Grupul OMV a anuntat descoperirea unor rezerve de gaze naturale pe Coasta de Nord-Vest a Australiei, in sonda de explorare Zola-1. "Aceasta este una dintre cele mai mari descoperiri de gaze naturale ale companiei", sustine OMV printr-un comunicat de presa. Situata la aproximativ 100 km de Coasta de Vest a Australiei, sonda de explorare Zola-1, parte a licentei de explorare WA-290-P, a confirmat existenta unor straturi de gresie cu o grosime neta a depozitului de gaze naturale de 130 m, intr-o zona situata la sud de campul gazeifer Gorgon.

"Sonda auxiliara de evaluare, aferenta sondei initiale de explorare Zola-1, a forat pana la o adancime totala de 4.713 m (adancime verticala reala). Masuratorile extinse, prin linie de cablu, alaturi de un program de testare a presiunii au confirmat prezenta de gaze naturale in mai multe nisipuri de inalta calitate din zona formatiunii Triasic Mungaroo. Sonda principala si cea auxiliara au fost forate in apa la o adancime de 285 m si au indicat o grosime neta a depozitului de gaze naturale de 130 m", se mai arata in comunicat. Ambele sonde vor fi astupate si abandonate conform planului.

Pentru a putea evalua in continuare potentialul de dezvoltare al Zola, OMV si partenerii sai, Apache (operator), Santos, Nippon Oil Exploration si Tap Oil, au agreat sa achizitioneze un studiu seismic 3D de inalta rezolutie, care va incepe cel mai probabil de la jumatatea acestui an.

"Zola-1 reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri de gaze naturale ale OMV si este rezultatul unei campanii de explorare si evaluare de succes, desfasurata in conditii de siguranta. Suntem foarte mandri de activitatea de explorare a OMV in Australia, care a culminat cu aceasta descoperire semnificativa de pe Coasta de Nord-Vest. Urmatorul pas va fi evaluarea descoperirii de gaze naturale, inclusiv prin achizitia unui nou studiu seismic 3D", a declarat Jaap Huijskes, membru al Consiliului Director OMV.

  • In 2010, volumul productiei zilnice de titei si gaze naturale al OMV a fost de 318.000 bep/zi, iar rezervele dovedite ale companiei la sfarsitul anului se ridicau la aproximativ 1,5 miliarde bep. OMV intentioneaza sa-si creasca portofoliul existent si este in cautarea de noi regiuni in crestere din zona Marii Caspice, a Orientului Mijlociu si a Africii de Nord.