Cum vrea Petrom sa utilizeze 18% din productia sa de gaze pentru centrala electrica de la Brazi

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 22 martie 2011, 12:43 Economie | Energie


Petrom, principala companie suprataxata
Foto: AGERPRES
Petrom se afla in conflict cu autoritatile statului, marul discordiei fiind centrala electrica de la Brazi in care compania a investit 500 de milioane de euro. Totul a pornit de la faptul ca Petrom intentiona sa utilizeze pentru centrala de 860 de megawati de la Brazi doar gaze de productie interna. Planurile companiei au fost zadarnicite de Ordinul comun 11/2011 al ministrului economiei, al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, care obliga Petrom sa formeze un cos de gaze interne si din import pentru alimentarea centralei. Ministerul Economiei considera ca nu poate lasa Petrom sa intre pe piata energiei electrice cu avantaje in plus fata de alti competitori. Petrom nu s-a lasat si a contestat in justitie ordinul pe motiv ca ar contravine Legii Gazelor.

Cum justifica Petrom necesitatea alimentarii centralei de la Brazi doar cu gaze din productia interna

 • "Potrivit principiilor noastre de business, respectam intotdeauna legislatia din Romania. Cu toate acestea, disponibilitatea gazelor din productia interna este rezultatul unui efort investitional semnificativ. Ar trebui de asemenea avut in vedere faptul ca centrala de la Brazi nu va primi certificate CO2, spre deosebire de alte centrale din Romania, ceea ce constituie un avantaj decisiv pentru acestea (20 mil Euro in 2011-2012)", se arata intr-un raspuns al Petrom catre HotNews.ro.
 • In ceea ce priveste ordinul comun al Ministerului Economiei, ANRE si ANRM, "Am intreprins masurile legale pentru a contesta legalitatea acestui Ordin ce contravine Legii Gazelor din Romania, legislatiei europene si principiilor UE privind piata interna. Nu putem anticipa decizia curtii sau potentiale reactii ale Comisiei Europene", mai precizeaza reprezentantii Petrom.
Nota redactiei: Romania poate emite in perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. In fiecare an Romania dispune de 75,94 milioane de certificate. Industria energetica are cel mai mare plafon alocat pentru perioada 2008-2012, cu 208,6 milioane de certificate, urmata de industria de productie si prelucare a metalelor feroase, cu 61,6 milioane, industria cimentului, cu 41,2 milioane si industria de rafinare a petrolului, cu 28,8 milioane de permise.

Care este interesul? "In functie de conditiile de piata, ne asteptam la un consum total care ar putea sa varieze intre 0,6 - 0,9 miliarde metri cubi/an, ceea ce reprezinta mai putin de 18% din productia anuala de gaze a Petrom", au mai afirmat reprezentantii companiei.

De se feresc de importuri? In Romania pretul pentru gazele din productia interna a fost  blocat la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc inca din 2009, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut in ultimii ani ajungand la 400 de  dolari/1.000 mc. Anul trecut, Petrom, al doilea mare producator dupa Romgaz, a asigurat circa 46% din productia de gaze la nivel national, ceea ce inseamna aproximativ 5,1  miliarde metri cubi, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

De ce se tem autoritatile sa permita alimentarea cu gaze doar din productia interna

 • Ponderea importurilor a tot crescut, mai ales din cauza facilitatii primite de  combinatele chimice care au consumat o lunga perioada de timp, din 2009 pana in octombrie 2010, doar gaze din productia interna. Consumul masiv din productia  interna a golit depozitele, ANRE fiind nevoita sa creasca ponderea importurilor in structura amestecului de gaze naturale pana la 40%, fata de 20% cat era in  mod obisnuit. Daca Petrom ar si-ar indrepta 20% din productie catre centrala de la Brazi, ponderea importurilor in cosul destinat celorlalti consumatori va fi si mai mare, fapt care s-ar putea reflecta in preturi.

Pentru a evita o astfel de situatie, a fost emis Ordinul comun 11/2011/39/177/2010 care modifica Ordinul comun 102.136/530/97/2006. Potrivit noului ordin, sunt introdusi in categoria celor care trebuie respecte structura amestecului de gaze naturale -titularii de acorduri petroliere, pentru cantitatile de gaze naturale utilizate pentru consumul propriu, la toate locurile de consum, la sediul principal, precum si la sediile filialelor, sucursalelor, agentiilor, reprezentantelor, punctelor de lucru si ale celorlalte sedii secundare, in derularea tuturor activitatilor, cu exceptia operatiunilor petroliere si a consumurilor tehnologice specifice acestora".

Mai mult, noul ordin prevede ca Transgaz poate sista transportul gazelor, daca Petrom nu face dovada faptului ca si-a realizat cosul cu gaze din productia interna si din importuri.

"Ar fi concurenta neloiala intre centrala de la Brazi care consuma numai gaze din intern si altele care utilizeaza gaze dintr-un cos"-Surse

Ordinul din 2006 defineste cosul de gaze si permitea Petrom sa utilizeze gaze din productia interna pentru consum propriu tehnologic. "Pentru a nu mai lasa loc la interpretari, in Parlament, s-a incercat clarificarea statului de consumator prevazut in Legea gazelor 351/2004. Practic, ceea ce se prevede in ordinul comun care nemultumeste acum compania Petrom, au incercat parlamentarii sa introduca in Legea gazelor. Deocamdata, proiectul se afla la Camera Deputatilor. Nu numai pentru Petrom este valabil acest ordin, ci si pentru Romgaz care urmeaza sa prea termocentrala de la Iernut. (n.red. Romgaz urmeaza sa isi contruiasca la Iernut o centrala electrica pe gaze, de 600 MW)", au declarat pe HotNews.ro surse din Ministerul Economiei.

Indignarea celor de la Petrom este cu atat mai mare cu cat au fost obisnuiti pana acum sa utilizeze gaze din productia interna pentru consum propriu tehnologic in cazul combinatului de ingrasaminte chimice Doljchim. Acum nu se mai pune problema deoarece activitatea Doljchim a fost redusa pana aproape de inchidere.  

 • "Petrom a avut o cantitate mare pentru consumul propriu tehnologic, a fost cazul mai vechi al alimentarii combinatului de la Doljchim, cand foloseau gaze din productia interna, la un pret mai mic. In cazul centralei de la Brazi, sa nu uite ca vor sa utilizeze gaze din intern pentru a intra intr-un sistem energetic. De aceea, cred ca pentru alimentarea acestei centrale trebuie sa foloseasca din cos. Ei (n.red. Petrom) fac energie, intra pe piata energetica romaneasca si ar fi concurenta neloiala intre centrala aceasta care consuma numai gaze din intern si altele care utilizeaza gaze dintr-un cos. In niciun caz nu putem sa dam o derogare pentru Petrom. Orice derogare inseamna ajutor, iar ei (Petrom) trebuie sa indeplineasca cerintele valabile pentru toata lumea", au mai spus pentru HotNews.ro surse din Ministerul Economiei.
Citeste si cum poate fi obligata Romania sa dea "unda verde" exporturilor de gaze.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4900 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Esenta (Marţi, 22 martie 2011, 12:53)

  Vizitiul [utilizator]

  "In Romania pretul pentru gazele din productia interna a fost blocat la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc inca din 2009, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut in ultimii ani ajungand la 400 de dolari/1.000 mc."
  • +3 (3 voturi)    
   Petrom de ce nu investeste in gaz-hidrati ? (Marţi, 22 martie 2011, 13:01)

   Romania, o tara cu bogatii neexploatate [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   Romania asteapta investitori care sa concesioneze platforma continentala din Marea Neagra pentru exploatarea gaz-hidratilor.

   Autoritatile si-au adus aminte ca avem resurse uriase de gaz-hidrati, de existenta carora se stie inca din perioada celui de-al doilea razboi mondial.

   Asta spune presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, in cadrul Black Sea Renewable Energy Forum, ca Romania are un potential urias de gaz-hidrati.

   Exista un studiu realizat mai demult de o companie de cercetare condusa de Jean-Jacques Cousteau, in urma unor investigatii in Marea Neagra, in special pe platforma continentala care apartine Ucrainei si Romaniei, si care a pus in evidenta rezerve estimate la 880 de milioane tone de combustibil pentru Romania.

   Asta ar insemna ca Romania ar capata autonomie privind importul de gaze si, as putea sa spun, si de materie prima energetica, pentru 200 de ani.

   Oameni de stiinta ucraineni si germani au descoperit rezerve enorme de hidrati de gaze, cunoscuti si drept 'gheata inflamabila', in zona economica ucraineana din Marea Neagra, capabile sa aprovizioneze cu energie Ucraina pe durata a 1.500 de ani, a anuntat in iunie 2010 seful adjunct al unui departament din cadrul Institutului de biologie pentru marile sudice din Ucraina, Serghei Gulin, doctor in stiinte, citat de RBC.ua.

   El a facut parte din echipa de cercetatori care au prospectat rezervele de resurse naturale de pe fundul Marii Negre.

   Conform estimarilor preliminare, in zona economica ucraineana din Marea Neagra s-ar afla rezerve de gaz metan cel putin egale cu 100 de productii anuale de gaz metan in Ucraina.
   In prezent, pe teritoriul ucrainean se extrag in jur de 20 miliarde metri cubi de gaze pe an. Astfel, in cazul in care s-ar extrage un volum similar de gaz metan din Marea Neagra cu cel extras de pe uscat, acesta ar fi suficient pentru aprovizionarea Ucrainei pe o durata de 1000-1500 de ani.
 • +3 (3 voturi)    
  niste mercenari (Marţi, 22 martie 2011, 13:01)

  dumil [utilizator]

  petrom a intrat in confilct cu toti romanii.
  In ultimii 3 ani, desi in plina criza, au crescu pretul la carburantii cu peste 50%, in conditiile in care o mare parte din petrol il iau din productie interna.

  Si ne intrebam de ce au crescut preturile la alimente si alte chestii.

  Ne trateaza la fel cum fac cu tarile arabe, exploatare maxima, profit maxim, in momentul in care se vor termina resusele nu vor ezita sa se mute in alta tara.
  • 0 (4 voturi)    
   Normal ca vinde la preturile pietii (Marţi, 22 martie 2011, 13:34)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui dumil

   Nu sunt fan Petrom, dar e clar ca Petrom vinde (isi vinde, catre prtopriile rafinarii) petrolul la pretul mondial al petrolului.
   De ce sa vinda la un pret mai mic romanilor? Daca ar fi asa, nu ar mai vinde in Romania, pot sa vanda in Ungaria la pretul pietii.
   Ca si Petrom, si Lukoil si Rompetrol isi comercializezaza propriul petrol (si ei au rezervele lor, in tarile lor), asta nu inseamna ca ei vor vinde la preturile de productie.

   La fel e si cu graul de exemplu, producatorii interni vor vinde chiar si in Romania la preturile mondiale, e evident ca nu vor vinde mai ieftin, altfel l-ar exporta.

   Cresterea pretului la pompa e in mare parte dat de taxe si accize, de ce nu scade statul accizele, ca in America (unde nu sunt accize si pretul ar fi la jumatate.

   Sa nu uitam ca totusi Petromul plateste redeventa pe exploatarile din Romania (ca nu e redeventa potrivita...e alta poveste) si de asemenea, daca are un profit mare la petrol, plateste impozit pe profit in Romania.
   Cred ca e un pic deplasat discutia a sa aruncam vina pe Petrom, ei sunt firma privata si nu-i putem acuza ca vor sa faca profit.
   Nu-ti convine, pune-ti GPL sau cumpara masina pe elecrtricitate.!
  • -1 (1 vot)    
   Taxe, accize (Marţi, 22 martie 2011, 18:18)

   SebyS [anonim] i-a raspuns lui dumil

   Dupa cum a zis si Marius mai sus, pretul carburantilor este in mare parte constituit din accize si taxe. Intre 50 si 60% (nu stiu exact) din pretul benzinei inseamna taxe pe care Petrom le plateste la stat. Si statul ce a facut din banii aia ? Putin sau poate deloc...insa Petrom a extras petrol, l-a rafinat, l-a prelucrat si ti l-a distribuit tie...asta pentru mai putin de 50% in pretul carburantului.
   Chiar azi m-am uitat la preturile carburantilor in SUA si am vazut ca acolo se vinde cu 3,5$ galonul de benzina...deci cam 1$/litru (deci cam cat ia si Petromu´ din preturile la carburanti, daca scazi taxele si accizele). Numai noi astia din Europa avem preturi duble la carburanti...
   Insa, macar in alte tari din Europa se vede unde se duc banii astia...nu ca la noi unde se taie panglica pentru cateva zeci de km de autostrada...
   Nu vreau sa iau neaparat apararea Petromului, insa altii sunt aia care ne fura mai mult decat ei.

   Sa traim bine, cica...
   • 0 (0 voturi)    
    esti sigur ca stii despre ce vorbesti? (Miercuri, 23 martie 2011, 17:01)

    dumil [utilizator] i-a raspuns lui SebyS

    da TVA-ul si accizele reprezinta aprox 45% din pret, de unde rezulta ca accizele sunt de aprox 20%.
    cresterea TVA-ului in ultimii ani a fost de 5% si la accize la fel de aprox 5% de unde rezulta o crestere din cauza statului de 10%.

    Restul de 40% crestere i se daoreaza integral petromului!

    Ce nu intelegi tu e ca ei o mare parte din petrol il extrag de la noi, si nu il cumpara de nicaieri. Or cand OMV a preluat Petrom au preluat "doar dreptul de exploatare" nu si petrolul.

    N-as avea nimic cu ei daca l-ar cumpara de undeva, numai ca ei nu asta fac!
 • +3 (3 voturi)    
  :)))) :(((( (Marţi, 22 martie 2011, 13:08)

  resita31 [utilizator]

  „Romania (Petrom) va creste prin bun-simt si responsabilitate“ ... :))))
  cei din legislativul tarii noastre, nu toti rau intentionati ci si din iresponsabilitate sau prostie, nu au reusit sa reglementeze, inclusiv din punct de vedere principial, un cod de afaceri... dar am uitat, romanul de rand e de vina deoarece e puturos si ca nu ii place munca si ca nu are in cap decat proteste si cerinte...
  apropo, "Ford a angajat 90 de persoane la Craiova in trei ani, dar circa 300 au parasit uzina in aceeasi perioada"
  cum naiba a ajuns tara asta in asemenea hal??!! :((((
 • +1 (1 vot)    
  Petrom face legea in Romania. (Marţi, 22 martie 2011, 14:24)

  mircea [anonim]

  Si pentru a tine minte cine a privatizat pe furis Petrom cu tot cu bogatiile subsolului,trebuie sa-i multumim fierbinte lui Nastase si PSD.Parca nu i-am auzit pe cei de la PSD sa se planga de pretul benzinei sau al gazelor.Stiu ei de ce.
 • 0 (0 voturi)    
  re (Marţi, 22 martie 2011, 14:30)

  gottlieb [anonim]

  "Consumul masiv din productia interna a golit depozitele, ANRE fiind nevoita sa creasca ponderea importurilor in structura amestecului de gaze naturale pana la 40%, fata de 20% cat era in mod obisnuit."

  Cum naiba a crescut importul de GN si modificarea amestestecului de la un 25-30% import, la 40%, cand conducta de la Isaccea este inchisa? nu cumva s-au vandut gaze din prouctia interna la pret de import?
  • 0 (0 voturi)    
   raspunsul (Miercuri, 23 martie 2011, 9:25)

   eu [anonim] i-a raspuns lui gottlieb

   "a golit depozitele". In perioada verii au fost importuri f. mari care au fost inmagazinate. Acum "se golesc depozitele" de gaze din import - romanesti nu prea am avut in depozite. Putem sa nu importam 5-6 luni dar in cos sa apara gaze din import - daca se extrage din inmagazinare.
   • 0 (0 voturi)    
    re (Duminică, 27 martie 2011, 21:52)

    gottlieb [anonim] i-a raspuns lui eu

    sa inteleg ca lucrezi in domeniul respectiv si cunosti atat de bine mersul treburilor? ptr ca si eu lucrez in acest domeniu, si as avea o parere contrara celei exprimate de tine in ceea ce priveste productia interna de gn a Romaniei, cat si stocurile inmagazinate
 • 0 (2 voturi)    
  Investitie Brazi (Marţi, 22 martie 2011, 14:44)

  Rali [utilizator]

  Petrom a investit la Brazi si a facut un studiu de fezabilitate, cu niste preturi ale gazelor naturale care sa-i asigure profitul cat mai rapid. Acum vine guvernul (ANRE + ME) si zice, bai prostilor, bai nesimtitilor, ia ca schimb eu regulile ca de la voi nu mai iau spaga si energie ieftina cum iau de la centralele pe carbune. Cum sa concurez eu statul care nu am mai facut 10 MW de 20 ani cu Petrom care tocmai face 860 MW? Asta inseamna conform reglementarilor sa inchid niste grupuri care sunt ale statului, las niste someri si niste familii fara paine, jos hotii de la Petrom care produc cu 59% randament, sus Braila si Iernut care produc cu 33% tot cu gaz!
  Si uite asa se mai intreba de ce fug investitorii din energie din tara asta!
  • +1 (1 vot)    
   sa producem sa produvem oricat de mult ne-ar cost (Marţi, 22 martie 2011, 18:03)

   gavril [anonim] i-a raspuns lui Rali

   Guvern fooooooaaaarte competent...!
   • 0 (0 voturi)    
    Productie de dragul productiei. (Marţi, 22 martie 2011, 18:52)

    coco04 [utilizator] i-a raspuns lui gavril

    Ai perfecta dreptate! Productia trebuie sa fie rentabila caci altfel....
  • 0 (0 voturi)    
   da, asa e! (Miercuri, 23 martie 2011, 11:48)

   Ipse [anonim] i-a raspuns lui Rali

   Corect. Si in plus statul investete 1.2 miliarede euor ca sa capteze CO2 de la o centrala de carbune din Oltenia. Ai auzit bine, dublu fata de costul centralei de la Brazi care, asa cum bine arati emite CO2 aproiape la jumatate la aceeasi putere produsa.
 • 0 (0 voturi)    
  Debuseu (Marţi, 22 martie 2011, 18:50)

  coco04 [utilizator]

  1.Centrala de la Brazi e un debuseu pentru Petrom.Ecuatia e simpla: Daca sunt constrangeri la pretul gazului metan intern (extras de Petrom) ei uite ca la energia electrica nu e nici-o constrangere!
  Deci chestia e simpla:transformi gazul intern in energie si il vinzi ca energie.
  2.Resursele naturale nu sunt neaparat o bogatie.Depinde de tipul de zacaminte,adancime,concentratia resurselor sau altfel spus costul exploatarii acelor resurse si pretul la care pot fi vandute.Pe scurt: Profitabilitate si rentabilitate.
  A exprima doar cantitati sau volume e demagogie si nu economie.
 • 0 (0 voturi)    
  Vai de noi (Marţi, 22 martie 2011, 18:55)

  Petrolist [anonim]

  Așa se întâmplă când companiile strategice și resursele tării sunt vândute străinilor.
  Pe austriecii de la OMV Petrom nu-i interesează decât profitul. Ei din start câștigă 240 euro (400 - 160) la fiecare 1.000 mc de gaz utilizată la producerea energiei electrice.
  Credeți că acești bani rămân în România sau se duc în Austria pentru prosperitatea de acolo?
  Credeți că îi doare undeva pe austrieci că noi, populația și firmele românești, o să plătim din ce în ce mai scump consumul de gaze și celelalte produse la fabricarea cărora se utilizează gaze?
  • 0 (0 voturi)    
   conceptie... (Miercuri, 23 martie 2011, 12:46)

   vbeje [utilizator] i-a raspuns lui Petrolist

   Mie asta mi se pare conceptie comunista...

   poate sunt subiectiv, dar nu astea sunt parghiile pe care trebuie sa le foloseasca un stat capitalist.
   Preturile sunt dictate de cerere si de oferta si in plus de respectarea legislatiei in vigoare care trebuie sa fie obiectiva si corecta.
   Castigul statului si ulterior al nostru ca cetateni se regleaza altfel: odata prin impozit pe profit (care daca respecti legea il platesti) si al doilea prin dividente: sa nu uitam ca statul are in ca 30+% din Petrom si in cazul in care exista profit acesta trebuie reinvestit sau platite dividente. Stiu ca asta nu ne influenteaza pe noi direct si pe buzunarele noastre nici atat pentru ca Statul ar trebui sa managerieze bine aceste sume si sa ne arate ca face ceva pentru noi.

   si ca si contra exemplu intodeauna cand am argumentat astfel am cerut contrasolutii si nu plangeri: care ar fi solutia dvs in momentul de fata. Dar una capitalsita care sa respecte legea dar si dorinta companiilor de a face profit (care pana la urma este atat de normal incat nu ne putem noi obisnui cu ideea)
 • 0 (0 voturi)    
  putini stiu... (Miercuri, 23 martie 2011, 9:59)

  eu [anonim]

  Petrom nu are voie sa utilizeze gaze doar din intern. Raspunsul clar e ca nu reprezinta consum tehnologic. Sa nu va imaginati ca Petrom are 100 de sonde pe langa centrala si ia gazul de acolo.
  Nici macar nu are capacitatea zonala de productie si "apeleaza " la depozitul Romgaz de la 35km distanta printr-o conducta dedicata. este consum tehnologic? parerea mea ca nu
  de asemenea se pune problema personalitatii juridice a centralei (daca este aceiasi si daca are acelasi punct de lucru-locatie cu explotarea gazelor).
  "consum tehnologic" - ar trebui raportat doar la activitatea de exploatare gaze, ca fiind cantitatea utilizata exclusiv pentru purificare si normalizare gaze. Ori, in cazul Petrom nu este cazul, pentru ca utilizarea gazelor se face pentru rafinare petrol, producere curent electric. Eu as cere verificarea utilizarii de pana acum a acestor gaze naturale.
  Trebuie avut in vedere ca centrala va consuma gaze "pure" si nu va face nimic in sensul modificarii starii gazelor - deci nu poate fi catalogat drept consum tehnologic.
  Avantajul economic ar fi de 110 mil eur/an si nu are a face cu sesizarea Petrom ca ar "pierde" 20 mil eur in certificate verzi.
  • 0 (0 voturi)    
   un pic mai delicat... (Miercuri, 23 martie 2011, 14:25)

   vbeje [utilizator] i-a raspuns lui eu

   aici e un pic mai delicat... Petrom-ul in Brazi foloseste gazul pentru a produce electricitate pe care o foloseste in procesul de productie al carburantilor... in cazul asta este consum tehnologic?
   nu stiu legislativ (si chiar as fi interesat) cum se defineste consumul tehnologic... in teoria economica am gasit: "Norma de consum tehnologic exprimă consumul maxim admis de materii prime, materiale,
   combustibili şi energie electrică etc. pentru executarea unei unităţi de produs, de lucrare sau
   prestaţie de serviciu, în cadrul proceselor tehnologice de prelucrare şi transformare folosite în
   unitatea economică luată în calcul."

   daca tragem paralela si in loc de carburanti se produce energie ar putea fi considerat consum tehnologic? cred ca asta e chichita...
 • 0 (0 voturi)    
  Gazul - resursa de interes national (Miercuri, 23 martie 2011, 14:09)

  etre [anonim]

  Interesul nu este sa se vanda la pretul de pe piata internationala.

  1) Pretul pe piata internationala nu este la fel. Noi importam gaze din Rusia. Din cate stiu Gazprom-ul negociaza cu fiecare stat in parte, iar in Romania are unele din ele mai mari preturi din zona.
  Ca stat, nu ai interesul sa iti dai resursele ieftin si sa importi scump.

  2) Pentru toti cei care cred altfel, imi pare rau. Gazele, petrolul, in general resursele importante sunt resurse de importanta nationala. Astfel, deciziile nu pot fi lasate discretionar la mana unor companii cu actionariat strain.
  Vine iarna, incepe iar o criza a gazului. Rusii ne taie noua din portie, pentru ca suntem mai putin importanti.

  Sa va vad atunci cat va incalzeste , la propriu si figurat, conceptul de piata libera, cand Petrom arde gazul degeaba iar tu nu ai presiune la centrala.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Miercuri, 23 martie 2011, 14:19)

   vbeje [utilizator] i-a raspuns lui etre

   ... treci pe incalzire electrica? :-?? e un pic cinic stiu, dar cati din cei care si-au montat centrala macar s-au gandit un pic in viitor la ce probleme ar putea avea... si uite ca avem centrale de la apartamente cu 2 camere in sus, cand pentru 40-70 mp poti sta linistit cu repartitoare plus incalzire electrica...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by