EXCLUSIV Comisia Europeana critica iarasi Guvernul pentru strategia fondurilor UE 2014-2020: Suntem ingrijorati de alocarile dezechilibrate. Nu ati indeplinit conditionalitatile. Riscurile care se vad de la Bruxelles la Bucuresti

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 5 iunie 2014, 2:04 Economie | EuROfonduri


Premierul Victor Ponta alaturi de Eugen Teodorovici, cand acesta era ministrul Fondurilor UE
Foto: Guvernul Romaniei
Comisia Europeana critica Guvernul si pentru draftul oficial al strategiei pentru absorbtia fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020, conform noilor observatii transmise de serviciile executivului comunitar Ministerului Fondurilor Europene, intrate in posesia HotNews.ro. Oficialii de la Bruxelles atrag atentia Guvernului Ponta ca nu a indeplinit conditionalitatile ex-ante referitoare la combaterea fraudelor in achizitiile publice si la strategiile sectoriale, printre care si cea referitoare la achizitiie publice. Executivul european isi exprima "ingrijorarile" fata de alocarile "dezechilibrate" pe care le propune Romania pentru fondurile europene 2014-2020. Totusi, functionarii de la Bruxelles apreciaza ca varianta oficiala a draftului de Acord de parteneriat asumata de Guvern este imbunatatita comparativ cu precedentele documente de lucru transmise de Ministerul Fondurilor Europene anul trecut.

In documentul care contine peste 250 de observatii la Acordul de parteneriat pentru fondurile europene 2014-2020 propus de Romania, Comisia Europeana se arata ingrijorata de alocarile de fonduri europene dezechilibrate pe care le propune Guvernul Ponta.

"Alocarea bugetara propusa reflecta inca dezechilibre, care sunt o sursa de ingrijorari", atrage atentia Comisia Europeana.

Functionarii de la Bruxelles exemplifica prin faptul ca alocarile pentru mediu au fost reduse in comparatie cu proiectul initial de Acord de parteneriat transmis de Guvern anul trecut, "slabind si mai mult capacitatea Romaniei de a implementa infrastructura ceruta de acquis-ul comunitar".

In plus, alocarea propusa de Romania din fondurile UE 2014-2020 "releva discrepante mari intre bugetul propus sa faca fata severelor provocari de competitivitate, in ceea ce priveste sprijinul pentru cercetare-dezvoltare, scazut in comparatie cu provocarile si obligatiile corespunzatoare ale operatorilor economici si cu promovarea infrastructurilor locale si regionale, care contribuie mai putin direct la obiectivele Strategiei Europa 2020 sau la recomandarile specifice de tara", considera CE.

De asemenea, Comisia atrage atentia ca practica actuala a  Guvernului Ponta de a invoca strategii sectoriale pe care nu le-a terminat "ridica riscuri".

"A te baza pe strategii care sunt inca in curs de elaborare ridica riscuri. Problema este relevanta atat pentru abordarea generala cat si pentru conditionalitatile specifice ex-ante. De asemenea, nefinalizarea strategiilor sectoriale nu trebuie sa prejudicieze necesara concentrare si stabilire a prioritatilor de finantare", arata Comisia Europeana in setul de observatii transmis luni Ministerului Fondurilor Europene.

Un alt risc vazut de CE este faptul ca Romania propune un numar mare de prioritati de finantare, cuprinzand o larga varietate de actiuni si grupuri-tinta. "Aceasta abordare comporta riscul  de a devia de la o utilizare orientata spre performanta a fondurilor si de a reduce eficienta operatiunilor pentru sectoarele respective, teritorii sau grupuri sociale".

Comisia Europeana critica cel mai dur Guvernul Romaniei pentru neindeplinirea conditionalitatilor ex-ante, referitoare la masurile pentru combaterea si prevenirea fraudei in achizitiile publice, precum si pentru strategiile sectoriale inca neterminate.

"Comisia atrage atentia autoritatilor romane cu privire la necesitatea critica de a asigura proprietate solida in pregatirea si avizarea acestor strategii". Autoritatile de la Bruxelles noteaza astfel ca Guvernul nu a indeplinit conditionalitatile ex-ante, pentru ca numeroasele "evaluari sau strategii sunt in curs de pregatire".

Comisia mai atrage atentia Romaniei "asupra posibilelor riscuri semnificative generate de adoptarea tardiva si punerea in aplicare a strategiilor" sectoriale.

ACHIZITIILE PUBLICE - TRANSPARENTA ESTE PUSA IN PERICOL

Intre conditionalitatile ex-ante neindeplinite de Romania, Comisia Europeana atrage cel mai insistent atentia asupra achizitiilor publice.

"Comisia nu este de acord cu presupusa indeplinire a conditionalitatilor. In ciuda progreselor recente, dar timide, sistemul de achizitii publice necesita in continuare imbunatatiri semnificative pentru a fi considerat eficient", arata executivul comunitar.

CE reclama mai ales ca Romania are "prevederi legale care incalca" directiva europeana in domeniu si "submineaza in continuare eficienta sistemului de achizitii publice".

"Transparenta procedurilor de achizitii publice este pusa in pericol de o lipsa de coerenta si consecventa a avizelor emise de diverse institutii. Mecanisme pentru detectarea si prevenirea conflictelor de interese trebuie implementate eficient, indiferent de sursa de finantare", mai arata Comisia Europeana.

In context, Comisia Europeana cere Guvernului un Plan de actiune pentru conformarea la "conditionalitatile privind achizitiile publice, bazandu-se in primul rand pe recomandarile convenite cu Comisia, care va trebui sa fie puse in aplicare in mod corespunzator si pe scara larga".

Planul guvernamental va trebui sa contina "masuri concrete care vor fi aplicate pentru a spori coerenta" comunicarii si actiunilor diverselor institutii implicate in procesul achizitiilor publice.

Punctual, Comisia face observatii si asupra altor strategii care trebuia realizate si aprobate de Guvern:
 • Referitor la Agenda nationala digitala a Romaniei, indeplinirea acestei conditionalitati va fi consemnata "numai atunci cand versiunea finala a Agendei Nationale Digitale va fi finalizata si adoptata". In plus, Comisia cere Guvernului (Ministerului Societatii Informationale, in speta) sa imbunatateasca proiectul actual, "care ar trebui sa fie modernizat conform observatiilor deja emise de catre serviciile Comisiei" si, in special, in coerenta cu Strategia nationala de specializare inteligenta.
 • De asemenea, Comisia asteapta finalizarea si adoptarea Planului national pentru retelele de generatia urmatoare (next generation network) in telecomunicatii, pentru a face o evaluare in acest sens.
 • In privinta suspendarii subventiilor destinate producatorilor de energie regenerabila prin certificatele verzi, Comisia Europeana cere clarificari privind modul in care certificatele suspendate vor fi acordate pana la urma producatorilor de energie din surse regenerabile in cauza. De asemenea, Guvernul trebuie sa clarifice si "scutirea marilor consumatori industriali de la obligatia de a achizitiona certificate verzi pentru o anumita parte a consumului lor de energie electrica".
 • In sectorul managementului deseurilor Comisia reclama "calitatea slaba a informatiilor furnizate de autoritatile romane" precum si lipsa unor "instrumente economice eficiente, si anume amanarea aplicarii impozitului asupra depozitelor de deseuri si a lipsei unei transparente si eficiente responsabilitati extinse a producatorului, ori a unui sistem echivalent care sa acopere costurile operationale ale colectarii selective si reciclarii principalelor fluxuri de deseuri".
 • O alta conditie neindeplinita de Guvern se refera la Strategia de imbatranire activa, "care este inca in curs de pregatire". Nici criteriile legate de insertia tinerilor pe piata muncii nu sunt indeplinite, reclama CE.
 • Alte criterii neindeplinite se refera la strategia pentru combaterea discriminarii de gen si a persoanelor cu dizabilitati, precum si la acordarea ajutorului de stat intr-un climat concurential.
Mai departe, Comisia Europeana face o analiza pe fiecare sector in care Romania trebuie sa se dezvolte, si identifica o serie de deficiente sau lipsuri in draftul oficial al Acordului de parteneriat realizat de Guvernul Ponta. Analiza se refera la toate cele 11 obiective tematice de dezvoltare a Romaniei in jurul carora Guvernul a gandit prioritatile de finantare din fondurile europene 2014-2020.

REFORMA INSTITUTIONALA SI JUDICIARA - DATI-I PRIORITATE

"Avand in vedere importanta si urgenta reformelor administrative si judiciare din Romania" , acestui obiectiv tematic "ar trebui sa i se acorde cea mai mare prioritate si ar trebui sa fie pus in aplicare cat mai curand posibil, pe baza strategiilor aferente privind reforma administratiei publice si cu privire la dezvoltarea sistemului judiciar si a planurilor de actiune corespunzatoare".

"Finantare adecvata si in timp util ar trebui sa fie pusa la dispozitie pentru programele relevante", mai afirma CE, referindu-se la obiectivul tematic 11, "Intarirea capacitatii administrative a autoritatilor publice si a stakeholderilor si a unei administratii publice eficiente". 

De asemenea, Comisia Europeana cere Guvernului mai multe informatii referitoare la modul in care a consultat si a inclus in proiectul de Acord de parteneriat propunerile societatii civile.

ACCESUL IMM-URILOR LA FINANTARE

Comisia Europeana critica draftul Guvernului pentru ca "analiza provocarilor la competitivitate inca nu reuseste sa gaseasca radacina unora dintre problemele identificate, cu riscul de a proiecta incorect masurile corectoare adecvate". Un exemplu este legat de dificultatile firmelor de avea acces la finantare.

De asemenea, Comisia cere ca masurile care sa asigure accesul la finantare pentru IMM-uri sa acopere si aspecte legate de cerere, cum ar fi sprijinirea disponibilitatii la investitii a IMM-urilor.

Lipsesc inca "lectiile invatate din investitiile considerabile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) in imbunatatirea competitivitatii, respectarea standardelor europene si asistarea procesului de restructurare a fermelor".

TRANSPORTURILE - BAGATI BANII PRIORITAR IN CORIDOARELE EUROPENE PRINCIPALE

Executivul comunitar cere Guvernului sa dea prioritate finantarii din fonduri europene a sectoarelor de infrastructura incluse in reteaua trans-europeana TEN-T ca fiind principale (TEN-T core).

Aceasta prioritizare trebuie prevazuta clar in viitorul Master Plan General pentru transport, pe care Ministerul Transporturilor trebuie sa-l realizeze pentru ca Romania sa poata atrage fonduri europene in perioada de programare 2014-2020.

"In master planul de transport ar trebui sa fie confirmat faptul ca TEN - T core si coridoarele sale reprezinta un criteriu de prioritizare, cu aceste investitii deja alocate si cu angajamentul de a investi fondurile UE doar in cadrul master planului", cere Comisia Guvernului, prin observatiile ei.

CADASTRUL - O AFACERE DE 500 DE MILIOANE DE EURO INCA NECLARA

Realizarea cadastrului pe fonduri europene, o investitie evaluata la 500 de milioane de euro, este inca neclara in strategia Guvernului de a cheltui banii europeni in perioada de programare 2014-2020.

"Efectul Fondului European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) legat de cadastru ar trebui sa fie reformulat pentru a reflecta in mod adecvat interventia planificata asa cum este descrisa in sectiunea 1.1., unde FEDR este prevazut sa  sprijine acoperirea si eficienta sistemului de inregistrare (a terenurilor -n.r.), in scopul de a elimina blocajele actuale in implementarea investitiilor si proiectelor, neavand scopul de a depasi obstacolele din calea consolidarii exploatatiilor agricole generate de litigiile privind proprietatea asupra terenurilor", arata CE in observatiile la Acordul de parteneriat al Guvernului.

In draftul de Acord de parteneriat transmis de Guvern la Bruxelles pe 1 aprilie 2014, se mentioneaza la rezultatele FEDR reducerea "obstructiei la dezvoltarea si consolidarea holdingurilor agricole ca urmare a disputelor asupra proprietatii terenurilor".

Miza gestionarii celor 500 de milioane de euro pentru realizarea cadastrului este foarte de importanta. Anul trecut, intr-o forma incipienta de proiect al Acordului de parteneriat, Ministerul Fondurilor Europene prevazuse finantarea cadastrului din Fondul Social European insa a trebuit sa mute obiectivul la Fondul de Dezvoltare Regionala, sub presiunea CE.

Astfel, gestionarea realizarii cadastrului a fost prevazuta in Programul Operational Regional, adica sub controlul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de Liviu Dragnea.

In directia acestei strategii, in martie 2014, Dragnea a preluat in coordonare Autoritatea Nationala de Cadastru (ANCPI), care se afla inainte in subordinea premierului Victor Ponta.

Cei 500 de milioane de euro preconizati pentru realizarea cadastrului au fost o miza de disputa si in fostul Guvern Boc. In 2010, Elena Udrea, care era ministru al Dezvoltarii Regionale, a luat in subordinea sa Cadastrul de la Vasile Blaga, care era ministru al Administratiei si Internelor.

INVESTITIILE EUROPENE IN SPORT CERUTE DE PONTA, INCADRATE GRESIT DE TEODOROVICI

Ministerul Fondurilor Europene a prevazut finantari din fonduri comunitare 2014-2020 si pentru activitatile sportive, dupa cum a cerut premierul Victor Ponta, insa Comisia Europeana arata ca sportul nu a fost incadrat unde ar fi trebuit, in cadrul Acordului de parteneriat propus de Romania.

"Infrastructura sportiva si centre culturale multifunctionale nu pot fi sprijinite in cadrul obiectivului tematic 6, dar ar putea fi luate in considerare in cadrul obiectivului tematic 9, in cazul in care contribuie la atingerea obiectivelor de incluziune sociala", arata CE in observatiile sale.

Obiectivul tematic 6 se refera la pastrarea si protejarea mediului inconjurator si promovarea eficientei in gestionarea resurselor, in timp ce obiectivul tematic 9 se refera la promovarea incluziunii sociale si combaterii saraciei si discriminarii.

Astfel, MFE a trecut la obiectivul tematic 6 "masurile pentru mediul urban (inclusiv reabilitarea infrastructurii sportive nefolosite si/sau degradate)".

In 5 februarie 2014, premierul Victor Ponta i-a cerut expres ministrului Fondurilor Europene sa introduca sportul in Acordul de parteneriat pentru finantarea din fonduri comunitare.

"Domnul ministru Teodorovici, trebuie sa puneti (proiectul AP-n.r.) pe site, luni, sa primiti toate observatiile, lasam pana la sfarsitul lunii. O mentiune speciala, o fac public, sa puneti acolo si sportul, la prioritati care trebuie finantate, ca l-ati uitat pe sport - toti zicem ca-l sustinem - dar cred ca putem sa construim un stadion, o sala de sport, ne ajuta mai mult decat multe alte zone unde cheltuim bani", i-a spus Ponta lui Teodorovici.

COMISIA VREA ASIGURARI CA INTERVENTIA LUI DRAGNEA IN FONDURILE AGRICULTURII NU VA CREA PROBLEME

In schema institutionala pentru absorbtia fondurilor europene 2014-2020, Guvernul a introdus si Ministerul Dezvoltarii Regionale in gestionarea unor fonduri europene de la Ministerul Agriculturii.

Astfel, Ministerul Agriculturii, condus de Daniel Constantin (PC), va gestiona in continuare cele 8 miliarde de euro din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin Autoritatea de Management, insa in gestiunea unei parti din acesti bani va interveni, ca organism intermediar, si Ministerul Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea (PC).

Aceasta schema, care da puteri sporite lui Dragnea si autoritatilor locale (si implicit asa-numitilor "baroni locali"), a ridicat rezerve la Bruxelles.

"Comisia ia act de precizarile prevazute de decizia nationala de a stabili Ministerul Dezvoltarii Regionale drept nou Organism Intermediar pentru a oferi sprijin in FEADR pentru infrastructura locala la scara mica in zonele rurale si ca modalitatile detaliate vor fi stabilite intr-un  cadru de implementare. Romaniei i se cere sa ofere o asigurare in Acordul de parteneriat cum ca in implementarea acestui sprijin vor fi aplicate conditiile de eligibilitate si targetarea strategica prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala", se arata in observatiile CE.

De asemenea, Comisia cere Guvernului asigurari ca "selectia proiectelor se va baza pe criteriile stabilite" de catre Autoritatea de Management de la Ministerul Agriculturii.

CE REMARCA SI IMBUNATATIRI LA DRAFTUL OFICIAL AL GUVERNULUI

Comisia Europeana remarca de data aceasta si un progres al variantei oficiale de Acord de parteneriat in comparatie cu precedentul proiect transmis la Bruxelles de Ministerul Fondurilor Europene, in octombrie 2013, insa chiar si laudele sunt insotite de observatii corectoare.

"Rezultatele propuse sunt mai bine proiectate in vederea atingerii obiectivelor de politica. Cu toate acestea, formularea lor ar trebui sa reflecte mai bine interventiile din fonduri europene si sa anticipeze viitorii indicatori de rezultat ai programelor in cauza, care ar trebui sa fie cuantificabili si sa poata fi monitorizati", cer functionarii europeni Guvernului Romaniei.

Anul trecut, Comisia Europeana a transmis succesiv Guvernului observatii critice la documentele de lucru privind Acordul de parteneriat 2014-2020.

Dialogul dintre CE si Guvern va trebui sa continue pana la obtinerea unui draft de Acord de parteneriat care sa poata fi adoptat de Comisia Europeana.

Executivul comunitar a adoptat deja acorduri de parteneriat cu Polonia, Grecia, Germania, Danemarca.

Pentru operationalizarea absorbtiei de fonduri UE, mai este nevoie ca executivul comunitar sa adopte si programele operationale propuse de statele membre.

Avand in vedere stadiul documentelor programatice ale Guvernului roman pentru absorbtia fondurilor comunitare 2014-2020, reprezentantii Comisiei Europene estimeaza ca Romania va fi capabila sa ia primii bani europeni din noua perioada de programare abia de la sfarsitul anului 2014.

"Speram foarte mult sa putem adopta programele operationale inainte de finele anului, deci hai sa spunem la finalul anului 2014 (Romania va putea sa absorba primii bani europeni din noua perioada de programare - n.r.)", a declarat, intr-un interviu acordat Hotnews, Vittoria Alliata di Villafranca, director in cadrul Directoratului General Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene.

Romania are la dispozitie in perioada de programare 2014-2020 fonduri europene de aproape 40 de miliarde de euro.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


10632 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  fonduri europene (Joi, 5 iunie 2014, 4:54)

  predoe_54 [utilizator]

  in privinta fondurilor europene consider ca ar trebui sa fiu si eu bagat in seama . inca din anul 2000 sunt proprietarul unei mori ; utilajele sunt vechi mari consumatoare de energie electrica a m construit grajduri pt animale in curtea parinteasca criza financiara nu ma ocolit . am facut si eu cerere pt ajutor minimis cu nr RUE3045 dar am gresit sa bifez la IMM am pus intreprindere mijlocie fapt ce mi sa scazut 15 puncte . mai mentionez ca sunt de etnie ROMA fapt ce cred ca sunt devantajat . am platit taxe si inpozite 43 ani cred ca meritam si eu sa fiu bagat in seama i mi cer scuze multumesc frumos
  • +3 (5 voturi)    
   Imi pare rau. (Joi, 5 iunie 2014, 7:06)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui predoe_54

   Mai incearca sa mai depui inca o data. Desi nu cred ca cei vizati citesc comentariile, poate reusesti. Iti doresc succes!
 • +14 (14 voturi)    
  Ultima solutie : poate ne ajuta Al de Sus! (Joi, 5 iunie 2014, 5:01)

  hotnewsfil [utilizator]

  Viorel catre Eugen: pai, ce faci baietica?
  Te-au facut knock-out scheletele alea de la UE?
  Ziceai ca te pricepi si la fotbal, ca esti tare in driblinguri.
  Ce-or sa creada fetele despre muschii tai?
  Ia, incoreaza-i un pic, sa le clantane dintii birocraticilor alora.
  Da o fuga pana la Mult prea Inaltul si Fericitul. Uite clea numarul direct, al sfantului celular- al Luminatiei Sale. Cere-i sa iti faca niste slujbe speciale de imbarbatare, in contul banilor din portia grasa, de la buget, pe care i-am dat-o in avans. Te pomenesti ca i-o fi ingropat deja in fundatia Mantuirii Neamului.
  Spune-i ca vii direct din partea lu' socru-meu, parintele Ilie. Ei se ajuta intre ei.
 • +11 (11 voturi)    
  Romani aceptind prostia pierdeti miliarde euro (Joi, 5 iunie 2014, 5:04)

  andreesanu [utilizator]

  Acceptind tri prostologia guvernelor Ponta veti ramine romani cu gura cascata si cu punga sparta.
  Prin indiferenta si scirba fata de noii guvernanti nu veti primi fonduri europene,iar daca va treziti la sfintul asteapta !!!,a trecut baba cu colacii !!! si o sa va dati cu ca[pul de pereti prea tirziu si fara rost.
  Scapati tara de lichele,puneti derbedeii la munca si refacetii cite ceva din ce-ati distrus in 25 de ani ,numai asa se intorc romanii pribegi acasa.
  Terminati cu gunoaiele care se fac ca guverneaza !!!
  • +1 (3 voturi)    
   Corect (Joi, 5 iunie 2014, 11:16)

   Animotos [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Ne meritam soarta , suntem niste lasi toti !!!
 • +6 (6 voturi)    
  Viorel, " doctorul " picat taman in fund(uri) ! (Joi, 5 iunie 2014, 7:12)

  Plagarus [utilizator]

  Pana acum Romania nu a reusit sa aiba o crestere economica echilibrata, ci a avut o crestere bazata preponderent pe un singur pilon: inainte de criza consumul, acum exporturile. In timp ce investitiile au ramas pionul sacrificat.
  Pentru 2014 majoritatea analistilor anticipeaza incetinirea avansului PIB in jurul a 2,3%, dupa saltul de 3,5% inregistrat de PIB anul trecut. Economia ar urma sa fie sustinuta in continuare de cererea externa, dar si de o revenire treptata a cererii interne.
  Oficialii romani si analistii au recunoscut la unison ca pentru o tara ca Romania cresterea economica trebuie sa fie de cel putin 3-4% pe an pentru a reduce decalajele structurale si a converge catre nivelul de trai din zona euro, insa cu conditia mentinerii deficitului bugetar, inflatiei si deficitului de cont curent in limita de 2%.
  Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a facut referire la sfarsitul anului trecut la un editorial publicat in ZF si a calificat ca fiind "indrazneata" ideea introducerii in Constitutie a unui nivel minim de crestere economica de 5%, iar in cazul in care n-ar fi atins, guvernul sa-si dea DEMISIA !!
  Boardul Bancii Mondiale va discuta spre sfarsitul lunii iunie noua strategie de parteneriat intre institutia financiara de la Washington si Romania, o strategie pe patru ani (2014-2017) care presupune acordarea unei linii de credit de 1 mld. de euro pentru proiectele de dezvoltare din Romania axate in principal pe trei domenii: sanatate, educatie si incluziune sociala.
  • +5 (5 voturi)    
   lipseste totusi viziunea (Joi, 5 iunie 2014, 9:34)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Da, de acord. Numai ca nu banii ne lipsesc, ci intr-adevar - viziunea.

   Apelul la masuri macroeconomice nu e sufficient, el trebui insotit de masuri clare la nivel structural.

   Banii aia de la BM sunt imprumut... ei vor genera un venit peste foarte multi ani, intre timp IMM-urile si entrepenurship-ul se prabusesc. Altfel spus, cine va da banii aia inapoi?!
 • +4 (4 voturi)    
  Din (Joi, 5 iunie 2014, 8:38)

  xerxes2001 [utilizator]

  Pacate trebuie sa ai oameni buni in procesul de absorbtie. Dar atat timp cat toti directorii sunt numiti strict pe criterii politice, nu pe crieterii profesionale, nu are cum sa mearga treaba
 • +4 (4 voturi)    
  PEISAJ... (Joi, 5 iunie 2014, 8:48)

  schroedinger [utilizator]

  Cu doi giboni!
 • +3 (3 voturi)    
  gresit fundamental (Joi, 5 iunie 2014, 9:30)

  Dedalus [utilizator]

  Mai intai ar trebui ca Romania sa stie unde vrea sa ajunga.

  Lipsa de viziune a Acordului de Parteneriat nu este limitata la fondurile europene. Ea reflecta lipsa de viziune a Romaniei in ce priveste dezvoltarea, in ansamblu.

  Politicul ar trebui sa ia in serios aceasta chestiune si sa se ocupe mai putin de banii pentru alegeri si mai mult de ceea ce propune populatiei.

  Vorbesc despre toate partidele.

  Noi tot producem documente, dar nu ne preocupa ce vrem ci doar sa fim pe placul Bruxelles-ului pentru "a le lua banii".

  Profund gresit! Fundamental gresit!

  Ar trebui sa stim ce obiective avem noi, ce se poate realiza cu bani de la buget si unde mai avem necoie de finantare europeana.

  Si ar mai trebui sa stim DE CE avem nevoie de acele programe....

  Deocamdata, 75% din argumentatie este inutila, fiind bazata pe sintagma bolnava : "vrem asta pentru ca ... nu avem asta".
 • +5 (5 voturi)    
  comisia nu stie tot (Joi, 5 iunie 2014, 9:40)

  vodatepes [utilizator]

  Multe fonduri de pe competitivitate vor fi indreptate catre ministerul lui Dragnea. Asa cum s-a bagat la cele din agricultuara acum se baga si pe cele din competitivitate.Alo opozitia sunteti pe faza? Ia luati cu atentie si cititi documentele si semnalati la comisie. Se pregatesc baieti de alegerile din 2016. Pana atunci vor momi pe prosti cu fonduri europene prin ministerul lui Dragnea apoi vor ramine prosti cu buza umflata. Atentie ca Dragnea va gestiona sume pe care nici nu va ganditi in detrimetrul unor programe vezi competitivitatea.
 • +1 (1 vot)    
  2 lucruri vor da consistenta (Joi, 5 iunie 2014, 10:36)

  Euunul [utilizator]

  Autostrada SB-PT in regim de urgenta si Portul Constanta - obiectiv strategic ramas in proprietatea statului.
  ....desigur mai putem adauga demiterea d-lui Sova (habar nu are de mari proiecte/macroeconomie) Dar cine sa-l demita un alt habarnist...seful lui?
  Parca erau pe buldozere la Comarnic/Brasov - cred ca au ramas fara motorina din cauza accizei (acum sa vezi majorari de costuri la acea autostrada) care oricum nu s eva face pentru ca nu gasesc finantare....
 • +2 (2 voturi)    
  Ponta o sa spuna ca l-a laudat (Joi, 5 iunie 2014, 10:53)

  Matrafirefox [utilizator]

  Iar minte Ponta pe la Antene
 • +1 (1 vot)    
  date tendentioase (Joi, 5 iunie 2014, 11:16)

  Tritonul [utilizator]

  Documentul contine si date false si date tendentioase, introduse cu scopul de a putea dirija fonduri spre domenii in care nu au ce cauta dar care au "lobby" consistent. De exemplu, desi documentul a fost trimis la sfarsitul lui martie 2014, au dat datele cu energia regenerabila din 2012 (in alte domenii au fost in stare sa dea date actualizate), ca sa para ca nu s-a atins inca obiectivul pentru 2020, desi s-a atins. Asta pentru ca baietii cu "micro"hidrocentralele sa puna mana si pe bani europeni, de parca nu se-mbogatesc destul din certificatele "verzi".
 • 0 (2 voturi)    
  enervanti, astia de la fond (Joi, 5 iunie 2014, 11:27)

  nash pandelica [utilizator]

  pai n'are dreptate guvernul sa nu mai continue acordul ?!

  inainte de guvernare, fosti aliati intru usl'am, erau otzaratzi rau, dar n'au avut curajul sa'l intrerupa pe asta existent.
  mai de sila, mai de frica, l'au prelungit.

  dar. altu' nou nu mai pupa ei, astia de la fond !
  ca ne'au indatorat copiii copiilor nostril, in veacul vecilor ! :)

  s'auzim de bine ...
  • -1 (1 vot)    
   Pandele ,Pandele.......... (Joi, 5 iunie 2014, 14:03)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   ai uitat cand umblai dupa George sa -ti dea 5-Lei pentru una mica ? daca nu a avut Geo, teai dus la Vasile ,tot pentru imprumut !
   Sa stii ca si un Stat mai face imprumuturi, << bine inteles nu pentru una mica ,cum ai facut tu >>Dar Ponta si gasca lui nus buni nici pentru a cere imprumut, n-are nimeni incredere in el !
 • +2 (2 voturi)    
  Niste incompetenti (Joi, 5 iunie 2014, 12:18)

  Gabi M [utilizator]

  PSDstii asti.Va mai aduc etiaminte cum "latra" Plagiatorul ca Basescu a adus NUMAI 40 mil.euro in acest plan 2014-2020 iar el si mafiotii lui de un an nu este in stare sa faca un plan.Nici nu are cu cine.Teodorovici este preocupat de a agata pipite in baruri pana dimineata in loc sa se preocupe de atragerea de fonduri europene.
 • +1 (1 vot)    
  Mulgatorii RO, pulitruci din la famiglia VVP (Vineri, 6 iunie 2014, 8:31)

  Plagarus [utilizator]

  Guvernul Romaniei a adoptat pe 26 martie 2014 un Memorandum cu tema: "Strategia de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile aferente construcţiilor de autostrăzi în România având ca sursă de finanţare Fondul de Coeziune Post 2007-2013 (extindere 2015) şi Fondul de Coeziune 2014-2020 în vederea evitării decomiterii". Memorandumul nu a fost făcut însă public !?
  CNADNR propunea segmentarea tronsoanelor mari de autostradă în subsecţiuni de lungimi mai mici, iar aceste subsecţiuni să fie construite până în decembrie 2015.
  Ideile cuprinse în Memorandum au fost însă criticate de Ministerul Fondurilor Europene, care susţine că proiectele nu sunt fezabile din punct de vedere economic, riscurile au fost subevaluate, iar unele investiţii exced alocarea financiară europeană.
  Pe de altă parte, multe din studiile de fezabilitate elaborate de mai toţi miniştrii de la transporturi nu au avut o finalizare pe teren.(cca 50 milioane euro)
  Lista tronsoanelor de autostrada pentru care se solicită studii de fezabilitate (total 234 milioane lei, fără TVA)

  - Autostrada Sibiu-Făgăraş, valoare estimata a studiului: între 23.512.585 şi 27.786.691 lei.
  - Autostrada Sibiu-Piteşti, 43.422.722 lei.
  - Autostrada de Centură Bucureşti Nord, valoare estimată între 14.356.924 şi 16.966.365 lei.
  - Autostrada Târgu Neamţ (Paşcani)-Iaşi-Ungheni, între 26.161.111 şi 30.916.768 lei.
  - Autostrada Buzău-Brăila-Galaţi, între 20.528.519 şi 24.260.068 lei.
  - Autostrada Ditrău-Târgu Neamţ, între 43.663.427 şi 51.601.323 lei.
  - Autostrada Târgu Mureş-Ditrău, între 33.267.173 şi 39.314.841 lei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by