Georgia si Irakul au fost incluse pe lista furnizorilor de gaze naturale pentru alimentarea gazoductului Nabucco, potrivit deciziei Comitetului Director al proiectului, reunit luni la Ankara, relateaza Novinite.com.

"Ruta planificata ofera o gama larga de surse de alimentare pentru gazoductul Nabucco, care va primi gaze din Azerbaidjan, Turkmenistan si Irak", precizeaza Comitetul Director.

O a treia conducta de aprovizionare din Iran, prin Turcia, nu este avuta in vedere din cauza "situatiei politice".

Actionarii acestui proiect sunt Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania) si Transgaz (Romania), fiecare detinand o cota de 16,67%.

Uniunea Europeana isi propune, prin realizarea acestui proiect, sa asigure securitatea aprovizionarii cu gaze naturale pentru tarile membre si sa reduca dependenta de importurile din Rusia.

Nabucco este considerat un rival al gazoductului anuntat de Rusia, South Stream, proiect in care Bulgaria este deja inclusa. Bucurestiul a anuntat in mai multe randuri ca este si el interesat sa participe la realizarea acestui proiect.