Pentru IMM-urile din Romania accesarea de fonduri nerambursabile pare o solutie pentru a face fata concurentei europene. Unii chiar se bazeaza pe ea si asteapta cu nerabdare „banii moca”. Dar oare s-au intrebat cat ii costa sa acceseze aceste fonduri?
In luna noiembrie 2007 Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale a dat publicitatii, spre consultare, trei "ghiduri ale solicitantului" pentru accesarea de catre IMM-uri a fondurilor europene prin intermediul Programului Operationa Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE) - Axa 1, denumita "Un sistem inovativ şi ecoeficient de producţie".
Chiar daca sunt inca in stadiul de lucru, cele trei documente ne ofera o imagine a cerintelor stabilite de autoritati pentru pregatirea proiectelor.
La regulile stabilite in aceste ghiduri se adauga cele amintite in diverse anunturi ale Autoritatii de Management pentru POS CCE. Coroborand toate informatiile disponibile, ne putem face o idee despre cat costa pe un IMM accesarea fondurilor structurale.
In cele ce urmeaza vor enumera cele mai importante costuri ale unui proiect si vom efectua niste calcule estimative. Desigur, este foarte posibil ca datele problemei sa se modifice in decurs de 3-4 luni sau, mai ales, 3-4 ani.
Vom face estimari luand ca exemplu un proiect de achizitie de utilaje pentru o intreprindere mica, cu 15 angajati si 4.300.000 euro cifra de afaceri care actioneaza in industria prelucratoare. Aceasta doreste sa achizitioneze utilaje noi in cadrul unui proiect in valoarea totala de 1.430.000 euro, din care 1.000.000 euro ar fi contributia Uniunii Europene (in jur de 70%).
Pentru a obtine milionul de Euro, IMM-ul in cauza ar trebui sa ia in calcul urmatoarele costuri:
- Contributia proprie (restul de 30%), de aproximativ 430.000 euro;
- Dobanzile si comisioanele bancare, pentru un credit pe 5 ani, pentru contributia proprie (pe care nu o are) – la o rata a dobanzii de circa 10%, suma ar ajunge la 118.173,8 euro;
- O parte din T.V.A. pe care IMM-ul o va plati pentru achizitionarea utilajelor. Pentru fondurile structurale, T.V.A. nu este cheltuiala eligibila. Spre exemplu, daca utilajele ar costa 1.300.000 euro fara T.V.A., taxa aferenta acestei sume ar fi de 247.000 Euro. Desigur ca T.V.A. se poate recupera potrivit regimului normal de recuperare a T.V.A. intrebarea este: cat din 247.000 euro va reusi sa recupereze IMM-ul?
- Scrisoarea de confort bancar. In primul rand, scrisoarea de confort bancar. In versiunea sa mai simpla, aceasta este o scrisoare "neangajanta", adica banca admite ca proiectul poate fi eligibil pentru finantare.
- Alte costuri cu garantiile. Autoritatea de management va impune beneficiarilor aducerea de garantii pentru implementarea proiectului (stabilite la 50% din valoarea alocarii financiare nerambursabile), respectiv pentru perioada post-implementare, pentru a se asigura ca beneficiarul va mentine destinatia investitiei trei pana la cinci ani (procentul este de 15-20% din valoarea alocarii financiare nerambursabile).
- Costurile legate de scrierea proiectului (completarea cererii de finantare, elaborarea planului de afaceri), respectiv cele de implementare, care nu se regasesc in lista cheltuielilor eligibile prevazuta in ghidul pentru investitii mari pentru IMM.
- Alte cheltuieli neeligibile, altele decat cele prevazute in lista cheltuielilor eligibile din ghid (spre exemplu: avize, mijloace de transport marfa s.a)
In al doilea rand, nimeni n-a spus ca banii astia vin "moca"...
In al treilea rand, afacerea pe care vrei sa o faci, o faci oricum, nu fiindca vin banii de la UE...
Intr-adevar, asa cum spunea Dl. Ionescu, articolul se adreseaza potentialilor beneficiari care cred ca accesarea fondurilor este facila.
Drept urmare si premisele si modul de pregatire al articolului incearca sa se apropie de viziunea IMM-urilor. Afirmatiile de genul "bani moca" sunt luate de la beneficiarii cu care ne intalnim zi de zi, iar nu de la autoritatile competente.
Din pacate, sunt multi care vor bani de la UE, iar nu pentru ca au nevoie de ei. Desi li se recomanda sa caute "bani pentru proiecte, iar nu proiecte pentru bani", in realitate dorinta de a accesa aceste fonduri este mai mare. Unul dintre riscuri este, asa cum s-a demonstrat in tari precum Polonia sau Ungaria, ca cei care iau banii pe domenii unde nu se pricep, sa fie aproape de faliment. Ideea de baza a articolului este: fondurile nerambursabile COSTA.
Cine are urechi de auzit, ochii sa vada aceste articole si putere in minte va reusi 100% sa acceseze aceste fonduri.
A venit vremea ca adevaratele forte sa fie valorificate si crescute.
Cine are urechi de auzit, ochii sa vada aceste articole si putere in minte va reusi 100% sa acceseze aceste fonduri.
A venit vremea ca adevaratele forte sa fie valorificate si crescute.
Consider ca si o microintreprindere (eligibila) poate accesa fonduri UE daca planul de afaceri este solid si nu unul "dupa ureche" . Planul de Proiect trebuie f . bine pus la punct, de asemnea, bugetul si Cash Flow-ul....
aiureli...
Nimeni nu spune urmatoarele 2 lucruri:
a) banii se avanseaza de catre benefiaiar, asta inseamana ca ii chelutie si dupa aia i se ramburseaza
b) co-finantarea, in cele mai multe cazuri vine de la o banca- trebuie adaugat costul cu creditul
In plus, obtinerea fondurilor de la UE intirzie e obicei proeictul, pentru ca procedurile cer timp, legislatia se tot schimba etc. etc. etc.
Si, iar in plus, functioanrii nu au idee in ce consta o afcere (sunt convins ca multi dintre ei nici nu stiu cum se palteste TVA-ul...) asa ca sunt mari porbleme in ce priveste intelegerea unui plan de afaceri.
Nu veniti cu prostia aia cu evaluatori independenti de planuri de afaceri- astia sunt alesi dintre cei cu experienta in evaluarea proeictelor (de obicei de tip ONG) si nu au idee de afaceri nici ei.
Daca nu aveti in cont 500,000 EUR si un timp de 2 ani disponibili pentru a face investitia respectiva, stati deoparte de fondurile astea!!
Nu uitati si ca majoritatea "copnsultantilor" - de fpat tot felul de caraghioshi buni de gura - vor incerca sa va convinga ce avantajos e, de fapt vizand doar propriul castig din comisioane.
Cei seriosi va vor cere intotdeauna bani pe lucrare si nu comisioane, pentru ca ei stiu ca numai asa exista o seriozitate a documentatiei.
Dar, oricum, stati deoparte! Explorati mai bine bancile, sau folositi fonduri de dezvoltare, bursa, orice altceva.
Eu nu cred in "pragul" de 500 KEUR in cont...si 2 ani disponibili pt investitie.... daca vrei poti sa ma contactezi si sa-ti arat ca se poate face un Plan fezabil si cu o suma pe care societatea o poate sustine. ..in functie de genul de afacere pe care o are in vedere.
Cat despre birocratzie.....se vaita si parlamentarii UE de asta.....eu merg pe "daca vrei .....poti".
Consultanti.........exista padure fara uscaturi ? Atentie sporita la contracte !
Experienta cu bancile romanesti.....te dai peste cap cu toate hartiile....pana se aproba un credit de investitii.... Concluzia ar fi ca poate destui de putini (ma refer la IMM) vor reusi (in prima faza) sa duca la sfarsit proiectele...dar ceilalti vor ramane cu "..E PREA GREU...NU AM AVUT TIMP .....E CU SPAGA...ETC"
mai exista problema cheltuielilor eligibile......majoritatea programelor.....nefiind concepute de romani...doar traduse programele UE unele sensuri s-au cam pierdut lapartea de cheltuieli eligibile...si te trezesti ca o cheltuiala...care comisia de evaluare a declarat-o eligibila....uniunea sa zica ca nu e eligibila.
mai sunt chichitele de gen semnaturi in coltul stanga jos al paginii sau numerotare incepe de la nustiu ce numar
...pentru care sunt respinse destul demulte proiecte.
cand vine vb de capital....in modnormal ar fi bine sa dispui de intreaga suma....dar daca nu dispui sa ai un fond de rulaj pana incep rambursarile de la uniunea europeana, fondul sa fie direct proportional cu cuantumul investitiei.
se mai poate aplica pentru o pefinantare...dar e destul de mica