Cum amana sau abandoneaza investitorii proiectele energetice romanesti

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 4 martie 2011, 14:22 Economie | Energie


Termocentralele, scoase de pe piata
Foto: AGERPRES
Unitatile viabile ale Termoelectrica vor fi separate, iar restul operatiunilor vor fi inchise pana la sfarsitul lunii iunie 2011, potrivit unei informatii transmise de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. Acest scenariu este prevazut in scrisoarea de intentie semnata de autoritatile romane cu Fondul  Monetar International si va fi pus in aplicare independent de crearea sau nu a celor doua companii nationale, Electra si Hidroenergetica. In ceea ce priveste centralele de la Brăila, Galaţi, Borzeşti si Doicesti, soarta acestora ramane incerta in conditiile in care noile investitii anuntate cu mare tam-tam in 2008 par sa fie doar o iluzie. Vezi in text care este stadiul proiectelor de la Brăila, Galaţi, Borzeşti si Doicesti si care dintre aceste centrale ar putea fi inchise.

Stadiul proiectelor. Statul incearca sa gaseasca alti investitori in locul celor care s-au retras

Proiectul Galaţi: Realizarea unui grup nou de cogenerare cu ciclu combinat gaze-abur, de cca. 400 MW. (investitia totala este estimata la 400 de milioane de  euro.)

 • "După retragerea Grupului CEZ, SC Termoelectrica SA a demarat discuţii exploratorii cu Arcelor Mittal, de la care se asteapta raspunsuri concrete", sustine Ministerul Economiei.
 • Pe 20 noiembrie 2008, Termoelectrica impreuna cu Electrocentrale Galati si Grupul CEZ din Cehia au semnat Memorandumul de Intelegere pentru proiectul termocentralei de la Galati, de pana in 400 MW, proiect estimat la circa 400 milioane euro. In vara anului trecut, CEZ a renuntat la investitie. Imediat au inceput negocierile cu Arcelor Mittal, dar nu s-a concretizat nimic.
 • Potrivit CEZ, decizia de retragere s-a bazat pe cativa parametri tehnici precum si pe o serie de aspecte financiare relevante. Studiul de prefezabilitate a aratat faptul ca, in fapt, proiectul nu poate fi construit, din cauza unor costuri importante si in acelasi timp neprevazute.

Proiectul Borzeşti: Realizarea unui grup nou de condensaţie cu ciclu combinat gaze-abur de cca. 400 MW. (investitie totala estimata la 400 milioane euro).

 • "SC Termoelectrica SA a demarat acţiunea de privatizare a CTE Borzeşti prin vânzare de active, la care va fi invitat să participe şi GdF Suez", potrivit Ministerului Economiei.
 • GdF Suez, prin intermediul filialei Electrabel, a semnat in noiembrie 2008 cu Termoelectrica un memorandum pentru construirea unei centrale electrice noi la  Borzesti. Centrala electrica urma sa fie pusa in functiune in 2012. Pana acum nu s-a concretizat nimic.

Proiectul Brăila: Realizarea unui grup nou de condensaţie de cca. 800 MW, în tehnologie supracritică, pe huilă energetică de import (investitie totala  estimata la peste 1 miliard de euro).

 • "În data de 30.12.2010, Părţile au semnat documentele constitutive ale Societăţii de Proiect Brăila Power SA. În prezent este în pregătire documentaţia aferentă notificării la Consiliul Concurenţei, urmând ca după obţinerea avizului acestei instituţii să fie înregistrată Societatea de Proiect.
 • În cadrul Societăţii de Proiect vor fi actualizate Studiul de Fezabilitate şi Raportul de Evaluare, vor fi obţinute toate licenţele, permisiile şi  autorizaţiile necesare realizării investiţiei noi, vor fi negociate şi convenite principalele contracte (contractul de execuţie al investiţiei, contractele de achiziţie combustibil, contractul de vânzare energie electrică etc.) şi în cazul unui rezultat pozitiv, această etapă se va finaliza cu luarea de către Consorţiu a deciziei finale de realizare a investiţiei", sustine Ministerul Economiei.
 • Compania de proiect va fi condusa de consortiul format din E.On si ENEL.
 • Termoelectrica a convenit, in 2008, cu E.ON, Enel sa construiasca, la Braila, cea mai mare termocentrala in parteneriat public-privat, cu o capacitate de 800 MW, mai mare decat a unui reactor de la Cernavoda care are circa 700 MW.

Proiectul Doiceşti:
Realizarea unui grup nou de condensaţie de cca. 250 MW, pe cărbune din ţară şi din import.

"Avem o scrisoare de interes din partea CMEC-China (n.red. China National Machinery & Equipment Import & Export Corporation ), privind o eventuală  participare ca investitor la acest proiect. În cazul unui rezultat negativ există posibilitatea ca centrala Doiceşti să fie închisă şi să se treacă la  valorificarea acesteia. Până atunci, SC Termoelectrica SA a demarat deja demolarea grupului nr. 7 de 200 MW (retras deja din exploatare)", potrivit  Ministerului Economiei.

Pentru constructia grupului de la Doicesti, compania Termoelectrica a purtat cu mari hopuri, din 2008 pana anul trecut, discutii cu Mechel, grup rus cu  activitati in metalurgie si sectorul minier. In cele din urma, Mechel s-a retras de la negocieri.

Incertitudini

Proiectele sunt in stand-by din cauza incertitudinilor aparute in urma demararii procedurilor de infiintare a celor doua mari companii, Electra si  Hidroenergetica. Autoritatile se chinuie de doi ani sa le infiinteze, fapt care blocheaza orice noua investitie pe piata energetica, sustin surse din  domeniul energetic. Practic, investitorii asteapta sa vada ce se intampla, daca se infiinteaza sau nu pana la urma. Se tem ca aparitia a doi giganti ar putea  distruge competitivitatea pe piata de energie electrica. Din acest motiv, deciziile privind aceste investitii sunt amanate pe o perioada nedeterminata.

Guvernul sustine contrariul si anume ca orice efecte nocive le-ar putea avea duopolul pe piata ar trebui sa fie remediate prin investitiile private sau prin parteneriate public-private în noi  capacitati de productie eficiente, cu costuri variabile mai mici.

In acest caz, Guvernul se refera la investitiile în cele doua reactoare nucleare (3 si 4) de la Cernavoda, centrala de la Brazi de 860 MW realizata de Petrom  si seria de proiecte convenite în perioada 2006-2008 între Termoelectrica si investitorii privati, cum ar fi Enel, E.ON si CEZ.

Dar deciziile privind aceste investitii in parteneriat public-privat au fost amanate pe o perioada nedeterminata din cauza dezacordurilor între producatorii privati si cei de stat, se arata intr-un raport realizat de Candole Research.

"În afara de Petrom care construieste o centrala pe gaz de 860MW, alte proiecte ramân doar pe hârtie. CEZ a anuntat retragerea sa din proiect centralei de 400  MW cu Termoelectrica de la Galati. În plus, proiectele Enel si E.ON cu Termoelectrica sunt semnificativ întârziate din cauza birocratiei si dezacordurilor între producatorii privati si cei de stat", precizeaza raportul. In plus, din proiectul de 4 miliarde de euro de la Cernavoda, patru investitori importanti,  CEZ, GDF Suez, Iberdrola si RWE, s-au retras deja punand statul in incurcatura. Daca nu mai sunt finantatori, nici proiectul nu poate continua. ​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5135 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Energia electrica a pierdut ritmul. (Vineri, 4 martie 2011, 14:59)

  mircea [anonim]

  Dupa 1989,la conducerea ministerelor,institutiilor care se acupau cu probleme de intretinere exploatare,prognoza ,in domeniul energiei ,au venit oameni care habar nu aveau si nu au.Principala lor preocupare a fost acordarea de salarii cat mai mari si investirea cat mai putin,mai ales in factorul uman.Asa au tot crescut preturile la en.el.,in conditiile in care retelele de transport si distributie au ramas la nivelul tehnologic al anilor '70.O parte sa privatizat,dar tot nu sa rezolvat problema accesului neautorizat in reteaua de distributie si atata timp cat fraierul de roman plateste,ce interes or avea firmele de distributie pentru eliminarea furturilor!In privinta asta statul doarme.De cand cu "baietii destepti"a aparut o situatie de "ciocu mic"din care numai noi pierdem.Impresia mea este ca in domeniul energiei ,noi mergem intr-o directie,iar sistemul merge in directie contrara.Ceia ce era odata cu un pas inainte a ajuns undeva departe,mult in urma dezvoltarii societatii.
  • 0 (0 voturi)    
   ok (Sâmbătă, 5 martie 2011, 20:58)

   imi pasa [anonim] i-a raspuns lui mircea

   cine a condus departamentul energie din minind?
   cine sunt dg din energie?
   ce strategie exista pt energie in ro?
   exista in ro cineva interesat ca TARA sa fie independenta?
   stiu, sunt intrebari retorice
   ce este de facut: sa ne unim eforturile si sa gasim solutii noi romanii nu FMI/BM sau BE
   vrem?putem? dar mai ales DORIM sa avem o TARA?
 • -1 (3 voturi)    
  2008 ??? (Vineri, 4 martie 2011, 15:16)

  S [anonim]

  De ce oare toate investitiile majore s-au blocat in 2008 ? Se s-a intamplat in acest an ? Exista speranta ca acest lucru sa se schimbe in 2012 ?
  • 0 (2 voturi)    
   De ce oare? (Vineri, 4 martie 2011, 17:44)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui S

   De unde vii.Cand a inceput criza?Se spune ca vom iesi din actuala criza economica,atunci cand nimic nu va mai fi cea fost.Trebuie sa nu schimbam radical modul de viata,de a cheltui,de a consuma,de a munci,de a ...
  • -1 (3 voturi)    
   nu are legatura cu criza (Vineri, 4 martie 2011, 17:57)

   Anna [anonim] i-a raspuns lui S

   Blocarea proiectelor in 2008 nu are legatura cu criza ci cu aparitia in Strategia Energetica 2007-2020 a ideii cu o companie integrata (sept 2007). S-ar putea schimba ceva in 2012 doar daca statul renunta la eforturile sustinute de a pune sectorul energetic pe butuci si revine la reformele din Road Map 2003 si varianta de strategie 2007-2020 dinainte sa intre in sedinta de guvern pe sest paragraful cu privire la compania integrata.

   Cum se poate vedea ca n-are legatura cu criza? In alte tari investitiile in energie au crescut chiar in perioada crizei (vezi Turcia, care cu ajutorul sectorului energetic nici n-a simtit criza; a privatizat in 2009 centrale obtinand cca 8 miliarde de dolari).
 • +4 (4 voturi)    
  opriti fumigenele !!! Eoliene, Solare, Nucleare (Vineri, 4 martie 2011, 15:42)

  cineva [anonim]

  nu este normal sa se investeasca in astfel de capacitati, pe combustibil fosil si poluant !!! termocentralele vechi trebuie rase de pe fata pamantului, in secolul asta sunt multe alte oportunitati de producere a energiei curate, fara carbune si fara gaze !

  exista potential enorm in dobrogea si transilvania pentru eoliene, nu exista capacitate de transport pe cat potential de producere este

  mii de MW de energie curata sunt nefructificati in tara asta, in loc sa o depoluam, se repeta greselile trecutului !

  2 grupuri noi la cernavoda (erau 3 candva..) + miile de MW de eoliene + alte cateva sute in hidro ....suficient cat sa nu merite investitiile in termo !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Usor de zis! (Sâmbătă, 5 martie 2011, 3:21)

   Notts [anonim] i-a raspuns lui cineva

   Iti zic eu ca studiez domeniul:)) Romania e un caz fericit:) undeva la 30% energie hidro (variza de la 20 la 35% in functie de vreme desigur), 20% energie nucleara, iar restul 50% combustibili fosili, asa in mare... termocentralele vechi, da unele trebuie inchise, dar altele sunt esentiale... o sa iti dau un exemplu, Turceni, Rovinari + Isalnita genereaza circa 4700 MW... Turceni in particular e una din cele mai mari din europa cu 2300 MW, bun acum stii cat genereaza centrala nucleara cernavoda? iti zic eu 1400MW, adica nici jumatate din ce am zis mai sus.... ia sa le inchidem pe toate sa vedem ce se intampla? e eco:)) Hai sa iti mai dau un exemplu... o eoliana:) genereaza cam maxim 3.5 MW... acum sa vedem... ca sa inlocuim Turceni cu eoliene cate ne trebuie? Doar 657.... asta zicand ca bate vantul non stop (sa mai zic un lucru, putina lume stie... dar eolienele nu functioneaza cand e vant mic... asta clar... dar nici cand e vant prea puternic... deci au un sistem care la o viteza prea mare le decupleaza...) asa ca si mie imi place sa visez eco:)) dar realitatea e cam departe... media ue la regenerabile e cam 20% parca... noi suntemp peste:D Eu sustin inchiderea termocentralelor... nu iti imagina ca sunt un fan al lor:)) sa se inchida astea mici si care nu sunt rentabile:) si sa deschida centrale eoliene si poate si ceva hidro... dar nici la hidro nu se mai poate face mult... tot ce era mai mare de facut s-a facut... barajul de la portile de fier 1 genereaza cam 1000 MW deci...si ala e cel mai mare... cat crezi ca mai poti sa adaugi? Asadar da... e posibil sa vedem 1000MW din eoliene... adica atat ar trebui sa vedem... poate inca 800MW in hidro... desi nu cred ca se poate mai mult de atat... si restul as zice eu termo si nuclear.....dar din pacate.... in tara asta numai se drama... de construit cam nimic... Si cand vin altii sa faca mori de vant ce se intampla? Ei merge primaru cu batele:)) ca la noi...
   • 0 (0 voturi)    
    adevarat graiesti (Sâmbătă, 5 martie 2011, 12:48)

    cineva [anonim] i-a raspuns lui Notts

    da bre' asa e, doar ca ... totusi, trebuie o reformare a sistmului si in zona asta ... trebuie adusa la zi industria asta, e energofaga rau de tot tzarishoara asta ... carbune si gaz s-a tot ars si se va mai arde , hai sa mai incercam si altele
   • 0 (0 voturi)    
    Corect (Sâmbătă, 5 martie 2011, 13:07)

    ionut [anonim] i-a raspuns lui Notts

    Corect cu eolienele... Chiar daca ai o putere instalata de 1000 MW din eoliene, ele nu debiteaza decat 30-35 % din capacitatea instalata in medie.

    Si ce te faci cand nu bate vantul. Ideal ar fi inca o hidrocentrala pe dunare sau pe alt rau.

    Astea ar trebui dublate de o centrala cu acumulare prin pompaj, dar nu cred ca o sa se realizeze prea curand :)
 • 0 (2 voturi)    
  S-a dus vremea termocentralelor (Vineri, 4 martie 2011, 15:58)

  Mihai [anonim]

  Termocentralele reprezinta tehnologie veche in Romania reesapata cu costuri enorme si nejustificate economic.
  Centralele nucleare sunt viitorul si nici aici nu se investeste pentru ca nu exista vointa politica.
  Eolienele sunt f. interesante dar doar cand bate vantul produc. Au cost ridicat de productie inca pentru noi si toata tehnologia este importata.
 • +2 (2 voturi)    
  Domeniul energiei (Vineri, 4 martie 2011, 17:22)

  Marian [anonim]

  In domeniul energiei s-a furat cel mai mult, vezi arestarea de curand a lui Ungureanu fost director in Termoelectrica. Toti care au fost directori la filiale incepand cu 1995 au fost pusi pe criterii politice si au rupt cat au putut. Una din metode era cea cu fierul vechi. La cateva camioane care mergeau la firma care avea contract de taiere a instalatiilor vechi unul era pentru buzunarele directorilor. Mii de tone de fier vechi aluminiu si cupru sub forma de bani au ajuns in buzunarele hotilor politici. Plateau si sus ca de asta erau pusi acolo.
 • +4 (6 voturi)    
  Verde..hmm (Vineri, 4 martie 2011, 17:56)

  ioeujemoi [utilizator]

  Baieti, lasati gargara cu energia asta verde.

  Baza e tot carbunele si , asa ca o curiozitate, sa stiti ca cel mai de viitor combustibil este carbunele.
  El ne mai ajunge pt cel putin o suta de ani la ritmul actual de consum.

  Nu zic ca nu e bine sa fim din ce in ce mai verzi, dar chestia asta este momentan ca o glazura de pe un tort. Blatul este format din petrol si carbuni, fara discutie.
  In afara de asta, Europa se tot screme cu energia verde nu din ratiuni prea ecologice( restul lumii, in mod concret nu da prea multi bani pe ideea de verde) ci din ratiuni pur geostrategice. Atunci cand n-ai, incerci sa reduci consumul si sa strangi cu taraita de unde ai( eolian, solar etc).
  Nu inseamna ca e rau, Dimpotriva, eu salut initiativele verzi, dar vreau sa vedeti " the real thing".

  Am vazut muulte locuri din lume si am vazut ce inseamna ecologia de fatada.
  Un exemplu: UK. Cand e vorba de consumul de energie toata lumea e verde. Cand e vorba de gunoi, de reciclare, de fatada iar toata lumea e verde. Dar am vazut cu ochii mei de atatea ori cand gunoaiele segregate erau aruncate la gramada in groapa.
  Alt exemplu: Asia, care numara jumatate din planeta( exceptie Japonia, alta tara care n-are). Pai China,Thailanda, India etc, nu dau doi bani pe ideea de verde. Acolo e vorba de foame si de efortul de a umple un stomac gol, chiar daca pt asta trebuiesc ucise si ultimele foci existente pe Terra.
  Japonezii chiar vaneaza sistematic balenele, desi nu ar avea voie( in afara de aspectul asta, Japonia e destul de verde).
  Si sa nu uitam ca si Occidentul a trecut prin asta. Ca idee, balenele sunt acum specie pe cale de disparitie datorita Occidentului, nu Orientului. Acum a venit randul altora sa scoata capul.
  Si in afara de asta, nu stiu cat de cuantificabil este efectul efortului de a fi mai verde atata timp cat jumatate din planeta are alte prioritati.
 • 0 (4 voturi)    
  Continuare (Vineri, 4 martie 2011, 17:58)

  ioeujemoi [utilizator]

  Cel mai important benficiu in a fi verde il consider castigul in sanatate, printr-un aer mai curat.

  E un mare castig, fara dubii, dar parca se pornise de la povestea cu global warming la inceput......ceva inca nedemonstrat fara echivoc si....cam subred pentru a porni o campanie modiala.

  Pt mine global warming e un fel de bin Laden, de alta speta. Adica inamicul care ne permite sa facem mai multe decat am fi putut justifica in mod normal.
  • +3 (3 voturi)    
   Mda (Vineri, 4 martie 2011, 18:52)

   danutz [anonim] i-a raspuns lui ioeujemoi

   Ne ajunge o suta de ani carbunele. Si dupa? Sau nu te intereseaza deloc? Crezi ca tehnologiile noi se dezvolta de pe o zi pe alta? Crezi ca poti intelege niste fenomene de azi pe maine? Plus ca da, in general tehnologiile astea verzi au un defect, nu sutn constante. Asa ca va trebui sa ai rezerve pentru a compensa cand nu bate vantul sau nu e soare, etc. Aia cu ce o vei face peste o suta de ani cand nu vei mai avea petrol si carbune?

   PS: te contrazici un pic; aerul curat nu il vei avea atata vreme cat jumatate din planeta polueaza.
   • -2 (4 voturi)    
    Nu e chiar asa (Vineri, 4 martie 2011, 19:35)

    ioeujemoi [utilizator] i-a raspuns lui danutz

    Aerul local poate fi relativ curat chiar daca jumatate de planeta polueaza.
    Faptul ca in China se polueaza nu afecteaza vizibil calitatea aerului din Galati, de exemplu.

    Cat despre situatia energetica a omenirii peste o suta de ani.....hai sa fim seriosi.
    Cat timp ai butoiul cu votca te mai gandesti la ce o sa fie dupa ce il termini?
    Lasa-i pe cei care nu au sa se gandeasca cum sa aiba si ei un butoi.

    In afara de asta, voi spuneti ca vremea termocentralelor s-a dus doar din cauza ca peste o suta de ani nu va mai fi carbune?
    Pai si pana atunci ce facem? Stam si asteptam tehnologii minune, dardaind de frig?

    Eoliene? Sunt bune, dar arhi insuficiente.
    Daca toata Dobrogea ar fi plina din metru in metru de eoliene nu cred ca ar acoperi necesarul Romaniei.
    Bune ar mai fi niste reactoare, dar vedeti ca si alea se taraganeaza....

    Pana la fuziunea la rece mai cale lunga..asa ca...mai aruncati o lopata de carbuni in foc pana atunci !
 • +1 (3 voturi)    
  Energie (Vineri, 4 martie 2011, 18:10)

  J.Watt [anonim]

  De la aparitia proiectului noilor Coneluri strainii au votat cu picioarele.Aceste doua coneluri inventate de sindicalistul Condescu si PDL au menirea sa asigure voturile minerilor PDL ului.Toti banii ce s-ar putea imprumuta prin gajarea hidrocentralelor si a reactoarelor (2miliarde euro)ar plati salariile minerilor din Oltenia si Valea |Jiului plus CET Bucuresti etc care ar trebui doar sa voteze PDL. Cine urma sa plateasca imprumuturile Videanu si Base n-au precizat dar este vorba de contribuabilul roman inca o generatie.
  • +1 (3 voturi)    
   e kosher ca energia sa fie pe mana straina? (Vineri, 4 martie 2011, 19:44)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui J.Watt

   asa e in franta, asa e in Italia,asa e in germania,asa e in spania,asa e in cehia ?habar nu ai ce vorbesti ,dar Romanie,
   natie de sclavi ,cum sar repede reprezentanii tai sa caineze=*strainii au votat cu picioarele!*!!!ei si ce ?duca-se....
 • -1 (3 voturi)    
  PDL (Vineri, 4 martie 2011, 18:13)

  mitiuca [anonim]

  PDL aduce prosperitate si fericire
 • -1 (1 vot)    
  Tradatori de tara (Sâmbătă, 5 martie 2011, 8:56)

  valisa [utilizator]

  Asta sunt toti cei care ne conduc de la 1989.

  Istoria ne arata pentru a mia oara distrugerile pe care le provoaca capitalismul oriunde isi baga coada.
  Ceausescu ne-a lasat o tara respectata, libera si independenta, unita, fara datorii. Capitalistii, prin lovitura de stat din 1989 ne-au subjugat, au distrus toate realizarile comunismului si ne-au transformat in sclavi. Treziti-va romani! Tara ne este furata bucata cu bucata si voi nu vedeti. Luxul v-a luat mintile.

  Traisca Comunismul !
 • +1 (1 vot)    
  curiozitati romanesti (Sâmbătă, 5 martie 2011, 9:54)

  sile [anonim]

  A fost o vreme cand in Romania se construiau,centrale,combinate,intreprinderi fara prea multe discutii
  .Astea au asigurat si inca mai asigura,o parte dintre ele,energie electrica,locuri de munca,un minim de productie industriala,etc.

  A venit o alta vreme in care baietii destepti au transformat in fier vechi (si in conturi grase pentru ei) fostele fabrici si uzine iar politicieni de doi bani au subminat economia romaneasca prin neglijarea interesului national trimitind cu zeci de ani inapoi dezvoltarea industriala a tarii.

  Acum se incearca ,in unele domenii,"dregerea busuiocului' dar o meteahna veche romaneasca,vorbitul prea mult si degeaba,se opune redresarii situatiei.

  Curioasa natie !!
 • 0 (0 voturi)    
  noapte buna (Duminică, 6 martie 2011, 13:12)

  electronul liber [anonim]

  noroc cu criza economica. marii consumatori industriali au redus consumul de electricitate si echilibrul productie / consum a fost in continuare asigurat.
  amanarea demararii investitiilor masive (retehnologizare termo, cernavoda 3-4, etc) va fi platita insa peste cativa ani, cand va trebui sa ne reobisnuim cu curentul taiat cateva ore pe zi, ca inainte de '89.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by