom pe tranzitul de gaze prin conducta T3, cu trei ani mai devreme

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 22 Feb 2021 Economie | Energie
Transportatorul de gaze Transgaz a anunțat luni încetarea prin acordul părților a contractului istoric încheiat cu Gazprom pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României, Isaccea (la granita cu Ucraina) - Negru Voda (la granita cu Bulgaria), către terțe țări. Acordul cu Gazprom era valabil până în data de 31 decembrie 2023, însă a încetat în urma unor negocieri intense între Comisia Europeană, Transgaz și partea rusă. Aceasta înseamnă că este eliminat monopolul rus asupra acestei conducte, care dura de zeci de ani și încălca legislația europeană, putând fi de acum asigurat accesul liber al terților la rezervarea de capacitate.
proteste mineri
Foto: Captura

VIDEO Zeci de mineri de la Lupeni continuă protestul declanşat în subteran

de G.S. HotNews.ro
Sâmbătă, 20 Feb 2021 Economie | Energie
Aproximativ 80 de mineri de la exploatarea de cărbune Lupeni au continuat, sâmbătă dimineaţa, protestul declanşat în subteran, în urmă cu trei zile, din cauză că nu şi-au primit salariile la timp.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by