Rusia intentioneaza sa construiasca o uzina de lichefiere a gazelor naturale la Marea Neagra
"Va rog sa examinati posibilitatea de a crea o uzina de lichefiere a gazului natural la tarmul Marii Negre in legatura cu proiectul South Stream", a afirmat seful guvernului rus.
"Constructia de instalatii destinate lichefierii gazului natural ne va oferi mai multe posibilitati de a ne diversifica pietele", a explicat Putin.
Gazoductul South Stream isi propune sa lege Rusia de Europa centrala si meridionala traversand Marea Neagra si Adriatica, pentru a reduce dependenta de tari de tranzit precum Ucraina si Turcia. Lungimea tronsonului submaritim este de circa 900 de km iar adancimea maxima va depasi 2.000 de metri.
Cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze, tronsonul submaritim ar trebui sa devina functional in 2015.
Informatia vine in contextul in care, la inceputul acestui an, Azerbaijan, Georgia si Romania au infiintat compania de proiect care isi propune aducerea gazelor naturale din Azerbaidjan pe ruta Baku - Kulevi (Georgia) - Constanta (Romania).
Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminaul LNG. Intr-o prima faza, ar putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
E mult mai complicat sa duci negocieri nesfarsite cu tari pe unde ti-ar putea trece conducta in loc sa faci o uzina de lichefiere si sa duci gazul pe unde vrei.
S-ar putea ca South Stream sa nu fie concretizat niciodata, folosit virtual doar ca arma de influenta a Rusiei in politica energetica UE si in subjugarea unor state mai mici gen Bulgaria.
Oricum, Romania a luat deja un avans in proiectul AGRI, la Constanta va fi terminalul de delichefiere pt UE, asa ca s-ar putea ca si Rusia sa exporte pana la urma gaz lichefiat tot prin Constanta. Avantaj Romania !
Eu vad trei optiuni aici:
- rusii sa gindesc sa-l de-lichefieze la Constanta si sa-l pompeze catre Europa. Super ideea!
- rusii le cer bulgarilor sa faca si ei o statie (ca sa nu conlucreze cu Romania) si sa-l exporte in Europa prin Bulgaria. Posibil
- rusii - il transporta prin Dardanele (o strimtoare si asa aglomerata, unde sunt la mina turcilor) catre un alt punct de de-lichefiere in Europa. Exista si varianta aceasta, dar ma intreb - de ce oare sa se chinuie sa-l duca in alta parte cind au Constanta asa aproape???
Imi place sa cred ca, cu un South Stream asa de scump, varianta prin Romania ar fi cea mai plauzibila. Sa de Cel de Sus.