China a devenit cel mai mare consumator de energie din lume, in detrimentul Statelor Unite, care au detinut aceasta pozitie mai mult de un secol, potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), citata de Wall Street Journal.

China a consumat 2.252 de milioane de tone de echivalent petrol anul trecut, cu 4% mai mult decat SUA, care au folosit 2.170 milioane de tone echivalent petrol, potrivit AIE, citata de Mediafax.

Datele reflecta modul in care recesiunea economica globala a lovit SUA mai dur decat China, dar si cresterile puternice ale consumului inregistrate de industria chineza. In urma cu zece ani, China consuma jumatate din cantitatea de energie necesara SUA.

"Depasirea SUA de catre China simbolizeaza inceputul unei noi epoci in istoria energiei", a afirmat, intr-un interviu, economistul sef al AIE, Fatih Birol.

SUA au fost cel mai mare consumator de energie de la inceputul secolului trecut. China a depasit in 2007 SUA si din postura de cel mai mare poluator cu dioxid de carbon.