Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, in prezenta lui Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar european pentru moneda euro si dialog social, lansarea programului Garantii pentru tineri, in cadrul caruia 400 de mii de tineri din Romania vor avea posibilitatea sa acceseze 470 de milioane de euro de la Comisia Europeana. Tinerii care vor accesa programul vor beneficia de consiliere si de subventii pentru a gasi un loc de munca platit decent si pentru o perioada cat mai lunga de timp, potrivit premierului Victor Ponta. Primul ministru a vorbit si despre aderarea Romaniei la zona euro, afirmand ca "Cred ca trendul pozitiv al economiei romanesti poate sa continue intr-un ritm sustinut si cred ca obiectivul nostru de aderare la zona euro poate fi atins printr-o buna colaborare cu institutiile europene si printr-o buna colaborare la nivel national." Programul de Implementare a Garantiei pentru Tineret este realizat cu sprijinul Comisiei Europene, al Directoratului General Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune.

Declaratiile lui Victor Ponta:

In discutiile pe care le-am avut am aratat miste rezultate foarte clare.

Avem 3 ani de crestere economica. Al patrulea, 2015, va fi in aceeasi directie.

Avem 3 ani de reducere a deficitului bugetar si in 2015 vom continua in acest sens.

Avem in 2014 un deficit de 1,5% din PIB. Acest deficit inseamna finante si buget foarte stabil, pe de alta parte insemana si ca trebuie sa cheltuim mai mult pentru dezvoltarea noastra.

Datoria publica a Romaniei e in continuare sub 40% din PIB.

Romania are una dintre cele mai mici datorii publice din UE.

Trebuie facut ceva in plus, primul si cel mai important: lucru locuri de munca, in special locuri de munca pentru tineri. Trebuie si pe poate face mai mult.

Programul pe care il lansam azi e foarte clar si foarte simplu: 470 de milioane de euro de la Comisia Europeana pentru 400 de mii de aplicanti tineri care vor primi consiliere, vor avea subventii pentru a gasi un loc de munca platit decent si pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Este un mesaj foarte clar pe care il da UE pentru toti tinerii din Europa.

Faptul ca 400 de mii de tineri din Romania pot accesa o suma consistenta este un lucru foarte bun.

Cer sprijinul dumneavoastra pentru ca tinerii sa cunoasca acest program, sunt sigur ca el va fi popularizat.

Obiectivul politic national al Romaniei de aderare la zona euro - un obiectiv politic ambitios si care va implica institutiile publice, presedinte, Guvernul, Parlamentul, dar si un efort al intregii societati ca Romania sa fie un membru puternic al zonei euro si sa reziste la competitia din zona euro.

Ultimii 3 ani ne dau sperante, asigur Comisia Europeana ca Romania isi va respecta si obligatiile.

Vreau sa asigur partenerii europeni si societatea romaneasca ca fiecare masura pe care am luat-o a fost o masura sustenabila si de natura sa sprijine dezvoltarea sustenabila a Romaniei.

Reducerea CAS care se dovedeste sustenabila, decizia de reducere a TVA la 9% pentru toate produsele alimentare - o masura sustenabila din incasari bugetare si combaterea evaziunii fiscale.

La fel de adevarat e ca Romania, chiar si cu o medie de 3% crestere economica, medie buna raportat la UE, inca este departe de a atinge standardele de viata ale europenilor.

Pentru asta avem nevoie de o economie care sa se dezvolte, de masuri sustenabile, de mentinerea echilibrelor bugetare.

Cred ca trendul pozitiv al economiei romanesti poate sa continue intr-un ritm sustinut si cred ca obiectivul nostru de aderare la zona euro poate fi atiuns printr-o buna colaborare cu institutiile europene si printr-o buna colaborare la nivel national.

Suntem intr-o cu totul alta situatie decat in 2009-2010, avem in continuare reforme structurale dureroase de facut.

Exista intotdeauna si costuri, exista si populism din partea celor care stiu ca aceste masuri trebuie luate.

Sunt absolut convins ca Romania poate sa pastreze aceasta directie buna.

Vreau sa asigur toti partenerii europeni de hotararea noastra de a fi o tara stabila si predictibila.

Programul pe care l-am lansat astazi va ajuta cat mai multi tineri din Romania pentru a isi gasi un loc de munca decent si bine platit.