Compania ENEL are posibilitatea prin contract sa-si majoreze participatia din cadrul proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat Luca D’Agnese, director general executiv al Enel Romania. Potrivit acestuia, Enel si ArcelorMittal ar putea sa majoreze participatia la 25-30%, in conditiile in care cele doua detin in prezent 15%, (ENEL-9,15%, iar ArcelorMittal-6,2%). Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a trecut la inceputul anului printr-un mare esec in conditiile in care s-au retras patru investitori.

Reprezentantul Enel a precizat ca cele doua reactoare de la Cernavoda nu pot fi realizate doar de cei 3 actionari implicati in prezent.

Nuclearelectrica a fost nevoita sa preia actiunile companiilor care s-au retras, ramanand alaturi de Arcelor Mittal si Enel, cu o o participatie de 84,65%. Insa, este o povara mult prea mare pentru statul roman si de aceea vrea sa vanda jumatate din actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%.

Pentru realizarea acestui proiect estimat la 4 miliarde de euro a fost creata societatea Energonuclear. Initial, actionariatul companiei de proiect, Energonuclear, era format din: Nuclearelectrica SA 51%, RWE, GDF SUEZ, ENEL, CEZ, cate 9,15% iar ARCELOR MITTAL si IBERDROLA cate 6,2%. CEZ s-a retras din proiect la sfarsitul anului trecut, fiind urmata de RWE, GDF Suez si Iberdrola.

Luca D’Agnese a mai spus ca in acest moment investitorii sunt mult mai prudenti dupa catastrofa nucleara de la Fukushima.

Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica, a anuntat recent cao companie chineza este interesata sa participe la investitia de la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda.

In alta ordine de idei, Luca D’Agnese a mai spus ca datoriile CFR catre Enel au crescut la 187 milioane euro. Pentru recuperarea datoriilor, Enel incearca sa ajunga la o intelegere cu statul roman. Mai exact,o solutie poate fi compensarea datoriilor de la CFR cu dividendele platite catre Electrica.