ENERGIE
Seful Transgaz (mijloc) si reprezentantii constructorilor, la semnarea contractului
Foto: Transgaz
 documente
(23 Mar 2018) PDF, 262KB

Transgaz a semnat un contract de 288,7 milioane lei fără TVA pentru execuția stațiilor de comprimare din cadrul proiectului BRUA

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 23 Mar 2018 Economie | Energie
Lucrările de execuție a trei stații de comprimare din cadrul proiectului BRUA vor începe pe 14 aprilie 2018, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. În acest sens, vineri, transportatorul național de gaze Transgaz a semnat un contract de 288,7 milioane lei fără TVA cu un consorțiu format din 8 firme, care au, la rândul lor, 6 subcontractanți. Prețul este mult mai mic față de valoarea estimată inițial la demararea procedurii de achiziție publica, care era de 389,1 milioane lei fără TVA.
Productia de energie din 23 martie, dimineaa
Foto: RWEA

Energia eoliană a acoperit vineri dimineață peste 25% din consumul țării

de CP HotNews.ro
Vineri, 23 Mar 2018 Economie | Energie
Energia eoliană s-a situat pe primul loc vineri, 23 martie, în cadrul mixului de producţie a energiei electrice din România, se arată într-un comunicat al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA).
Prevederi din memorandumul Guvernului
Foto: Hotnews

Transgaz nu vrea sa distribuie 90% din profit sub formă de dividende, așa cum a cerut Guvernul prin memorandum, ci doar 50%

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 23 Mar 2018 Economie | Energie
Transportatorul național de gaze ​Transgaz ar putea ajunge în imposibilitatea de a finanța proiecte de strategice de investiții, în cazul în care ar respecta Memorandumul Guvernului care obligă societățile de stat să distribuie o cotă de minim 90% din profiturile pe 2017. De aceea, Transgaz propune acționarilor repartizarea a doar 50% din profitul pe 2017, sub formă de dividende, contrar solicitărilor facute de Guvern prin memorandumul aprobat în februarie.
Traseul BRUA
Foto: Transgaz
 documente
(21 Mar 2018) OpenOfficeDocument, 31KB

Licitatie: Transgaz a decis ca tevile necesare pentru BRUA sa fie livrate de o companie din Turcia

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 21 Mar 2018 Economie | Energie
Compania turcă Toscelik Spiral Boru a câştigat miercuri licitatia organizata de Transgaz pentru livrarea materialului tubular pentru gazoductul BRUA, valoarea contractului fiind 126 milioane de euro, informeaza g4media.ro. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Transgaz au confirmat faptul ca au anuntat miercuri participantii la licitatie ca au desemnat castigatoare companie turca. Potrivit informatiilor Transgaz, contractul ar urma sa fie semnat in 10 zile, daca nu vor exista contestatii. Valoarea de 126 milioane euro fara TVA este mult mai mica decat minimul estimat, care era de 166,6 milioane de euro.
Traseul BRUA
Foto: Transgaz

Ministerul Energiei a emis decizia privind demararea lucrarilor la gazoductul BRUA

de CP HotNews.ro
Miercuri, 21 Mar 2018 Economie | Energie
Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru proiecte de infrastructură energetică de interes comun, a emis miercuri, 21 martie 2018, Decizia exhaustivă privind gazoductul BRUA. Acest pas dă dreptul operatorului Transgaz de a începe efectiv a lucrărilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei.

Gazprom renunta deocamdata la Turkish Stream ca exportator de gaze pentru Europa

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 21 Mar 2018 Economie | Energie
Gazprom a inceput sa demonteze si sa inghete sute de kilometri din gazoductul care transporta gaz pe teritoriul rus catre segmentul maritim al proiectului Turkish Stream. Acest lucru insemna ca holdingul si-au pierdut speranta ca intr-un viitor previzibil vor transforma gazoductul intr-un export de amploare catre Europa, comenteaza publicatia Finanz.ru.
Angela Merkel
Foto: captura facebook

Guvernul Merkel este interesat de importurile de gaze lichefiate pentru a reduce dependenta Germaniei de gazul rusesc

de CP HotNews.ro
Marţi, 20 Mar 2018 Economie | Energie
Guvernul Angelei Merkel este interesat sa dezvolte in Germania o industrie a gazelor naturale lichefiate, de la zero, pentru a reduce dependenta tarii de gazele rusesti, potrivit Bloomberg. Noua coalitie care formeaza Guvernul va crea o strategie privind realizarea infrastructurii necesare, pentru urmatorii patru ani. Astfel, ar putea fi construite terminale la Marea Nordului si Marea Baltica, pentru importuri de gaze lichefiate.
CEFC China
Foto: cefceurope

Vanzarea fostului Rompetrol Group catre chinezii de la CEFC a fost amanata pana la sfarsitul lui iunie/ Presedintele CEFC China Energy, investigat pentru delicte economice

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 20 Mar 2018 Economie | Energie
Vanzarea a 51% din actiunile pe care KazMunaiGas Kazahstan le detine la KMG International, fostul Rompetrol Group, catre chinezii de la CEFC, a fost amanata pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit Reuters. Aceasta amanare are loc in contextul in care Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC), ar fi investigat pentru presupuse delicte economice.
Productia de energie din 20 martie
Foto: Hidroelectrica

Hidroelectrica furnizeaza astazi aproape jumatate din necesarul de energie al Romaniei

de CP HotNews.ro
Marţi, 20 Mar 2018 Economie | Energie
Hidroelectrica produce marti, 20 martie, aproximativ jumătate din necesarul de electricitate al României, conform datelor publicate pe site-ul operatorului de transport al energiei electrice Transelectrica. În condițiile unui consum de 9.604 MW, Hidroelectrica acoperea în marti dimineață, 4.380 MW, reprezentând 45,60% din necesarul al țării, se arata intr-un comunicat al companiei.

Macedonia si Grecia intentioneaza sa construiasca un gazoduct comun

de I.B. HotNews.ro
Marţi, 20 Mar 2018 Economie | Energie
Companii energetice din Macedonia si Grecia elaboreaza un plan de constructie a unui gazoduct care va lega cele doua state. Este vorba de o conducta de 120 de kilometri, cate 60 de km in fiecare tara. Pentru ca realizarea acestui proiect sa inceapa anul acesta, Macedonia si Grecia vor face demersuri comune pentru finantare internationala, potrivit Rador.
Lacramioara Diaconu
Foto: OMV Petrom

Lacramioara Diaconu, ultimul membru roman ramas in Directoratul OMV Petrom, ar putea fi revocata- Surse

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 19 Mar 2018 Economie | Energie
Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom ar putea decide in sedinta de luni revocarea Lacramioarei Diaconu-Pintea din functia e membru al Directoratului OMV Petrom, au declarat pentru HotNews.ro surse din piata de energie. Lacramioara Diaconu este singurul roman care a ramas in Directoratul OMV Petrom, dupa ce ce Mariana Gheorghe a hotarat sa renunte la mandatul de CEO al OMV Petrom incepand cu luna mai. UPDATE Reprezentantii OMV Petrom spun ca deciziile Consiliului de Supraveghere sunt comunicate pietei conform reglementarilor aplicabile companiilor listate.
Conducta de transport gaze
Foto: Hotnews

Bulgaria va crea un hub de gaze la Marea Neagra, cu sprijinul Comisiei Europene

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 19 Mar 2018 Economie | Energie
Bulgaria va crea un hub de gaze naturale pe coasta Marii Negre, avand sprijinul Comisiei Europene, transmite Novinite.com. In acest sens, compania de stat Bulgartransgaz a semnat, saptamana trecuta, un contract de 1,2 milioane euro cu un consortiu bulgar-elvetian pentru un studiu de fezabilitate. Comisia Europeana s-a angajat sa ofere 920.000 de euro pentru acest proiect. Precizam ca in zona est-europeana, nu doar Bulgaria doreste sa ajunga hub de gaze (centru de distributie a gazelor), ci si Ungaria, care a inceput deja demersuri in acest sens. In ceea ce priveste Romania, multi ani autoritatile au vehiculat ideea ca este tara din regiune cu cel mai mare potential de a deveni hub de gaze, fiind pus accentul pe rezervele din Marea Neagra.
Perimetrele de explorare si exploatare din Marea Neagra
Foto: Agentia Nationala pentru resurse Minerale

Sotul Sperantei Cliseru, mana dreapta a Gabrielei Firea, a fost numit seful autoritatii care se ocupa de gazele din Marea Neagra

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 15 Mar 2018 Economie | Energie
Iulian Cliseru, sotul Sperantei Cliseru, mana dreapta a primarului Gabrielei Firea, a fos numit joi, printr-o decizie a premierului Viorica Dancila, in functia de presedinte al Autoritatii care se ocupa de operatiunile petroliere din Marea Neagra. Tot joi, Viorica Dancila l-a numit pe Florin Radu Ciocanelea in functia de consilier de stat in cabinetul premierului, cu atributii in domeniul energiei. Florin Radu Ciocanelea a fost pana acum administrator al Grup Servicii Petroliere (GSP), companie controlata de omul de afaceri constantean Gabriel Comanescu.
Transgaz
Foto: Transgaz

Transgaz: Romania liciteaza rezervarea capacitatilor de transport al gazelor in tarile vecine printr-o platforma operata de compania maghiara FGSZ

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 15 Mar 2018 Economie | Energie
O platforma gestionata de FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, este cea pe care o utilizeaza Transgaz atunci cand scoate la licitatie rezervarea capacitatilor de transport al gazelor in Bulgaria sau Ungaria. Transportatorul roman de gaze Transgaz invoca in acest sens un regulament european care prevede ca operatorii de transport adiacenti sa utilizeze o plaforma comuna de tranzacționare. In cazul Romaniei, Bulgariei, Ungariei, Slovaciei, Croatiei si Grecia, Platforma Regională de Rezervare de Capacitate (RBP - Regional Booking Platform) este gestionata de compania maghiara FGSZ. Reamintim ca un scop al Ungariei ar putea fi sa ajunga hub regional de gaze, chiar daca in aceasta zona Romania este tara producatoare. Recent, Transgaz a trimis un comunicat prin care respingea acuzatii potrivit carora ar face jocul Ungariei.

OMV: Nu ne amuza deloc faptul ca, acum, conducta BRUA se opreste in Ungaria

de CP HotNews.ro
Miercuri, 14 Mar 2018 Economie | Energie
Manfred Leitner, membru al board-ului executiv al grupului austriac OMV responsabil cu activitatea de downstream, a declarat la Londra, cu ocazia prezentării strategiei companiei până în anul 2020, că grupul "nu este deloc amuzat" de incertitudinile legate de traseul conductei internaționale BRUA, transmite Profit.ro.
Petrobrazi
Foto: AGERPRES

Grupul OMV vrea sa investeasca un miliard de euro in trei rafinarii printre care si Petrobrazi

de CP HotNews.ro
Marţi, 13 Mar 2018 Economie | Energie
Compania austriaca OMV vrea sa investeasca in urmatorii sapte ani un miliard de euro in cele trei rafinarii ale grupului - Schwechat, Burghausen si Petrobrazi, in perspectiva intentiei de a dubla capacitatea de rafinare pe termen lung, potrivit Agerpres, care citeaza dintr-un comunicat al OMV referitor la strategia companiei de dezvoltare pana in 2025. Strategia include si livrarea in reteaua europeana de transport a unor cantitati suplimentare de gaze din Norvegia si Romania.

De ce se teme Arabia Saudita sa-si listeze gigantul petrolier la bursa din New York

de Corina Judele HotNews.ro
Marţi, 13 Mar 2018 Economie | Energie
Arabia Saudita planuieste sa vanda 5% din Aramco, cel mai mare producator petrolier din lume, printr-o oferta publica initiala. Toate pregatirile au fost facute pentru ca oferta publica sa aiba loc anul acesta, desi oficialii admit ca s-ar putea prelungi pana in 2019 pentru a asigura cele mai bune conditii de vanzare, iar New York si Londra sunt pe lista, potrivit CNN Money.
Complexul Energetic Hunedoara
Foto: AGERPRES

Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata in legatura cu ajutoare acordate de stat Complexului Energetic Hunedoara

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 12 Mar 2018 Economie | Energie
Comisia Europeană a deschis luni o investigație aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, potrivit unui comunicat al Comisiei. Pe 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane lei) producătorului de energie CE Hunedoara, care se afla într-o situație de dificultate financiară încă din 2013. Insa, CE Hunedoara trebuia sa puna in aplicare un plan de restructurare pentru a de veni viabil si, de asemenea, sa ramburseze 6 milioane euro.
CEFC China
Foto: cefceurope

Fondatorul companiei chineze CEFC, cea care este in proces de preluare a 51% din fostul Rompetrol Group, a fost arestat in China

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 12 Mar 2018 Economie | Energie
Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC) din Shanghai, companie acuzata ca a mituit lideri africani, in schimbul unor favoruri pentru afaceri, a fost arestat in China, la inceputul acestei luni, potrivit The Observer, citat de Rador. Arestarea lui Ye in China a fost ordonata direct de catre presedintele Xi Jinping, conform South China Morning Post. In legatura cu acest caz, pe 21 noiembrie 2017, a fost arestat, la New York, un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho, fiind acuzat ca a luat parte la o schema de mituire a presedintelui Ciad si a unui membru din Guvernul Ugandei in schimbul unor contracte pentru compania chineza CEFC. Recent, CEFC a fost pusa sub juridictia statului chinez.
Volumul gaze pe 27 februarie
Foto: Transgaz

Transgaz a achizitionat saptamana trecuta gaze la un pret mult peste cel al pietei, motivand necesitatea de a echilibra sistemul national de transport

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 8 Mar 2018 Economie | Energie
Transgaz a achizitionat pe 27 februarie, cand era ger puternic, o cantitate de circa un milion de metri cubi, la un pret foarte mare: 127 lei/MWh, in conditiile in care pretul mediu pe bursa pentru luna februarie era de 90 lei/MWh. Transgaz motiveaza aceasta tranzactie prin faptul ca a fost necesara pentru echilibrarea sistemului national de transport, in conditiile in care se inregistra un deficit de gaze in conducte. Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a amendat Transgaz, E.ON, Engie si OMV Petrom pentru dezechilibrele de pe piata gazelor de la sfarsitul lunii februarie.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică