Dinu Patriciu: Cooptarea Gazprom in gestionarea depozitelor de gaze este o greseala
"Este o mare greseala, pentru ca aceasta rezerva a Romaniei in capacitati de stocare a gazelor ar trebui scoase la licitatie internationala si nu negociata direct cu un mare producator", a spus Patriciu despre intentia MEC de a infiinta un joint-venture cu gigantul rus Gazprom pentru gestionarea rezervoarelor de gaze naturale.
Patriciu a avertizat ca pericolul principal al acestui scenariu este aparitia unui monopol pe pretul gazelor distribuite in Romania, atit timp cit Gazprom este deja furnizor principal pentru piata interna.
Afirmatiile lui Patriciu vin in conditiile in care fostul sef al Romgaz, Iakob Alexa, declara in 2008 ca omul de afaceri este interesat de depozitul de gaze naturale de la Roman-Margineni (judetul Neamt). "Eu cu domnul Patriciu am avut pana acum trei intâlniri in legatura cu depozitul Roman-Margineni, de care dânsul s-a aratat de mai multe ori interesat. Am semnat un Memorandum de intelegere, de confidentialitate, de un an jumatate, doi. Dânsii au venit cu o solicitare, noi le-am pus niste conditii. Acum depinde de dânsul ce decizie va lua. Le-am propus o colaborare, la fel ca si companiei Gazprom si le-am pus aceleasi conditii".
O alta initiativa criticata de Patriciu este posibila colaborare Romania - Rusia pentru realizarea gazoductului SouthStream, concurent al proiectului Nabucco - sustinut de UE. "In momentul in care ai o conducta care nu este proprietatea ta, ci proprietatea producatorului, te faci din nou prizonierul monopolului de care vorbeam", a declarat Patriciu la Realitatea FM.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Dupa asta se duce sa "investeasca" in Europa
Patriciu profita de criza si se extinde pe piata imobiliara europeana
Vineri, 12 Iunie 2009, ora 17:33
Black Sea Global Properties (BSGP), detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, a achizitionat 29,9 procente din firma imobiliara Deutsche Land, contra sumei de 14,3 milioane de lire sterline.
BSGP va mai investi inca 20 de milioane de lire sterline in firma germana, relateaza Reuters.
Deutsche Land a acordat imprumuturi evaluate la 482,8 milioane de euro si are un portofoliu de proprietati de 560,1 milioane de euro.
Directorul executiv al firmei, David Maxwell, a declarat ca tranzactia va asigura "navigarea" prin criza economica. "Este foarte important pentru companii sa treaca prin urmatoarele 12 - 18 luni, care vor fi extrem de provocatoare. Este important sa ai lichiditati in aceasta perioada", a spus Maxwell.
Intr-o tranzactie separata, BSGP a lansat o oferta de preluare a Rutley European Property, de 6 penny/actiune, ceea ce ar duce valoarea companiei la 446,6 milioane de lire sterline. Subsidiara Rompetrol ar urma sa controleze 6,4% din fondul imobiliar.
"Lansam aceasta oferta in timpuri nesigure pentru pietele imobiliare europene. Oferta este menita sa-i multumeasca si pe actionarii care isi doresc sa faca un exit, dar si pe cei care doresc sa ramana, in continuare, in firma", a declarat Dinu Patriciu.
"Daca vom obtine controlul asupra companiei, intentionam sa-i stabilizam situatia financiara si sa luam si alte masuri pentru cresterea eficientei", a adaugat Patriciu.
Fondul Rutley Europe Property are mai multe proiecte imobiliare in Germania, Polonia, Suedia, Belgia, Olanda si Franta.
http://www.ziare.com/Patriciu_profita_de_criza_si_se_extinde_pe_piata_imobiliara_europeana-784331.html
Pana una alta Rompetrol varsa la bugetul de stat cateva miliarde de euro anual. La fel si Petromul.
Cele 2 companii aduc cam 20% din bugetul de stat. ENORM.
Cat timp au fost ale statului nu aduceau nimic. De ce oare? Daca mai aduagam SIDEX, DACIA si altele vedem ca au fost si privatizari de succes.
Sa zicem merci ca le-au luat cine le-au luat ca acum chiar era situatia naspa in Romania.
Bravo lui ca a ajuns unde a ajuns. E cam singura companie multinationala puternica de origine Romana. Altii de ce nu au facut ca el?
patriciu a cumparat Midia -Rafinare cu 52 milioane dolari,pretul a fost ridicol de mic tocmai pt ca paturica a cumparat si 'datoriile'-transformate de 'dip'-alt bandit- in actiuni,actiuni la care costache plateste doar dobanda,iar accizele neplatite sunt motivate ca a preluat rafinaria cu datorii
pretul petrolului s a prabusit de la 150 dolari la sub 30 dolari,in schimb pretul la pompa tot creste-tocmai patriciu 'liberalul' care sfatuieste guv. s a stimuleze consumul ?
este 'liberarul' -alaturi de alt pescar in ape tulburi,tiriac' -care s a opus aderarii Ro la UE IN 2007-as fi curios cum ar arata Ro astazi in afara UE
este un 'fin' economist si este adeptul taxelor reduse-dar nu la 'pompele 'lui-asa de 'fin' ca nu vede ca in Ro criza a pornit de la o cadere masiva a pietelor pt produsele romanesti,asa ca poti reduce la ZERO taxele, in lipsa de comenzi sfarsitul nu poate fi decat 1 singur...
m a opresc deocamdata aici,scarba fata de acest 'taietor de cozi' este prea mare..
Inceraca si studiaza ce iese la export, vei fi uimit ce poate sa vinda romanul in vreme de criza. Acel roman pe care acest guvern de retarzi l-a impovarat de taxe.
Vorbesc de exportul realizat de firmele mici/medii care nu prea simt criza, nu de multinationale. Aceste exporturi sint relativ constante, volume mici si dese. Ele tin in spate actualul furt FSN.
Lasa-l pe Patriciu, daca nu-ti convine individul, cumpara de la Petrom, Mol sau OMV. Probabil vei fi mai cistigat.
Daca ne asteptam ca Gazprom sa fie onest si bine interesat, ar trebui sa ne mai gandim, sa ne mai uitam prin jur, pe la sarbi de exemplu si dupa aia sa vedem daca vrem castane de la Gazprom.