Ciprian Nicolae, consultant fonduri UE:

Pentru IMM-urile din Romania accesarea de fonduri nerambursabile pare o solutie pentru a face fata concurentei europene. Unii chiar se bazeaza pe ea si asteapta cu nerabdare „banii moca”. Dar oare s-au intrebat cat ii costa sa acceseze aceste fonduri?

In luna noiembrie 2007 Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale a dat publicitatii, spre consultare, trei "ghiduri ale solicitantului" pentru accesarea de catre IMM-uri a fondurilor europene prin intermediul Programului Operationa Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE) - Axa 1, denumita "Un sistem inovativ şi ecoeficient de producţie".

Chiar daca sunt inca in stadiul de lucru, cele trei documente ne ofera o imagine a cerintelor stabilite de autoritati pentru pregatirea proiectelor.

La regulile stabilite in aceste ghiduri se adauga cele amintite in diverse anunturi ale Autoritatii de Management pentru POS CCE. Coroborand toate informatiile disponibile, ne putem face o idee despre cat costa pe un IMM accesarea fondurilor structurale.

In cele ce urmeaza vor enumera cele mai importante costuri ale unui proiect si vom efectua niste calcule estimative. Desigur, este foarte posibil ca datele problemei sa se modifice in decurs de 3-4 luni sau, mai ales, 3-4 ani.

Vom face estimari luand ca exemplu un proiect de achizitie de utilaje pentru o intreprindere mica, cu 15 angajati si 4.300.000 euro cifra de afaceri care actioneaza in industria prelucratoare. Aceasta doreste sa achizitioneze utilaje noi in cadrul unui proiect in valoarea totala de 1.430.000 euro, din care 1.000.000 euro ar fi contributia Uniunii Europene (in jur de 70%).

Pentru a obtine milionul de Euro, IMM-ul in cauza ar trebui sa ia in calcul urmatoarele costuri:

  • Contributia proprie (restul de 30%), de aproximativ 430.000 euro;
  • Dobanzile si comisioanele bancare, pentru un credit pe 5 ani, pentru contributia proprie (pe care nu o are) – la o rata a dobanzii de circa 10%, suma ar ajunge la 118.173,8 euro;
  • O parte din T.V.A. pe care IMM-ul o va plati pentru achizitionarea utilajelor. Pentru fondurile structurale, T.V.A. nu este cheltuiala eligibila. Spre exemplu, daca utilajele ar costa 1.300.000 euro fara T.V.A., taxa aferenta acestei sume ar fi de 247.000 Euro. Desigur ca T.V.A. se poate recupera potrivit regimului normal de recuperare a T.V.A. intrebarea este: cat din 247.000 euro va reusi sa recupereze IMM-ul?
  • Scrisoarea de confort bancar. In primul rand, scrisoarea de confort bancar. In versiunea sa mai simpla, aceasta este o scrisoare "neangajanta", adica banca admite ca proiectul poate fi eligibil pentru finantare. 

Costul unei astfel de scrisori este de circa 50 de euro. In varianta mai complexa, banca analizeaza dosarul in mod similar unei analize de credit si emite o scrisoare de confort "angajanta", adica "promite" sa acorde creditul, caz in care costurile sunt mai mari si sunt similare unei analize de credit.

  • Alte costuri cu garantiile. Autoritatea de management va impune beneficiarilor aducerea de garantii pentru implementarea proiectului (stabilite la 50% din valoarea alocarii financiare nerambursabile), respectiv pentru perioada post-implementare, pentru a se asigura ca beneficiarul va mentine destinatia investitiei trei pana la cinci ani (procentul este de 15-20%  din valoarea alocarii financiare nerambursabile).
  • Costurile legate de scrierea proiectului (completarea cererii de finantare, elaborarea planului de afaceri), respectiv cele de implementare, care nu se regasesc in lista cheltuielilor eligibile prevazuta in ghidul pentru investitii mari pentru IMM.

Presupunand ca IMM-ul in cauza nu dispune de specialisti, costurile cu o firma de consultanta care sa faca acestea sunt de minim 5% din alocarea financiara nerambursabila, adica minim 50.000 euro;

  • Alte cheltuieli neeligibile, altele decat cele prevazute in lista cheltuielilor eligibile din ghid (spre exemplu: avize, mijloace de transport marfa s.a)

Facand niste calcule simple, rezulta ca, pentru obtinerea unei finantari de circa 1.000.000, o intreprindere mica ce doreste achizitionarea de utilaje va trebui sa puna la bataie peste 700.000 Euro. In aceste conditii, din valoarea totala a proiectului (atat costuri eligibile, cat si neeligibile), Uniunea Europeana contribuie cu mai putin de 60%, iar nu 70% cat vroia IMM-ul...