ENERGIE

ANRE a modificat Codul retelei pentru Sistemul national de transport al gazelor naturale

de CP HotNews.ro
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, vineri, Ordinul nr. 75/2016 privind privind modificarea si completarea Codului retelei pentru Sistemul national de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul 16/2013. Modificarea Codului Retelei pentru Sistemul National de Transport (SNT) a fost determinata de necesitatea trecerii la calculul dezechilibrelor zilnice inregistrate pe piata gazelor naturale, informeza Autoritatatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
 documente
(27 Oct 2016) OpenOfficeDocument, 30KB
(27 Oct 2016) OpenOfficeDocument, 36KB

Proiect de OUG privind piata energiei regenerabilelor: Impactul certificatelor verzi in facturile consumatorilor va fi de maxim 11 euro/MWh

de CP HotNews.ro
Joi, 27 Oct 2016 Economie | Energie
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) stabileste prin ordin, pana la data de 1 martie a fiecarui an, cota anuala obligatorie de achizitie de certificate verzi aferenta anului precedent, dar fara a depasi impactul la consumator de 11,1 euro/MWh (aprox.50 lei/MWh), se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta supus dezbaterii publice de catre Ministerul Energiei. Pentru anul 2017 este estimat un impact de 47 lei/MWh, comparativ cu 42 lei/MWh in 2016.
Centrala de la Cernavoda
Foto: AGERPRES

O investitie uriasa, mari semne de intrebare. Pretul energiei nucleare ce va fi produsa de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar urma sa fie mai mult decat dublu fata de pretul actual. Cum ar putea influenta investitia cu chinezii preturile la electricitate

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 25 Oct 2016 Economie | Energie
Energia care va fi produsa de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, in urma investitiei pe care urmeaza sa o faca Nuclearelectrica impreuna cu o companie chineza, ar urma sa fie foarte scumpa. Coordonatorul strategiei energetice a anuntat ca pretul de referinta, negociat cu investitorul, ar urma sa fie de circa 82 euro/MWh, fata de 35 euro/MWh cat este pretul mediu acum. Intrebarea este cum va fi acoperita acea diferenta si in ce masura pretul garantat va influenta factura la consumatorul final. Chiar daca energia nucleara va fi produsa la un pret urias, Iohannis vrea ca negocierile cu chinezii sa se finalizeze cat mai rapid. Aceasta chiar si in conditiile in care compania chineza este acuzata de spionaj in SUA.
Viitor incert pentru energia din carbune
Foto: Wikimedia Commons

UPDATE Scenarii ale strategiei energetice: Rolul gazelor in mixul energetic ar putea creste, iar cel al carbunelor ar urma sa scada, ceea ce inseamna o dependenta mai mare de Rusia, iar biomasa va avea o pondere nesemnificativa

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 25 Oct 2016 Economie | Energie
Ministerul Energiei a prezentat in cadrul unei conferinte pe teme energetice patru scenarii de strategie energetica. Interesant este ca in toate aceste scenarii, gazele naturale vor avea un rol important, fiind prevazute cresteri in mixul energetic. Problema este ca productia de gaze onshore se va reduce, iar rezervele din Marea Neagra sunt limitate, ceea ce ar putea insemna pentru sustinerea acelui rol important in mixul energetic, o crestere a dependentei de gazele rusesti.
Centrala de la Cernavoda
Foto: AGERPRES

Ministerul Energiei, despre reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: In cazul in care negocierile cu chinezii vor esua, vom va avea in vedere toate optiunile viabile pentru continuarea proiectului.

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 24 Oct 2016 Economie | Energie
Ministerul Energiei va avea in vedere toate optiunile viabile de care dispune pentru continuarea proiectului reactoarelor 3 si 4, in cazul in care negocierile cu China General Nuclear Power Group vor esua, a raspuns ministerul intrebat de HotNews.ro "Ce masuri vor fi luate daca strategia energetica va fi prezentata inainte de data de 20 decembrie, iar negocierile privind proiectul vor esua ulterior?". Ministerul Energiei nu a precizat si care sunt acele optiuni viabile. De asemenea, intrebat de ce a refuzat realizarea unui raport privind sumele cheltuite pana acum cu acest proiect, ministerul a raspuns ca "nu a refuzat realizarea unui astfel de raport, dar a considerat ca o astfel de solicitare nu este de competenta Adunarii Generale".

Actionarii Electrica au numit un cetatean olandez in functia de membru al Consiliului de Administratie

de CP HotNews.ro
Vineri, 21 Oct 2016 Economie | Energie
Adunarea Generala Ordinara a Electrica SA a decis, in sedinta din 21 octombrie 2016, alegerea lui Willem Jan Antoon Henri Schoeber, cetetean olandez si german, in functia de membru independent al Consiliului de Administratie al companiei. Numirea este facuta in urma vacantarii unei pozitii in Consiliul de Administratie, dupa ce Michael Boersma a renuntat la functia de membru incepand cu data de 1 Mai 2016, anunta Electrica.

Asociatia furnizorilor de energie: Modificarile aduse Legii energiei in Parlament pot crea disfunctionalitati pe piata energiei

de CP HotNews.ro
Joi, 20 Oct 2016 Economie | Energie
Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) critica modificarile aduse asupra Legii energiei 123/2012 in Parlament. "Apreciem ca punerea in aplicare a noilor modificari poate crea premisele unor interpretari si aplicari abuzive ori eronate. Ne exprimam surprinderea fata de modul in care s-a decis aprobarea unor amendamente, care- in opinia noastra- pot produce controverse si pot crea disfunctionalitati pe piata energiei", se arata intr-un comunicat al AFEER. Vezi care sunt explicatiile AFEER.

Klaus Iohannis considera ca negocierile privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi finalizate "într-un termen rezonabil, poate la anul"

de CP HotNews.ro
Marţi, 18 Oct 2016 Economie | Energie
Presedintele Klaus Iohannis spera ca vor fi progrese semnificative legate de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. "Autoritatile guvernamentale, impreuna cu conducerea Companiei Nationale, lucreaza la aceste negocieri (n.red. cu o companie chineza), pe care eu imi imaginez ca le-ar putea finaliza intr-un termen rezonabil, poate la anul, si, atunci, putem sa intram intr-o zona efectiva de dezvoltare a investitiei, care ar fi benefica pentru Romania", a declarat marti Iohannis, cu ocazia unei vizite la centrala nucleara de la Cernavoda.
Centrala de la Cernavoda
Foto: AGERPRES
 documente
(18 Oct 2016) PDF, 116KB

Actionarii Nuclearelectrica au aprobat extinderea pana pe 20 decembrie a negocierilor cu chinezii pentru reactoarele 3 si 4. In schimb, au respins realizarea unui raport privind sumele cheltuite pana acum pe acest proiect

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 18 Oct 2016 Economie | Energie
Actionarii Nuclearelectrica au decis luni sa extinda pana pe 20 decembrie 2016 negocierile cu China General Nuclear Power Group (CGNPC) pentru un acord asupra investitiei privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Nu este prima extindere a negocierilor, o decizie asemanatoare fiind luata si in vara, negocierile fiind extinse cu patru luni. Actionarii au mai decis sa respinga intocmirea unui raport de catre Consiliul de Administratie al societatii prin care sa fie prezentate sumele cheltuite pana acum pentru proiectul privind reactoarele 3 si 4.

Claudiu Dumbraveanu, fostul vicepresedinte ANRE, acuzat de luare de mita in dosarul ANRE-ENEL, a fost achitat de Curtea de Apel Bucuresti

de CP HotNews.ro
Luni, 17 Oct 2016 Economie | Energie
Fostul vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbraveanu, a fost achitat, vineri, de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul in care DNA il acuza de luare de mita, decizia de achitare, una definitiva, fiind data si pentru ceilalti inculpati, informeaza Mediafax. Judecatorii au respins apelul formulat de procurorii anticoruptie la decizia prin care Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe Claudiu Dumbraveanu pentru luare de mita, pe Florin Gugu, fost director in cadrul ENEL, pentru dare de mita, si Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro-Alfa International SRL, pentru complicitare la luare de mita.

Secretar de stat in Ministerul Energiei: Romania risca o procedura de infringement din cauza modificarilor aduse Legii energiei in Parlament

de CP HotNews.ro
Luni, 17 Oct 2016 Economie | Energie
Comisia Europeana ar putea declansa o procedura de infringement impotriva Romaniei, intrucat modificarile aduse Legii energiei in Parlament sunt susceptibile ca ar afecta concurenta in piata, a declarat, pentru Agerpres, Corina Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.
Camp de sonde
Foto: OMV Petrom

OMV Petrom transfera 19 zacaminte petroliere onshore din Romania catre compania Mazarine Energy, controlata de fondul american de investitii Carlyle

de CP HotNews.ro
Luni, 17 Oct 2016 Economie | Energie
OMV Petrom anunta transferul a 19 zacaminte petroliere onshore, a trei instalatii pentru reparatii capitale si a echipelor aferente catre Mazarine Energy Romania SRL, o subsidiara romaneasca controlata integral de Mazarine Energy B.V., in schimbul unei sume ce nu poate fi divulgata, se arata intr-un comunicat al OMV Petrom. Cele 19 zacaminte asigura sub 1% din productia zilnica a OMV Petrom. Sumele pentru tranzactie provin de la fondul de investitii american Carlyle International Energy Partners, care a preluat in 2015 si toate operatiunile petroliere ale Sterling Resources din Romania.

Companiile aflate in subordinea Ministerului Energiei au raportat pierderi de 4,2 miliarde de lei in ultimii trei ani

de CP HotNews.ro
Vineri, 14 Oct 2016 Economie | Energie
Ministerul Energiei a organizat la inceputul acestei saptamani o sesiune de informare pentru angajatii ministerului cu privire la Avertizorul de Integritate, in cadrul programului "Transparenta in Energie" derulat de minister alaturi de noua organizatii neguvernamentale partenere, se arata intr-un comunicat al ministerului. Potrivit acestuia, programul vine in contextul in care in ultimii trei ani, companiile cu capital majoritar de stat de sub autoritatea Ministerului Energiei au raportat pierderi totale de circa 4,2 miliarde de lei.

Hidroelectrica a castigat procesul cu Energy Holding

de CP HotNews.ro
Joi, 13 Oct 2016 Economie | Energie
Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza Hidroelectrica, reprezentat de Euro Insol, in cererea formulata de Energy Holding, prin care solicita despagubiri de la producatorul de energie pentru denuntarea contractului de vanzare energie dupa intrarea in insolventa. Instanta a respins actiunea in despagubiri introdusa de Energy Holding si a obligat-o si la plata cheltuielilor de judecata catre Hidroelectrica in suma de 168.952,24 lei onorarii avocatiale si de expert, informeaza Euro Insol printr-un comunicat de presa. Energy Holding este traderul care ceruse cele mai mari despagubiri pentru denuntare, respectiv suma de 1,1 miliarde lei (250 milioane Euro).

Hidroelectrica a obtinut profit de 1,13 miliarde lei in noua luni

de CP HotNews.ro
Joi, 13 Oct 2016 Economie | Energie
Hidroelectrica a inregistrat in luna septembrie 2016 un profit brut estimat de 93 milioane lei, dublu fata de aceeasi perioada a anului 2015, si un profit estimat cumulat pe primele 9 luni ale anului 2016 de 1,13 miliarde lei, reprezentand o crestere de 30% fata de perioada similara a anului trecut, se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.
 documente
(11 Oct 2016) PDF, 148KB
(11 Oct 2016) PDF, 134KB

Decizii ale actionarilor Oil Terminal: Schimbari in Consiliul de Administratie, majorare de capital si respingerea pornirii actiunii in raspundere impotriva directorului general

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 11 Oct 2016 Economie | Energie
Actionarii Oil Terminal au decis pe 10 octombrie sa numeasca noi membri in Consiliul de Administratie, fiind inlocuiti trei membri, invocandu-se prevederile OUG 109/2011. De asemenea, au aprobat majorarea capitalului social de la 58,2 milioane de lei la 319,2 milioane de lei cu aport in natura si aport in numerar de maxim 261 milioane de lei. Actionarii minoritari vor fi obligati sa vina cu un aport in numerar de 105,3 milioane de lei. Actionarii au decis, de asemenea, sa respinga pornirea actiunii in raspundere impotriva directorului general Viorel Ciutureanu si a administratorilor societatii, punct solicitat de catre reprezentantul unui actionar minoritar.

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana: Industria eoliana a inregistrat pierderi de 4 miliarde de lei in doi ani

de CP HotNews.ro
Marţi, 11 Oct 2016 Economie | Energie
Pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizand circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat in anii 2014 si 2015, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), care invoca un studiu realizat de E&Y privind industria eoliana din Romania.

Tribunalul Bucuresti a admis insolventa Elcen

de CP HotNews.ro
Joi, 6 Oct 2016 Economie | Energie
Tribunalul Bucuresti a admis joi cererea ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA de intrare in insolventa, se arata intr-un comunicat al Elcen. Consiliul de Administratie al ELCEN a decis, pe 22 septembrie, a.c. inaintarea cererii de intrare in insolventa a societatii catre Tribunalul Bucuresti, hotararea fiind determinata de situatia financiara a acesteia si de datoriile inregistrate la furnizorii si distribuitorii de combustibil, servicii si produse, situatie generata de neincasarea contravalorii pentru marfa livrata de la RADET Bucuresti.

Romania va acorda o finantare nerambursabila pentru Republica Moldova, de 550.000 de euro, pentru gazoductul Ungheni-Chisinau

de CP HotNews.ro
Miercuri, 5 Oct 2016 Economie | Energie
Guvernul Romaniei va acorda Republicii Moldova o finantare nerambursabila de 550.000 de euro, in vederea elaborarii proiectului tehnic detaliat pentru lucrarile de constructie a gazoductului Ungheni- Chisinau, potrivit unui Memorandum aprobat in sedinta de miercuri a Executivului.

Guvernul a aprobat un ajutor de stat de 62 milioane de lei pentru Compania Nationala a Uraniului

de CP HotNews.ro
Miercuri, 5 Oct 2016 Economie | Energie
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care propune acordarea unui ajutor de stat de 62 milioane de lei Companiei Nationale a Uraniului (CNU), companie care a ramas fara surse de finantare. Pentru a aloca banii este nevoie in primul rand de aprobarea Comisiei Europene. De un ajutor similar a beneficiat si Complexul Energetic Hunedoara, companie care acum se afla in insolventa, cu mare risc de faliment.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă