ENERGIE

Furnizorii de gaze vor fi obligati sa constituie stocuri minime

de CP HotNews.ro
Guvernul a desemnat, marti, prin Ordonanta de Urgenta, autoritatea competenta cu stabilirea nivelului minim al stocurilor de gaze pe care furnizorii trebuie sa le inmagazineze, prin adoptarea unei Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012. Cantitatile de gaze naturale, reprezentand stocurile minime ce urmeaza a fi inmagazinate de fiecare furnizor, vor fi stabilite anual, in conditii transparente si nediscriminatorii, prin decizie a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Guvernul a inghetat pretul gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici, pana la 31 martie 2017

de CP HotNews.ro
Guvernul a aprobat marti hotararea prin care de la 1 iulie 2016, pretul gazelor naturale din productia interna va stagna la valoarea actuala de 60 lei/MWh, pana la data de 31 martie 2017. Potrivit calendarului stabilit prin HG 488/2015, pretul gazelor naturale din productia interna trebuia sa creasca la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.
Victor Grigorescu, ministrul energiei
Foto: AGERPRES

Ministrul Energiei: Pretul gazelor naturale va stagna la 60 lei/MWh pana la 31 martie anul viitor

de Sebastian Rotaru HotNews.ro
Pretul gazelor naturale din productia interna va stagna de la 1 iulie la valoarea actuala de 60 lei/MWh, pana la 31 martie anul viitor, iar actorii din piata care nu fac stocuri pentru iarna conform obligatiilor stabilite vor fi amendati "drastic", a anuntat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, citat de Mediafax.

Nuclearelectrica anunta reconectarea Unitatii 1 Cernavoda la sistemul energetic national

de CP HotNews.ro
Vineri, 24 Iun 2016 Economie | Energie
Nuclearelectrica a anuntat vineri finalizarea lucrarilor opririi planificate 2016 a Unitatii 1 CNE Cernavoda. Sincronizarea la Sistemul Energetic National a Unitatii 1 CNE Cernavoda se va realiza in seara zilei de  25 iunie 2016, se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica. Unitatea 1 a intrat in oprire planificata in data de 6 mai 2016 in vederea efectuarii lucrarilor de mentenanta planificate, realizate o data la doi ani pentru fiecare unitate.
Banner contra fracking
Foto: Captura YouTube

Germania interzice exploatarea gazului de sist prin fracturarea hidraulica

de R.M. HotNews.ro
Vineri, 24 Iun 2016 Economie | Energie
Deputatii germani au votat vineri o lege care inchide de facto calea exploatarii in Germania a gazului de sist prin fracturare hidraulica, punand capat mai multor ani de dezbateri legate de folosirea acestui procedeu foarte controversat, scrie AFP.
 documente
(24 Iun 2016) OpenOfficeDocument, 19KB

Ministerul Energiei a decis mentinerea preturilor la gaze. Calendarul de liberalizare va fi suspendat timp de noua luni

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 24 Iun 2016 Economie | Energie
Calendarul de liberalizare a preturilor la gaze se suspenda timp de noua luni, pe perioada 1 iulie 2016-31 martie 2017, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul ministerului energiei. Astfel, pretul gazelor din productia interna pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica va ramane la nivelul de 60 lei/MWh, cat este in prezent. Daca s-ar fi aplicat calendarul, pretul gazelor furnizate consumatorilor casnici ar fi crescut la 66 lei/MWh, la 1 iulie 2016.

Primul pas facut de actionarii Hidroelectrica, dupa iesirea companiei din insolventa: A numit un Consiliu de Supraveghere provizoriu

de CP HotNews.ro
Vineri, 24 Iun 2016 Economie | Energie
Adunarea Generala a Actionarilor Hidroelectrica a numit, vineri, un Consiliu de Supraveghere provizoriu, format din patru membri independenti si trei reprezentanti ai Ministerului Energiei, a anuntat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, potrivit Agerpres. Cei sapte membri ai Consiliului sunt: Ionut Purica (academician), Mihai Anutei (CEO Azomures), Robert Pana (vicepresedinte BVB), Craita Bucheru, Elena Voicu si Romeo Susanu din partea Ministerului Energiei, precum si Oana Truta, reprezentant al Fondului Proprietatea.
Mentenanta retelei electrice, o miza mare
Foto: AGERPRES

Exclusiv Cum vrea Transelectrica sa internalizeze activitatea de mentenanta de la SMART SA

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 23 Iun 2016 Economie | Energie
Transelectrica intentioneaza sa internalizeze activitatile de mentenanta minora (n.red. principala activitate) a societatii SMART SA, se arata intr-un document obtinut de HotNews.ro. Potrivit acestuia, saptamana trecuta, directoratul Transelectrica, reprezentantii Dispeceratului Energetic National, ai dispecerilor teritoriali si ai sucursalelor de transport au decis constituirea unui grup de lucru care sa analizeze modul in care ar urma sa fie efectuata internalizarea. SMART este o filiala a Transelectrica, cu o miza extrem de importanta, avand in vedere ca gestioneaza mentenanta retelei de transport a energiei electrice. Insa, in ultimii ani, Transelectrica nu a reusit sa indeplineasca planurile de mentenanta.

Complexul Energetic Hunedoara a reintrat in insolventa

de CP HotNews.ro
Joi, 23 Iun 2016 Economie | Energie
Tribunalul Hunedoara a decis joi reintrarea in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), fiind numita administrator judiciar firma GMC SPRL Craiova. Este aceeasi firma care a fost numita si la prima procedura de intrare in insolventa. Practic, compania s-a intors la momentul 7 ianuarie 2016, cand Tribunalul Hunedoara a decis insolventa.

ANRE a aprobat o metodologie prin care se va evita aparitia cazurilor in care se construiesc locuinte la distante mari fata de retelele electrice de distributie

de CP HotNews.ro
Miercuri, 22 Iun 2016 Economie | Energie
Comitetul de reglementare al Autoritatii  Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a aprobat, in sedinta de miercuri, 22 iunie 2016, Metodologia pentru emiterea avizelor de amplasament de catre operatorii de retea. O parte din prevederi au ca scop evitarea aparitiei cazurilor in care se construiesc locuinte individuale amplasate la distante mari fata de retelele electrice de distributie, pentru racordarea carora este necesara extinderea retelelor electrice, a caror realizare este ineficienta economic pentru operatorul de retea, se arata intr-un comunicat al ANRE.
Conducta de transport gaze
Foto: Hotnews
 documente
(22 Iun 2016) PDF, 2MB

Exclusiv Cum a ajuns Transgaz sa atribuie un contract controversat unei firme poloneze, in cadrul proiectului european BRUA

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 22 Iun 2016 Economie | Energie
Compania de transport gaz Transgaz a atribuit, recent, un contract in valoare de 1,47 milioane de euro, firmei poloneze Gornicze Biuro Projektow Pangaz, pentru proiectarea a trei statii de comprimare pentru gazoductul BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria). Insa, modul in care a fost atribuit contractul ridica mari semne de intrebare. In primul rand, pretul de atribuire a fost mult sub valoarea estimata, existand suspiciuni ca nu poate acoperi o serie de cheltuieli. Apoi, este pusa la indoiala capacitatea tehnica si profesionala a firmei poloneze. Surse apropiate situatiei au declarat pentru HotNews.ro ca, recent, la scurt timp dupa atribuirea contractului, o echipa Transgaz a efectuat o inspectie la sediul firmei din Polonia, unde a descoperit o serie de probleme. In aceste conditii si avand in vedere importanta proiectului BRUA, sunt de neinteles motivele atribuirii contractului firmei Pangaz. Vezi in text intreaga poveste.
Remus Borza
Foto: Hotnews

Remus Borza, despre iesirea Hidroelectrica din insolventa: In 2016, predam aceasta societate cu indicatori care ar face invidioasa orice companie din Romania

de CP HotNews.ro
Marţi, 21 Iun 2016 Economie | Energie
Hidroelectrica a devenit cea mai profitabila companie din Romania, dupa ce, in perioada insolventei, au fost taiate costuri pe toate palierele, a declarat, marti, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, intr-o conferinta de presa prilejuita de iesirea societatii din insolventa, potrivit Agerpres. "In 2016, predam celor doi actionari, Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea, aceasta societate cu indicatori care ar face invidioasa orice companie din Romania. Am taiat in carne vie pe toate palierele de costuri", a spus Borza.
Stalpi cazuti
Foto: facebook

Transelectrica: Furtunile au doborat mai multi stalpi din reteaua de transport a energiei electrice in judetul Mures. Cum s-a ajuns in aceasta situatie

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 21 Iun 2016 Economie | Energie
Transelectrica a anuntat mart ca in data de 19 iunie 2016, in urma unei furtuni puternice, mai multi stalpi de inalta tensiune au cazut la pamant. Inainte de acest anunt, pe pagina de Facebook a Energy For Romania au fost postate mai multe poze cu stalpii cazuti. (Vezi FOTO atasat). Surse din domeniul energetic au declarat pentru HotNews.ro ca, in mod normal, acesti stalpi nu ar fi trebuit sa se prabuseasca, insa s-a ajuns intr-o asemenea situatie din cauza lipsei investitiilor adecvate, reteaua fiind veche de peste 40 de ani. Vezi ce arata si un document obtinut de HotNews.ro.

Varsovia ataca dominatia Gazprom in Europa centrala: Noul terminal de gaze lichefiate al Poloniei a primit prima incarcatura comerciala din Qatar

de R.M. HotNews.ro
Vineri, 17 Iun 2016 Economie | Energie
Polonia lanseaza o provocare fara precedent Rusiei: independenta fata de Gazprom si posibilitatea de a devenit un important jucator regional in materie de gaze naturale, ceea ce da fiori reci Moscovei, scrie AFP. Vineri, la terminalul de gaze naturale lichefiate din Swinujscie (nord-vest) a sosit prima incarcatura comerciala de gaz natural lichefiat, livrata de nava Al-Nuaman apartinand Qatarului.

Ministerul Energiei: Modul in care RADET livreaza agentul termic nu intra sub nicio forma in sarcina ELCEN

de CP HotNews.ro
Vineri, 17 Iun 2016 Economie | Energie
Relatia dintre ELCEN si RADET Bucuresti este strict o relatie de natura comerciala intre doua entitati independente decizional. In cadrul acestei relatii, rolul ELCEN este acela de a furniza agent termic la parametrii contractuali catre RADET. Modul in care RADET livreaza mai departe catre populatie acest agent termic nu intra sub nicio forma in sarcina ELCEN, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei. RADET inregistreaza o datorie de 3,62 miliarde de lei catre ELCEN, motiv pentru care si ELCEN a ajuns sa aiba, la randul sau, datorii uriase catre furnizori, creditori si buget. Precizarile au fost facute in contextul in care primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut Ministerului Energiei, in subordinea caruia se afla ELCEN, sa aloce banii de care are nevoie RADET pentru reparatii si interventii.
Victor Grigorescu, ministrul energiei
Foto: AGERPRES

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu: Guvernul e pregatit sa ia o decizie in privinta cresterii pretului gazelor din intern

de V.M. HotNews.ro
Joi, 16 Iun 2016 Economie | Energie
Guvernul este pregatit sa ia o decizie in privinta cresterii pretului gazelor din productia interna, a anuntat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, el adaugand ca sunt discutii permanente pe acest subiect, inclusiv la Bruxelles, dar nu a vrut sa se "antepronunte" asupra vreunei solutii.
Retea Transelectrica.
Foto: Transelectrica.ro

EXCLUSIV Cum a ajuns infrastructura de dispecerizare a sistemului energetic national intr-o stare critica si de ce a taraganat Transelectrica inlocuirea acesteia

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 16 Iun 2016 Economie | Energie
Infrastructura de dispecerizare a Transelectrica (EMS/ SCADA) a ajuns intr-o stare critica, de uzura morala si tehnica avansata. Practic, sistemul se afla la limita de functionalitate, riscul aparitiei unei defectiuni majore fiind foarte ridicat in orice moment. Aceasta in conditiile in care este inclus in categoria infrastructurilor critice de importanta nationala, de buna sa functionare depinzand starea sistemului energetic national. Toate aceste aspecte sunt mentionate in documente ale Transelectrica, obtinute de HotNews.ro. Desi situatia este cunoscuta de mai multi ani, Transelectrica nu a facut niciun demers pentru inlocuirea sistemului cu altul modern si performant. Vezi ce explicatii ofera Transelectrica la solicitarea HotNews.ro.
Metroul din Bucuresti
Foto: HotNews / DP
 documente
(15 Iun 2016) PDF, 1MB

Contract de peste 12 milioane de euro: Cine va furniza energie electrica catre Metrorex in urmatoarele 12 luni

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 15 Iun 2016 Economie | Energie
Hidroelectrica, producator de energie electrica aflat in insolventa, a castigat in aceasta luna, prin licitatie deschisa, un contract in valoare de peste 12,7 milioane de euro (inclusiv TVA) pentru furnizarea de energie electrica catre Metrorex în perioada 1 iulie 2016-30 iunie 2017, potrivit unui anunt de atribuire publicat miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul, finantat din fonduri bugetare, presupune livrarea catre Metrorex a circa 170.000 MWh energie electrica la medie tensiune timp de 12 luni. La licitatie au mai participat alti sase ofertanti.

Regia Autonoma de Activitati Nucleare Mehedinti, oficial, in faliment

de Sebastian Rotaru HotNews.ro
Miercuri, 15 Iun 2016 Economie | Energie
Curtea de Apel Craiova a respins, marti, apelurile declarate la decizia din ianuarie a Tribunalului Mehedinti in privinta intrarii in faliment a Regiei Autonome de Activitati Nucleare din Drobeta Turnu Severin, decizia fiind definitiva, transmite Mediafax.

Energia electrica pentru consumatorii casnici s-ar putea ieftini cu 1-2% de la 1 iulie

de CP HotNews.ro
Luni, 13 Iun 2016 Economie | Energie
Pretul energiei electrice pentru populatie ar putea scadea de la 1 iulie cu 1-2%, in urma reducerii tarifului de transport si a preturilor pe piata libera, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, potrivit Agerpres.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă