INTERVIU VIDEO Adriean Videanu: Electra si Hidroenergetica vor investi in Serbia, Albania, Muntenegru si Moldova. Demersurile pentru privatizarea managementului celor doua companii vor incepe imediat dupa infiintare

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 21 mai 2010, 12:04 Economie | Energie


Adriean Videanu
Foto: HotNews.ro
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, sustine ca cele doua companii energetice care urmeaza sa fie infiintate, Electra si Hidroenergetica, vor putea sa se dezvolte in afara granitelor Romaniei, fiind vizate tari precum Serbia, Albania, Muntenegru si Moldova. "Deja a inceput evaluarea pietelor respective(...) Exista o strategie pe care o avem in ideea de a valorifica oportunitatile regionale atat ca investitor, cat si ca furnizor de energie", a declarat Adriean Videanu intr-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta a mai spus ca imediat dupa infiintare, Ministerul Economiei va prezenta Guvernului un memorandum privind privatizarea managementului celor doua companii.

Ministrul a mai spus ca sunt analizate solutiile legale astfel incat cele doua companii sa nu preia si datoriile istorice ale societatilor energetice care vor fuziona. "Unul din procesele importante care se vor desfasura in interiorul celor doua companii va fi cel de restructurare. Ele au o putere comuna instalata undeva la 15-16-17.000 de MW, va trebui sa se restructureze pe baza ordinului de merit in interior, astfel incat capacitati care sunt nerentabile sa fie inchise, iar celelalte sa devina mai profitabile", a explicat Videanu. Cititi mai multe aici despre infiintarea Electra si Hidroenergetica.
 • CN Electra se va realiza prin fuziunea SC CE Rovinari SA, SC CE Turceni SA, SC CE Craiova SA, SNLO SA, SN Nuclearelectrica SA, SC Hidroserv Rm. Valcea SA si sucursalele SC Hidroelectrica SA: SH Rm. Valcea, SH Sibiu si SH Targu Jiu.
 • CN Hidroenergetica se va realiza prin fuziunea sucursalelor SC Hidroelectrica SA: SH Bistrita, SH Buzau, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina si SH Caransebes, filialele pentru Reparatii si Servicii “Hidroserv” Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina, SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucuresti SA, Compania Nationala a Huilei SA si SE Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.
In iunie va avea loc "un schimb de opinii" cu rusii de la Gazprom

In cadrul interviului, Adriean Videanu a mai declarat ca in luna iunie va avea loc un schimb de opinii cu reprezentantii Gazprom pe marginea proiectelor energetice comune. "Lucrurile sunt in derulare, parerea mea este ca suntem pe drumul cel bun", a spus ministrul. Unul dintre proiecte se refera la includerea Gazprom in realizarea unor depozite de gaze in Romania. Videanu nu a vrut sa ofere amanunte legate de acest proiect. "Sunt cele 9 sau 10 depozite. Sunt si aspecte confidentiale legate de aceste depozite, reprezinta chiar suportul discutiilor cu Gazprom. Noi avem inventariate toate aceste locatii, avem toate datele relevante legate de aceste depozite", a spus oficialul Ministerului Economiei. Potrivit acestuia, pana la sfarsitului anului va fi luata o decizie privind proiectele Romgaz si Gazprom. Cititi aici mai multe despre relatia cu Gazprom.     

Presedintii Romaniei, Azerbaijan si Georgiei se vor intalni pentru sustinerea proiectului privind transportul gazelor catre Europa

In ceea ce priveste implementarea proiectului AGRI privind transportul de gaze pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania, Videanu a spus ca societatea mixta care se va ocupa de proiect va fi infiinta in cateva zile dupa ce va avea loc o declaratie comuna a sefilor celor state state de sustinere a AGRI. Intrebat care sut sursele de finantare a proiectului, Videanu a raspuns: Nu va faceti probleme! De altfel, costul proiectului va fi cunoscut dupa finalizarea studiului de fezabilitate. Cititi aici mai multe despre proiectul AGRI privind transportul de gaze din Azerbaijan catre Europa.
 


Productie video realizata de Oana Boncu

Principalele declaratii ale Ministrului Economiei:


 • Eu cred ca cele doua companii pot sa-si extinda business-ul pe care il au dincolo de granite. Sunt o serie de oportunitati, in Balcanii de Vest: Serbia, Albania, Muntenegru. Deja colegii de la Hidroelectrica sunt interesati in a intra si au inceput sa evalueze pietele respective. Moldova este iar o piata foarte importanta. De aceea, cele doua companii, odata ce vor avea un istoric de 6 luni de functionare, categoric vor iesi in spiritul strategiei energetice pe care o reevaluam in momentul de fata. Un element important este acela ca nu mai gandim strategia energetica in contextul granitelor nationale, facem parte din piata unica. Si sigur ca trebuie sa gandim dincolo de granitele nationale. Prin urmare, exista o strategie pe care o avem in ideea de a valorifica oportunitatile regionale atat ca investitor, cat si ca furnizor de energie. Totusi, Romania are acest potential pe care ar trebui sa-l valorifice. Cele doua companii pot sa joace rol regional.
 • Toate datoriile istorice nu vor fi preluate de cele doua companii. Vom gasi formula legala astfel incat datoriile istorice sa ramana in afara celor doua companii, sa nu reprezinta piatra de gatul acestora. Unul din procesele importante care se vor desfasura in interiorul celor doua companii va fi procesul de restructurare. Ele au o putere comuna instalata undeva la 15-16-17.000 de MW, va trebui sa se restructureze pe baza ordinului de merit in interior, astfel incat capacitati care sunt nerentabile sa fie inchise, iar celelalte sa devina mai profitabile. Din acest punct de vedere, nu cred ca vor avea niciun fel de problema. Avem o problema actuala a productiei de energie pentru ca nu putem sa facem o analiza eficienta din punct de vedere al ordinului de merit. Sunt 10 entitati separate. Cum sa analizezi? Carbunele comparativ cu hidro? Evident ca hidro va avea intotdeauna costurile mai mici decat carbunele. Si atunci va trebui sa fac acest lucru in interiorul celor doua companii in functie de ordinul de merit pe care il au, in functie de puterea de care au nevoie sa o aiba instalata.
 • Obiectivul nostru este acela de a privatiza managementul celor doua companii pe baza unor criterii de performanta. Imi doresc ca imediat dupa infiintare, sa prezint Guvernului un memorandum pe aceasta tema si sa demaram procesul de privatizare in mod transparent, predictibil.
 • Despre acordul cu Gazprom. Este inca in evaluare. Din cate stiu, chiar zilele trecute, colegii de la Romgaz au primit noi informatii. Sper ca in luna iunie, sa avem un schimb de opinii, un schimb de comunicare legat de oportunitatile pe care le-am discutat impreuna. Eu consider relatia cu Gazprom, o relatie foarte importanta pe care vreau sa o dezvolt si plecand de la oportunitatile pe care le are, sa incercam sa le valorificam impreuna printr-o societate mixta Romgaz-Gazprom, 50%-50%. Lucrurile sunt in derulare, parerea mea este ca suntem pe drumul cel bun.   
 • Sunt cele 9 sau 10 depozite, ei (n.red. Romgaz) le au (n.red. informatiile). Sunt si aspecte confidentiale legate de aceste depozite, reprezinta chiar suportul discutiilor cu Gazprom. Noi avem inventariate toate aceste locatii, avem toate datele relevante legate de aceste depozite. Asa cum spuneam, pana la sfarsitul anului vom avea decizii. 
 • Despre depozitul de gaze de la Margineni- Este unul dintre ele. Este un curs de fezabilitate in curs. Partea rusa asteapta sa se finalizeze acesta, sa le punem la dispozitie acesta si impreuna sa luam decizii. Asa cum si vicepresedintele Medvedev a spus la Bucuresti, partea rusa are toata disponibilitatea de a discuta direct cu autoritatile romane incepand cu 2012.
 • Despre South Stream -Noi le-am pus la dispozitie toate elementele ca sa-si finalizeze studiul de fezabilitate si asteptam discutii pe fondul finalizarii studiului de fezabilitate.
 • Despre liberalizarea pretului la gaze- Comisia Europena cere un calendar. Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei are in lucru un studiu al impactului atat regional, cat si al pietei interne. Sigur, sunt argumente economice in favoarea liberalizarii pretului la gaze, sunt argumente de natura sociala care trebuiesc gasite ca si masuri de acompaniament. Cert este ca odata cu finalizarea studiului care este in derulare la ANRE, eu cred ca vom prezenta curand un calendar al liberalizarii pretului la gaze.       
 • Compania pentru AGRI se va infiinta in cateva zile dupa declaratia sefilor de state de sustinere a acestui proiect. Exista un calendar pe care il avem in derulare, va fi o reuniune a sefilor celor trei state. Eu ma bucur ca este o initiativa a Romaniei. Este un proiect care completeaza proiectele de asigurare a securitatii energetice pe culoarul sudic, iar din punctul meu de vedere poate fi cel mai rapid si cel mai fezabil proiect pe culoarul sudic, avand in vedere si disponibilitatea partii azere de a asigura resursele, partii georgiene de a asigura tranzitul. Eu cred ca asa cum am inceput cu memorandumul, cu protocolul de infiintare a companiei de proiect la Bucuresti, eu cred ca foarte rapid si in curand va deveni o realitate.
 • Este prematur sa spunem cat va costa, depinde ce va releva studiul de fezabilitate integrat. Stiti ca noi derulam un studiu de fezabilitate prin Romgaz, autoritatile georgiene au finalizat un studiu de fezabilitate, partea azera finalizeaza acum studiul conductei de tranzit. In functie de cantitatea de gaze vom stii si costurile, iar din punct de vedere al finantarii eu va spun: Nu va faceti probleme!
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1974 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Investitii (Vineri, 21 mai 2010, 11:29)

  fraier [anonim]

  Si eu care credeam ca trebuie sa facem investitii in Romanica. Dohhhhh !
  • 0 (0 voturi)    
   ingustime (Vineri, 21 mai 2010, 13:17)

   alex [anonim] i-a raspuns lui fraier

   In general faci investitii unde castigi mai mult...
 • 0 (2 voturi)    
  privatizarea managementului !!! (Vineri, 21 mai 2010, 11:33)

  Vlad1 [anonim]

  privatizarea managementului e singura solutie pentru companiile cu capital de stat, as fifrumos surprins sa se intample asta si in Romania. Ii dau o bila alba lui Videanu daca face asta.
  • 0 (0 voturi)    
   FALIMENTUL Politicii si Vointei Nationale (Vineri, 21 mai 2010, 14:27)

   Vlaicu [anonim] i-a raspuns lui Vlad1

   Pai nu putem intzelege decat failmentul total al Politici sa ma rog shatrele de gangsteri politici care in 20 de ani nu au reusit nici macar cea mai mica reforma!!! Adica sa impuna criterii de performanta adevarata prin mecanisme de transparenta, cost control, value added analysis. Ptresedintii, consiliile de adminsitratie erau niste hoarde de gangsteri al caror scop pur era de a face bani pe termen cat ma scurt, fara orizonturi, previziuni, contracte de achzitii frauduloase, investiii ne performante facute doar pt a cheltui fraudulos. Nu trebuie sa fii mare geniu sa stii sa implementezi astfel de politici de control sau audit cu se numeste un Occident sau sa institui un sistem national de control in care sistemul academic si universitar sa fie implicat in astfe de agentii nationale de control/audit si consultanta care definesc strategi, planuri si instrumente de contabilitate si control al costurilor si elaluare a proiectelor. IN Scandinavia de la comnaii mici la cele gigant gen STATOIL unul din cele mai mari companii energetice din Europa si care apropos sunt de stat sau totdeauna cu capital majoritat peste 51% de stat ...dar unde statul apeleaza la servicii de consultanta si audit/control al unor societati academice de profil si nu de la unele transnationale care nu au nici un intreres sa te sfatuiasca spre bine mai ales im momentele critice atata timp cat conflicetele de interese ale acestor asazise agentii de consultanta care totdeauna sunt detinute si de catre marii jucatori pe pietele mondiale de capital.
   TOATE ASTEA NU SUNT ALTCEVA DECAT VOINTA POLITICA NATIONALA!!! Iar noi demonstram de 20 de ani incoa ca asa ceva este necunoscut la noi, nu cunoastem si mai ales nu dorim sa cunoastem!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Intre timp (Vineri, 21 mai 2010, 11:57)

  Casargoz [anonim]

  ce noi facem planuri sa investim acolo unde altii au investit deja, CEZ a investit cateva miliarde de euro in Dobrogea. Si surpriza fostul director CEZ a devenit consilierul lui Videanu :)
  • 0 (0 voturi)    
   si ce n-are voie? (Vineri, 21 mai 2010, 14:19)

   mikiduta [anonim] i-a raspuns lui Casargoz

   Daca vrei sa stii CEZ e actionar la ENERGO NUCLEAR societatea care face reactorele 3 si 4 si statul prin Nuclear Electrica are 51 %.

   Datorita marilor impedimente s-a declarat ca s-ar putea sa mai vanda catre ceilalti participanti, poate si CEz si statul sa ramana cu vreo 20 %. Poate facem si un pret bun pentru cine cumpara, poate ne ramane si noua ceva, ca din buget nu vezi ca nu mai e nimic, ne dau peste mana aia de la FMI ca cica facem deficit, pensionarii si somerii nexam solidaritate.

   Ce vreti voi, v-am scapat de comunism, nu va amintiti de copiii asasinati la revolutie, v-am dat anticoruptie, cautati si lustratii asa ca aveti ocupatie cat tragem noi tare.
 • +1 (1 vot)    
  rusine videanu.... (Vineri, 21 mai 2010, 12:25)

  UnRoman [anonim]

  Deci ca sa fim clari, cele doua mari au fost deja inregistrate la oficiul comertului, chiar in ziua protestelor. Asta arata calitatea domnului videanu, acuma vine si ne arunca praf in ochii si ne vinde gogosi. Sa iti fie rusine, cand bugetarii erau in strada tu ai dat iute fuga sa inregistrezi companiile la registrul comertului, asat dupa ce ai realizat dosarul complet cu cateva zile inainte. Asta se numeste sfidare(nu ai asteptat votul parlamentului) si nesimtire grosolana. Rusine videanu si pdl rusine ....
 • +1 (1 vot)    
  sa`ti fie rusine vindeanu` (Vineri, 21 mai 2010, 15:18)

  capatu` satului [anonim]

  ne`ai ciuruit si ne vei ciurui in continuare,
  halo domnii cu laudele la vindeanu` mai incet ca se mira lumea la cat de destepti conducatori avem;
  sa va explic io cum stam cu smenu` privatizarii manajementului Hidroelectrica, Electrica, etc.;
  tot ce a mai ramas in tara de valoare sunt companiile energetice, numai ca au un mare bai, in special Hidroelectrica au valoare imensa contabila; multe miliarde de euro; prin prviatizarea manajementului se ridica orice opreliste la furt, iar manajeru` face ce vrea....
  puneti`va un pic mintea la contributie, de exemplu Portile de Fier I si II au in acte o valoare de inventar de peste 1 miliard de euro compusa din valoarea investitiilor in lacurile de acumulare (beton, tersamente) valoarea hidrocentralei ce o vede totata lumea la televizor, tunelurile de aductiune ce conduc apa catre turbine, valoarea agregatelor (turbine, generatoare, statii de transformare, etc.)...
  si daca numai portile de fier au o valoare de inventar atat de mare, va puteti imagina ce valoare are toata capacitatile de productie a energiei: Elcen, Electrocentrale, Nuclear Electrica etc.; valoarea totala depaseste de departe 10 mld. de euro;
  dar cum sa vindem la 10 mld. de euro cand putem doar sa privatizam manajementu`, caz in care se poate fura mult mai usor, si`i mai ieftin furtu`;
  poate unii isi mai amintesc anu` 2004 cand s-a inceput liberalizarea pietei curentului`: bajetii dastepti de bucuresti: buzman industries si altii au devenit lideri de piata fara sa faca nimik, rulaj de multe zeci de milioane de euro, foarte simplu cumparau curent de la Hydro, Termo, etc. si vinde-au mai ieftin decat statu` care era proprietaru Hydro, Termo, Transelectrica, etc. cum a fost posibil, ne pot spune doar conducatorii; unele din aceste firme nu aveau nici un angajat sau doar 2 angajati 2 calculatoare si 2 secretare - cu aceasta ocazie s`a inceput liberalizarea furtului;
  stim cat ii plac de mult lui vindeanu` licitatiile, fie ele de manajement....
  • +1 (1 vot)    
   dap (Vineri, 21 mai 2010, 14:30)

   Ro [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

   Dap ... ai dreptate :((
   Neno.rocit.ul asta vede ca se duce de ripa guvernul in care este si vrea repede sa dea un ultim TUN!
   Daca ii iese dupaia e legal ... isi pune oamenii in functii si se duce si ultimul lucru pe care il avea romania de valoare!!!!

   Chiar nimeni nu vede!!!!

   ALOOOOOOOOOOOO BASESCU !!!!

   Aaaaa am uitat ... iei si tu un comision acolo de la colegu de partid!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Cine poate (Vineri, 21 mai 2010, 16:19)

  HESS [anonim]

  Sa descalceasca itele.Pai mai ieri declara videanu(cu v mic caci altfel nu merita) ca statul nu are bani sa participe la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si ca atare vor vinde.Carui prieten va vinde o parte din actiuniile pe care statul le detine la Cernavoda si cat va fi comisionul.Dar sant bani sa infinteze doua societati cu fonduri publice si private
  (aici ies lovelele declaram o suma necesara din fondul public mai mare decat cea reala,diferenta la partid si in buzunar).Iar dupa revolutie la un tim au vandut o parte din sistemul energetic.Astia se joaca de-a infintatu,privatizatu si furatul .
 • 0 (0 voturi)    
  videanu e un hot criminal (Vineri, 21 mai 2010, 20:38)

  florin [anonim]

  pdl nu are ce fura si incearca cu companiile energetice si rosia montana. un criminal.
  neam de neamul lui de taran n-a contribuit la contruirea acestor obiective pe cre le distruge!
 • +1 (1 vot)    
  MINCIUNIIII (Vineri, 21 mai 2010, 23:30)

  alf [anonim]

  Minte de ingheata apele acest domn ministru. Vorbeste ca un smecheras. Totii investitorii au fugit cand au aflat ca sparg Hidroelectrica. Cum au fugit de la Cernavoda, erau aproape de semnare contracte pentru reactoarele 3 si 4, la sfatul unui smecheras pnl-ist atunci statul roman s-a rasgandit, a crezut ca poate el investi....acum cand vor iarasi sa participe numai cu 20% (ce reprezinta ce a facut Ceausescu) nu cred ca mai vine cineva.
  Dezastru, atata timp cand in posturi cheie, de decizie economica sunt cine sunt...DEZASTRU
 • +1 (1 vot)    
  si datoriile? (Sâmbătă, 22 mai 2010, 11:34)

  vasile [anonim]

  Toate bune si frumoase dar cefacem cu datoriile acestor firme? Se sterg, dar noua cei mici care avem imprumuturi pentru a ne cumpara casa, atunci cand datorita masurilor luate de ei de micsorare a salariiilor, etc nu mai putem plati aceste imprumuturi de ce nu ni se sterg datoriile?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by