Pompiliu Budulan, Nuclearelectrica: A doua centrala nucleara din Romania nu va fi de tip CANDU, tehnologia folosita la Cernavoda

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 28 iunie 2011, 14:39 Economie | Energie


A doua centrala nucleara din Romania nu va fi de tip CANDU, tehnologia folosita la reactoarele de la Cernavoda, ci "va fi de generatia a 4-a, cu uraniu imbunatatit", a declarat Pompiliu Budulan, director general la Nuclearelectrica. Potrivit acestuia, este vorba de o tehnologie noua care va fi adoptata de multe state europene. Budulan a precizat ca proiectul privind constructia celei de-a doua centrale nucleare nu a fost abandonat, insa prioritare sunt reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Budulan a precizat ca inca se fac studii privind amplasamentul.

Tehnologia tip CANDU utilizeaza apa grea drept moderator si agent de racire, iar combustibilul este uraniul natural.

Cele mai noi proiecte de reactoare nucleare sunt cunoscute sub denumirea de Generatia a IV-a (n.red. sunt inca in faza de cercetare).

Centrala ar urma sa urma sa aiba o capacitate de 2.200 mw instalati si va fi amplasata in Ardeal.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3545 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  oho (Marţi, 28 iunie 2011, 14:44)

  didi [anonim]

  nu zicea base ca nu facem cu alta tehnologie? ca pentru candu avem apa grea in tara si pentru areva tre sa importam uraniu imbogatit? iar s-au razgindit?
  • +3 (3 voturi)    
   Atentie (Marţi, 28 iunie 2011, 15:38)

   gabi [anonim] i-a raspuns lui didi

   In articol nu este vorba despre Cernavoda .
 • -6 (14 voturi)    
  Hai ca e buna (Marţi, 28 iunie 2011, 14:44)

  un roman [anonim]

  Asadar, ne uitam la unii mai inteligenti ca noi (germanii) care si-au propus sa scape de centralele nucleare, iar la noi se construiesc. Exisa vreo logica in deciziile care se iau la nivel national?
  • +3 (7 voturi)    
   Ghici (Marţi, 28 iunie 2011, 15:03)

   Ionascu [anonim] i-a raspuns lui un roman

   Nemtii vor inlocui centralele nucleare cu carbune (sursele regenerabile nu pot sa le inlocuiasca in urmatorii 20-30 de ani).

   Ghici care este tara europeana care are cele mai mari resurse de carbune si cea mai mare productie de carbune, avand cam 60% din productia de carbune din UE?
  • +7 (9 voturi)    
   Sunt si altii mai destepti decat nemtii (Marţi, 28 iunie 2011, 15:04)

   calator [anonim] i-a raspuns lui un roman

   Nu e sigur ca inchiderea centralelor din Germania este o actiune prea inteligenta. Pe logica ta, ne putem uita la altii mai inteligenti decat noi (englezii, finlandezii, suedezii sau francezii) care construiesc. Englezii au anuntat ieri de exemplu.
  • -5 (5 voturi)    
   mai romane (Marţi, 28 iunie 2011, 15:12)

   adyQ [utilizator] i-a raspuns lui un roman

   asa imi place cand faceti compratii cu tari gen germania....mai trebuie muncit 100 de ani in romania ca sa poti face asrfel de comparatii...
  • +1 (3 voturi)    
   Nu stiu... (Marţi, 28 iunie 2011, 15:49)

   AlinN [utilizator] i-a raspuns lui un roman

   Nu stiu daca cea mai buna dovada a inteligentei germane este renuntarea la centralele nucleare.
 • +4 (6 voturi)    
  Ati uitat (Marţi, 28 iunie 2011, 14:47)

  Vizitiul [utilizator]

  Sa listati si promisiunile de electricitate mai ieftina si gargara ce ni s-a servit la constructia centralei de la Cernavoda.

  Vezi sa nu.
 • +3 (3 voturi)    
  SCHENGEN (Marţi, 28 iunie 2011, 14:50)

  Sarkozy [anonim]

  Si uite cum intram in sengen.. facem centrale cu francezi.... si voila... Schengen! Here I Come!
 • +3 (3 voturi)    
  eroare tehnica (Marţi, 28 iunie 2011, 15:05)

  alecu [anonim]

  Generatia a IV-a nici nu exista inca! O sa se construiasca eventual prin 2030 cand o sa avem primele rezultate ale cercetarii? Deci nu cred ca la asta se gandea omul. Poate ca zice de generatia III+ (in cazul nostru Advanced CANDU).
  • +1 (1 vot)    
   stai linistit (Marţi, 28 iunie 2011, 15:21)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui alecu

   La viteza cu care se lucreaza s-ar putea sa fie de generatia a 5-a.
 • +6 (6 voturi)    
  Informare incorecta (sper)... (Marţi, 28 iunie 2011, 15:14)

  calator [anonim]

  Nu stiu daca redactorii de la Hotnews sau acest Budulan comit asemenea greseli impardonabile. Inca nu s-a definit nici o tehnologie pentru generatia a IV-a. Nici macar nu se stie care va fi tipul de reactor ales (avand agent de racire metalul lichid (de exemplu plumbul) sau recatoare folosind ca agent de racire apa in conditii supercritice). De asemenea merita de mentionat ca exista pana acum un singur reactor construit de generatie III in Japonia si un altul in constructie in Finlanda. Tehnologia si licentierea pentru recatoarele de Generatia a IV-a poate (cu un mare semn de intrebare) vor fi probabil disponibile dupa 2035. Poate pana atunci omenirea va face un pas foarte marte in directia fuziunii nucleare. E trist ca o persoana din domeniu cum e acest domn Budulan poate fi atat de slab pregatit (sau ignorant) intr-un asemenea domeniu.
  • +1 (1 vot)    
   specialistii din ziua de azi (Marţi, 28 iunie 2011, 16:13)

   J.R.Oppenheimer [anonim] i-a raspuns lui calator

   Domnul Budulan - vezi CV-ul sau pe http://pdlbucuresti.ro/pompiliu-budulan.html , are studii in domeniul energetic. Anuntul sau denota mai degraba spiritul festivist - victorios al politicianului, decat credibilitatea specialistului.
   S-a molipsit se pare de la colegii de partid.
   • -1 (1 vot)    
    Multumesc (Marţi, 28 iunie 2011, 16:59)

    calator [anonim] i-a raspuns lui J.R.Oppenheimer

    Multumesc, am citit CV-ul acestui domn. Pare o persoana pregatita, dar nu cred ca nu ai remarcat faptul ca pregatirea domniei sale este pe cu totul alt domeniu decat energie. Dumnealui pare sa fie expert in Transporturi si Management. Nu pare sa aiba o legatura directa si nici studii in domeniul energetic cu atat mai putin in domeniul centralelor nucleare. Sa fie vorba oare (ca in multe alte cazuri) de un exces de competenta? (Sau ca in popor - omul (ne)potrivit la locul potrivit). :)
 • 0 (0 voturi)    
  Breeder? (Marţi, 28 iunie 2011, 16:04)

  Natrium [anonim]

  Stie cineva, e vorba de breeder reactor? E eficient dar poti sa faci si material pentru bombe cu el.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Breeder_reactor
  • 0 (0 voturi)    
   Nu se stie nimic deocamdata (Marţi, 28 iunie 2011, 16:59)

   AltClujean [anonim] i-a raspuns lui Natrium

   avand in vedere ca reactoarele din generatia 4 sunt inca experimentale, se poate doar specula. Nu cred ca vom incepe constructia centralei in urmatorii 20 de ani.
 • -2 (4 voturi)    
  impotriva curentului (Marţi, 28 iunie 2011, 16:20)

  Clujeanul [anonim]

  Toata lumea civilizata si dezvoltata, cauta sa renunte la energia nucleara de tot, pentru ca implica riscuri imense si polueaza, iar noi cu un potential hidrologic si eolian enorm (am produce de cateva ori fata de consumul electric intern) tot vorbim de centrale nucleare.

  Ar trebui sa anunte pe care ii alege de prosti sa le puna o centrala nucleara langa casele lor, si apoi sa faca presiune ONG-urile ca la Rosia Montana sa blocheze totul.

  Eu sigur as fi militant impotriva unei asemnea centrale la mai putin de 300 km de unde stau.
  • +2 (2 voturi)    
   Unde ati studiat? (Marţi, 28 iunie 2011, 16:49)

   cetatean [anonim] i-a raspuns lui Clujeanul

   Desigur ati facut dumneavoastra studiile de fezabilitate si calculele respective. Indicati-ne si noua sursa din care v-ati informat si ati ajuns la concluzia ca potentialul eolian si hidrologic este atat de mare. Mie, de exemplu, nu mi-ar place un ditamai lacul de acumulare in apropierea orasului meu. Pe langa distrugerile pe care le provoaca ecosistemului (milioane de metrii cubi excavati plus alte milioane de metrii cubi de beton, plus zona imensa acoperita de apa (de exemplu lacul Vidraru are aproape 30 de km patrati) mai exista si un pericol de inundatie) Cat despre eolian, cate locuri in care bate vantul cu viteza intre 5-15 m/s cunoasteti dumneavostra in Romania?
  • +3 (3 voturi)    
   dar in directia cea buna (Marţi, 28 iunie 2011, 16:51)

   AltClujean [anonim] i-a raspuns lui Clujeanul

   Dimpotriva, in toata lumea civilizata se dezvolta technologie nucleara de generatie noua(
   inclusiv in Germania). Nu poti sustine o economie industrializata doar cu panouri solare si mori de vant, nemtii or sa vada pe pielea lor lucrul acesta.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu cred ca ai dreptate. (Marţi, 28 iunie 2011, 17:00)

   AlinN [utilizator] i-a raspuns lui Clujeanul

   Momentan singura sursa de energie relativ nepoluanta si suficienta cerintelor actuale este energia nucleara. Ce spui tu cu hidrocentrale si eoliene si fotovoltaice nu ar satisface nici 50% din consumul actual cu investitii similare celor pentru centrale nucleare.
 • +1 (1 vot)    
  Catre autoarea articolului (Marţi, 28 iunie 2011, 17:45)

  calator [anonim]

  In Sistemul International de Masura, watt-ul este o unitatea derivata de masurare a puterii. Ca urmare prescurtarea unitatii este W (cu W mare). Ca urmare si 1000000 de "watt" poarta denumirea de megawatt si se prescurteaza [MW].
  • +1 (1 vot)    
   Fizicieni (Marţi, 28 iunie 2011, 18:31)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui calator

   Toate unitatile de masura care folosesc numele unor fizicieni se scriu cu litera mare. De exemplu:
   - W , de la James Watt,
   - J , de la James Prescott Joule,
   - K , de la William Thomson, 1st Baron Kelvin, etc.
 • +1 (1 vot)    
  Uraniu natural (Marţi, 28 iunie 2011, 18:38)

  Daniels22026 [utilizator]

  Cred ca domnul Budulan nu stie exact despre ce vorbeste. Romania a pornit bine in directia uraniului natural si a tehnologiei de tip Candu. Altceva nu se intrevede in acest moment. Imbogatirea uraniului este o idee foarte proasta pentru centralele nucleare. Pe de o parte reactoarele ar fi mai periculoase, pe de alta parte combustibilul ar trebui achizitionat din afara sau imbogatit in Romania. Ambele variante sint gresite.
 • -2 (2 voturi)    
  Centrale nucleare-bombe cu ceas (Miercuri, 29 iunie 2011, 0:32)

  Dani [anonim]

  Acum cand este evident ca nici macar japonezii nu pot controla un dezastru care este in plina desfasurae.Nemtii au decis sa termine defintiv,italienii au votat referendum sa renunte la nucleare,chinezii au suspendat orice dezvoltare,iar dezbateri aprinse sunt in toate statele care detin centrale.Vin "superspecialistii" romani sa ne spuna ce bine este cu ele.Cum veti raspunde voi in fata oamenilor la un deazastru natural,cutremur,inundatiii,o furtuna electromagnetica care va vor lasa fara racire la reactia nucleara,SA NU MAI VORBESC DE UN DEZASTRU UMAN.Veti decreta Dobrogea zona nelocuibila?
  Vreti sa construiti pentru ce buzunare?Deja producem mai mult decat consumm de cand industria este ingropata.Sau trebuie sa ajungem groapa de gunoi si sa livram energie ieftina altora care scapa de riscuri si proteste la ei.
 • -1 (1 vot)    
  Chiar e necesara? (Miercuri, 29 iunie 2011, 12:26)

  Coco [anonim]

  Eu sper sa nu mai fie deloc. Avem potential mare in regenerabile.
 • 0 (0 voturi)    
  Budulan (Joi, 14 iulie 2011, 1:02)

  asd [anonim]

  da-ti demisia...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by