Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a reintrodus in dezbatere publica proiectul de Hotareare de Guvern privind initierea si dezvoltarea schemelor de investitii verzi. Acesta este, practic, cadrul legislativ care permite finantarea unor proiecte din sumele obtinute in urma vanzarii surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). O parte din bani va fi folosita pentru centralele termice de cogenerare si pentru reabilitarea grupurilor energetice. Valorificarea pe piata internationala a surplusului certificate va fi facuta de Ministerul Economiei in colaborare cu Ministerul Mediului, Ministerul Finantelor si Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit estimarilor, Romania ar putea obtine circa 2 miliarde de euro din vazarea certificatelor.

  • "Se poate aprecia ca Romania are un disponibil minim pentru comercializarea AAU-urilor de 60.000.000 t CO2 echivalent, anual, in perioada 2008-2012. Avand-se in vedere faptul ca in prezent piata de AAU-uri indica preturi intre 4-8 € pentru 1 tona CO2 echivalent, venitul total la bugetul de stat obtinut reprezinta circa 1.000 mil. ero – 2.000 mil. euro", se arata in nota de fundamentare. Acestea sunt sumele minime care pot fi obtinute. In cazul in care ar fi vandut tot surplusul, statul ar putea obtine mult mai mult. Pentru perioada 2008-2012, surplusul de AAU-uri care se comercializeaza este de maxim 300.000.000 de unitati. AAU-urile sunt unitati ale cantitatii atribuite de emisii de gaze cu efect de sera (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent). Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, recent, ca Japonia si Spania sunt interesate de certificatele de emisii de carbon detinute de Romania.

Sumele obtinute din comercializarea surplusului de AAU-uri constituie sursa de finantare pentru proiectele care genereaza reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, cu precadere in sectorul energetic, pentru pregatirea in vederea aplicarii pachetului legislativ schimbari climatice – energii regenerabile. Banii obtinuti se vor utiliza in proportie de 98% pentru investitii verzi si 2% pentru campanii de informare. Beneficiarii pot fi atat operatorii economici, cat si autoritatile statului.

Tipurile de proiecte care pot fi finantate din vanzarea surplusului de AAU-uri:

  • tehnologii curate, incluzand, fara a se limita la, gazeificarea carbunelui, cogenerare de inalta eficienta;
  • modernizarea si reabilitatea grupurilor energetice;
  • cresterea productiei de energie din surse regenerabile;
  • imbunatatirea utilizarii eficiente a energiei in cladiri;
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in agricultura;
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin stimularea utilizarii autovehiculelor hibrid si a celor electrice;
  • impadurirea unor suprafete de terenuri, inclusiv a terenurilor agricole degradate;
  • managementul deseurilor cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

HotNews.ro a publicat la sfarsitul lunii martie un articol prin care arata ca Ministerul Economiei intentioneaza sa preia de la autoritatile locale centralele de termoficare. HotNews.ro demonstra ca banii obtinuti din vanzarea de AAU-uri ar urma sa fie utilizati, in special, pentru proiecte in sectorul energetic, printre viitorii beneficiari aflandu-se centralele de termoficare. Ministrul economiei, Adriean Videanu, si-a exprimat, inca din vara anului trecut, intentia de a folosi pentru investitii in CET-uri banii din valorificarea disponibilului de unitati de CO2 alocate Romaniei. Astfel se explica interesul Ministerului Economiei de a prelua CET-urile de la autoritatile locale. La ora actuala, cele mai multe CET-uri sunt adevarate "gauri negre" pentru buget, aflandu-se intr-o strare dezastruoasa.

Proiectul de Hotarare de Guvern vine in completarea OUG 29/2010 privind valorificarea surplusului de AAU-uri care tocmai a fost publicat in Monitorul Oficial. Dupa intrarea in vigoare a actului normativ privind valorificarea surplusului de unitati ale cantitatii atribuite, in termen de 30 de zile va trebui aprobata si hotarirea de guvern initiata de Ministerul Economiei privind dezvoltarea schemelor de investitii verzi. Potrivit unei informatii transmisa de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro, "comercializarea surplusului de AAU-uri se face prin negociere directa, in baza contractului de stat pentru comercializarea surplusului de AAU-uri".

Vanzare la limita

La solicitarea HotNews.ro, reprezentantii Ministerului Mediului au afirmat ca este necesara atragerea cat mai urgenta de fonduri, in conditiile in care este posibil ca acest surplus de Unitati ale Cantitatii Atribuite sa nu mai poata fi reportat dupa anul 2012.

"Oportunitatea adoptarii lui (n.red. actului normativ) deriva din necesitatea atragerii cit mai urgente de fonduri pentru rezolvarea unor probleme acute de mediu, in conditiile actualei crize economico-financiare, dar si in conditiile in care este posibil ca acest surplus de Unitati ale Cantitatii Atribuite sa nu mai poata fi reportat (si, implicit, nici comercializat), dupa anul 2012. In plus, deoarece comercializarea de AAU se face dupa regulile cererii si ofertei, apropierea posibilului termen limita (2012) si existenta altor jucatori pe piata cu un potential foarte mare de comercializare a propriului surplus de AAU (cazul Rusiei si al Ucrainei), conduce catre probabilitatea ca pretul de comercializare al acestor Unitati sa se diminueze semnificativ, in orizontul tot mai apropiat al anului 2012", se arata intr-un raspuns al Ministerului Mediului transmis HotNews.ro.

Situatia emisiilor de gaze cu efect de sera in Romania

* Romania este Parte atat la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), cat si la Protocolul, la aceasta Conventie, semnat la Kyoto. Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de catre Romania este de 8% fata de anul de baza 1989.

* Fiecare stat inclus in Anexa B a Protocolului de la Kyoto are dreptul sa emita o anumita cantitate de emisii de GHG in conformitate cu cantitatea atribuita prin Protocol. Unitatile cantitatii atribuite (AAU) sunt efectiv inregistrate, tranzactionate si urmarite prin Registrului National al emisiilor de GHG (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent). Cantitatea atribuita este proprietatea privata a statului roman.

* Conform ultimului inventar national al emisiilor de GHG transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de GHG din anul 2008 (145 milioane tone CO2 echivalent) este cu circa 38% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.

* Astfel, in concordanta cu proiectiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, Romania isi va indeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fara masuri suplimentare de reducere.